Advanced Search

Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ EMEKLİ SANDIĞI KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN


Published: 2012-01-17
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/523938/uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-deiiklikleri-iermemektedir.----trkye-cumhury.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ EMEKLÝ SANDIÐI KANUNU ÝLE BAZI KANUNLARDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN

Kanun No. 6270

 

Kabul Tarihi: 17/1/2012      

 

MADDE 1- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayýlý Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandýðý Kanununun 89 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 89- Hizmet sürelerinin tamamý bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüðü aylýðý baðlanan veyahut toptan ödeme yapýlan asker ve sivil tüm iþtirakçilere, her tam fiili hizmet yýlý için aylýk baðlamaya esas tutarýn bir aylýðý emekli ikramiyesi olarak verilir.

Birinci fýkra kapsamýna girmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumlarýna Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleþtirilmesi Hakkýnda Kanunun 8 inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaþlýlýk ya da malullük aylýðý baðlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklarda geçen çalýþmalarýnýn, 25/8/1971 tarihli ve 1475 sayýlý Ýþ Kanununun 14 üncü maddesinde belirtilen kýdem tazminatýna hak kazanma þartlarýna uygun olarak sona ermiþ olmasý þartýyla emekli ikramiyesi ödenir.

Ýkinci fýkra uyarýnca ödenecek emekli ikramiyesi, bu Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýna giren görevlerde geçen her tam fiili hizmet yýlý ile sýnýrlý olarak bu görevlerden ayrýldýklarý tarihteki emeklilik keseneðine esas aylýk tutarý üzerinden ve aylýðýn baþlangýç tarihindeki katsayýlar dikkate alýnarak ödenir. Mülga 2829 sayýlý Kanunun 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesi ile üçüncü fýkrasýnýn son cümlesinin bu maddeye aykýrý hükümleri uygulanmaz.

Yukarýdaki fýkralara göre verilecek emekli ikramiyesinin hesabýnda 30 fiili hizmet yýlýndan fazla süreler ile mülga 2829 sayýlý Kanunun 8 inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleri üzerinden aylýk baðlananlara ödenecek emeklilik ikramiyesinin hesabýnda bu Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanuna tabi daire, kuruluþ ve ortaklýklarda geçen ve 1475 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesine göre kýdem tazminatý ödenmesini gerektirmeyecek þekilde sona eren geçmiþ hizmet süreleri ve her ne suretle olursa olsun evvelce iþ sonu tazminatý veya bu mahiyette olmakla birlikte baþka bir adla tazminat ödenen süreleri ile kýdem tazminatý ya da emekli ikramiyesi ödenmiþ olan süreleri dikkate alýnmaz. Ancak, mülga 2829 sayýlý Kanun hükümleri uygulanmýþ olmakla birlikte, bu Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda hizmetleri arasýnda baþka bir sigortalýlýk hali kapsamýnda çalýþmasý bulunmayanlarýn emekli ikramiyesine esas fiili hizmet sürelerinin hesabýnda, 1475 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesindeki þartlar aranmaz.

Emekli ikramiyesinin hesabýna esas hizmet süresinin tespitinde dikkate alýnmak üzere, emeklilik veya malullük aylýðý baðlanmasý dýþýnda herhangi bir sebeple görevleri sona erenler için, görevin sona erme sebebinin bu durumu kanýtlayan belgelerle birlikte yazýlý olarak kuruma bildirilmesi ve bunlarýn özlük dosyasýnda saklanmasý zorunludur. Bu zorunluluða uymayanlar ikinci fýkra hükümlerinden yararlandýrýlmazlar.

Ýþtirakçilerden, kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk veya yaþ haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazife malullüðü hükümlerine göre vazife malullüðü aylýðý baðlananlar ile ölüm sebebiyle haklarýnda emeklilik iþlemi uygulananlara; bu Kanuna göre aylýða hak kazandýklarý tarihi takip eden üç ay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasýna esas alýnan katsayýlarda meydana gelecek artýþ nedeniyle oluþacak ikramiye farklarý ile ilk mali yýlýn birinci ayýnda katsayýlar dýþýndaki diðer unsurlarda meydana gelecek artýþa, bu tarihte yürürlükte olan katsayýlar uygulanmak suretiyle bulunacak ikramiye farklarý, emekli ikramiyesi ile ilgili hükümlere göre ayrýca ödenir. Ancak, aylýða hak kazandýklarý tarihi takip eden üç ay içinde katsayýlarda artýþ yapýlmadýðý takdirde, müteakiben katsayýlarda altý ay içinde yapýlacak ilk artýþtan doðan ikramiye farklarý da bunlara ayrýca ödenir.

Emekli, adi malullük veya vazife malullüðü aylýðý baðlanmadan veyahut toptan ödeme yapýlmadan ölen iþtirakçiler için yukarýdaki esaslara göre hesaplanacak ikramiyenin tamamý, aylýða veya toptan ödemeye hak kazanan dul ve yetimlere, bu Kanunun mülga 68 inci maddesinde gösterilen hisseleriyle orantýlý olarak ödenir.

Emekli ikramiyesini aldýktan sonra yeniden iþtirakçi durumuna girenlerin tekrar emekliye ayrýlmalarýnda, sadece sonradan geçen hizmetlerine karþýlýk yukarýdaki esaslara göre emekli ikramiyesi ödenir. Þu kadar ki, evvelce verilmiþ olan ikramiye ile sonradan geçen hizmetler için ayrýca tahakkuk ettirilecek ikramiyenin hesabýna esas alýnan fiili hizmet süreleri toplamý, 30 yýldan fazla olamaz ve evvelce 30 hizmet yýlý için emekli ikramiyesi ödenmiþ olanlara hiçbir þekilde ikramiye farký ödenmez.

Bu Kanunun mülga 88 inci maddesi kapsamýna girenlerin emekli ikramiyeleri hakkýnda da yukarýdaki hükümlere göre iþlem yapýlýr.

Sosyal Güvenlik Kurumunca tahakkuk ettirilmiþ veya ettirilecek emekli ikramiyelerini almadan ölenler ile ölüm tarihinde aylýða müstahak dul ve yetim býrakmadan ölen iþtirakçilerin ikramiyeleri, kanuni mirasçýlarýna ödenir.

Bu madde gereðince Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen emekli ikramiyeleri, düzenlenecek fatura üzerine Sayýþtay ve Danýþtay baþkanlarý için kendi kurumlarý, diðerleri için emekliye sevk onayýný veren kurum tarafýndan karþýlanýr. Özelleþtirilen, faaliyeti durdurulan, kapatýlan veya tasfiye edilen kamu idareleri tarafýndan karþýlanmasý gereken emekli ikramiyesi tutarlarý ise, emekliye sevk onayý aranmaksýzýn ve faturasý karþýlýðýnda Hazine tarafýndan karþýlanýr. Bu fýkraya göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapýlacak ödemelerin, fatura düzenlenmesini müteakip iki ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna aktarýlmasý zorunludur.

Ölenlerin hak sahiplerine ödenecek emekli ikramiyesinin tahsili hakkýnda da yukarýdaki fýkra hükmü uygulanýr.”

MADDE 2- 5434 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 223- Bu maddenin yürürlük tarihinden önce, mülga 2829 sayýlý Kanunun 8 inci maddesi uyarýnca birleþtirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaþlýlýk ya da malullük aylýðý baðlananlar ile ölenlerin hak sahiplerine, varsa açtýklarý davalardan vazgeçmeleri ve bu Kanunun 89 uncu maddesindeki þartlarýn varlýðý halinde ayný esas ve usuller çerçevesinde emekli ikramiyesi ödenir. Davalardan vazgeçilmesi halinde, mahkemelerce Sosyal Güvenlik Kurumu lehine hükmedilecek vekalet ücretleri Kurumca tahsil edilmez.

Bu Kanun veya 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda fasýlalý olarak hizmeti bulunan ve bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte ayný kapsamda çalýþmakta olanlardan, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten sonra emeklilik, yaþlýlýk, malullük ile dul ve yetim aylýðý baðlanacak olanlar hakkýnda 89 uncu maddenin dördüncü fýkrasýnýn uygulanmasýnda, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önceki fasýlalý hizmet süreleri için 1475 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesindeki þartlar aranmaz.”

MADDE 3- 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 28 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnda yer alan “50 kiþiyi” ibaresi “80 kiþiyi” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 4- 5502 sayýlý Kanunun 35 inci maddesinin altýncý fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“Ancak ekonomik koþullar göz önünde bulundurularak kira bedellerini belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.”

MADDE 5- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun 43 üncü maddesinin baþlýðý “Cumhurbaþkanlýðý, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkanlýðý, Baþbakanlýk, Bakanlýk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði görevinde bulunanlarýn aylýklarý” þeklinde deðiþtirilmiþ, maddeye beþinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkralar eklenmiþ ve maddenin mevcut altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Dýþarýdan bakanlýk veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði görevlerinde bulunanlara veya bu görevleri herhangi bir sebeple sona erenlere, Kanunun 26, 28, 44, geçici 2 ve geçici 4 üncü maddeleri gereðince aylýk baðlanmasýna hak kazanmalarý ve en az 2 yýl süreyle bu görevlerde bulunmuþ olmalarý halinde, 27, 29, geçici 2 ve geçici 4 üncü maddelere göre hesaplanacak aylýk tutarýndan az olmamak kaydýyla, Cumhurbaþkanýna ödenmekte olan aylýk ödeneðin % 40’ý esas alýnarak Cumhurbaþkanýna baðlanacak yaþlýlýk aylýðýnýn % 42’si oranýnda malullük, emeklilik veya yaþlýlýk aylýðý ödenir. Bu fýkra hükümlerine göre aylýk ödenebilmesi için, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce geçici 4 üncü madde kapsamýnda dýþarýdan bakanlýk ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði görevi esas alýnarak malullük veya emeklilik aylýðý ödenenler hariç olmak üzere, malullük, emeklilik veya yaþlýlýk aylýðý baðlanmýþ olanlar ile aylýk baðlanma þartlarýný haiz olmayanlarýn en az 2 yýl süreyle Baþbakanlýk Müsteþarý emsal alýnarak sigorta primi veya geçici 4 üncü madde kapsamýnda emekli keseneði ile kurum karþýlýðý ödemiþ olmalarý da zorunludur.

Yukarýdaki fýkraya göre tespit edilen aylýðý almakta iken ya da dýþarýdan bakanlýk veya Türkiye   Büyük  Millet  Meclisi   üyeliði   görevleri   sýrasýnda   veya   bu   görevlerinin  sona ermesinden sonra ölenlerin bu Kanunda düzenlenen koþullara sahip olan hak sahiplerine, 2 yýl süreyle bu görevlerde bulunmuþ olma ve sigorta primi veya emekli keseneði ile kurum karþýlýðý ödenmesi açýsýndan yukarýdaki fýkrada düzenlenmiþ olan þart aranmaksýzýn, bu maddeye göre hesap edilen aylýk esas alýnarak ölüm ya da dul ve yetim aylýðý baðlanýr.

Ancak, dýþarýdan bakanlýk veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði görevlerinde bulunanlar ile bunlardan ölenlerin hak sahiplerine, 27, 29, 33, geçici 2 ve geçici 4 üncü maddelere göre hesaplanan aylýk, altýncý ve yedinci fýkraya göre baðlanan aylýktan düþükse aradaki fark, Hazineden tahsil edilir.”

“Bu madde kapsamýnda baðlanan aylýklar, Cumhurbaþkanýna ödenmekte olan aylýk ödenekteki deðiþime baðlý olarak yeniden hesaplanarak ödenir ve bu aylýklar hakkýnda 55 inci maddenin ikinci fýkrasý uygulanmaz.”

MADDE 6- 5510 sayýlý Kanunun 60 ýncý maddesinin yedinci fýkrasýnýn birinci cümlesine “30 günlük” ibaresinden önce gelmek üzere “üçte birinin” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 7- 5510 sayýlý Kanunun 64 üncü maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki (d) bendi eklenmiþtir.

“d) 63 üncü maddeye göre yöntem, tür, miktar ve kullaným sürelerinin belirlenmesi sonucunda Kurumca finansmaný saðlanacak saðlýk hizmetlerinin kapsamý dýþýnda býrakýlan saðlýk hizmetleri.”

MADDE 8- 5510 sayýlý Kanunun 65 inci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“Kurum gerekli gördüðü hallerde bu fýkra gereðince kiþilerin ulaþým hizmetlerini, hizmet satýn alma ve kiralama gibi usullerle temin etmeye yetkilidir.”

MADDE 9- 5510 sayýlý Kanunun 68 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Katýlým payý, birinci fýkranýn (a) bendindeki saðlýk hizmetleri için 2 Türk Lirasý olarak uygulanýr. Katýlým payý, (b) ve (c) bentlerindeki saðlýk hizmetleri için gereksiz kullanýmý azaltma, saðlýk hizmetlerinin niteliði itibarýyla hayati öneme sahip olup olmamasý, kiþilerin prime esas kazançlarýnýn, gelir ve aylýklarýnýn tutarý ve benzeri ölçütler dikkate alýnarak % 10 ilâ % 20 oranlarý arasýnda olmak üzere Kurumca belirlenir. Ayrýca Kurum, birinci fýkranýn (c) bendinde belirtilen saðlýk hizmetlerinde, aile hekimlerince yazýlan reçeteler dâhil olmak üzere reçetede yer alan üç kaleme/üç kutuya kadar ilaç/ilaçlar için 3 Türk Lirasý, ilave her bir kalem/kutu ilaç için 1 Türk Lirasý olmak üzere katýlým payý uygulamaya yetkilidir. Katýlým payýna iliþkin kutu hesabýnda enjektable formlar, serum ve beslenme ürünleri ile Kurum tarafýndan belirlenecek ilaçlar dikkate alýnmaz. Kurum, birinci fýkranýn (a) bendi gereði belirlediði katýlým payýný; birinci basamak saðlýk hizmeti sunucularýnda yapýlan muayenelerde almamaya ya da daha düþük tutarlarda belirlemeye veya tekrar birinci fýkranýn (a) bendi için belirlenen tutara getirmeye, ikinci ve üçüncü basamak saðlýk hizmet sunucularýnda yapýlan muayenelerde ise müracaat edilen saðlýk hizmeti sunucusunun yer aldýðý basamak, saðlýk hizmeti sunucusunun resmi ve özel saðlýk hizmeti sunucusu niteliðinde olup olmamasý, önceki basamaklardan    sevkli   olarak   baþvurulup   baþvurulmadýðý    gibi   hususlarý   göz   önünde bulundurarak on katýna kadar artýrmaya ve saðlýk hizmeti sunucularý için farklý belirlemeye yetkilidir. Birinci fýkranýn (d) bendinde belirtilen saðlýk hizmetleri bedelinin % 1’ine kadar katýlým payý alýnabilir. % 1’ine kadar tespit edilen katýlým payýný almamaya, yarýsýna kadar indirmeye Kurum yetkilidir.  Kurum, bu fýkrada belirtilen 1 Türk Lirasý, 2 Türk Lirasý ve 3 Türk Lirasýný, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanunu uyarýnca belirlenen yeniden deðerleme oranýna kadar her yýl artýrmaya yetkilidir.”

MADDE 10- 5510 sayýlý Kanunun 70 inci maddesinin ikinci fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“60 ýncý maddenin birinci fýkrasýnýn (c) bendinin (1), (3) ve (9) numaralý alt bentlerinde sayýlanlarýn, Kurumla sözleþmeli üniversite ve istisnai hallerde özel saðlýk hizmeti sunucularýna müracaat edebilme koþullarý ile uygulamaya iliþkin usul ve esaslar Kurum tarafýndan belirlenir.”

MADDE 11- 5510 sayýlý Kanunun 102 nci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Mahkeme kararýna, Kurumun denetim ve kontrol ile görevlendirilmiþ memurlarýnca yapýlan tespitler veya diðer kamu idarelerinin denetim elemanlarýnca kendi mevzuatlarý gereðince yapacaklarý soruþturma, denetim ve incelemelere ya da kamu idarelerinden alýnan belgelere istinaden düzenlenenler hariç olmak üzere, bildirgenin veya belgenin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliðinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezalarýn ilgililerce, yapýlacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, bu maddenin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (g), (h) ve (j) bentlerinde öngörülen cezalar dörtte bir oranýna karþýlýk gelen tutar üzerinden uygulanýr.”

MADDE 12- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 7- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dýþarýdan bakanlýða atananlardan bu görevleri sona erdiði halde, yaþlýlýk, emeklilik veya malullük aylýðý baðlanmasýna hak kazanamayanlarýn, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi kapsamýnda kurmuþ olduklarý sigortalýlýk iliþkisi, bu görevlerinin sona erdiði tarihten itibaren 30 gün içinde Kuruma baþvurmalarý ve bu Kanuna göre uzun vadeli sigorta kollarý yönünden sigortalý olmayý gerektiren bir iþte çalýþmamalarý halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði veya dýþarýdan bakanlýk görevi sebebiyle ödenen ödeneðin iliþkili olduðu dönemin bitimini izleyen ay baþýndan baþlamak üzere 4 yýl süreyle ayný kapsamda devam ettirilir ve ödenecek sigorta primi Baþbakanlýk Müsteþarý için Kanunun 80 inci maddesinin üçüncü fýkrasý ile belirlenen prime esas kazancý üzerinden hesaplanýr. Bu þekilde hesaplanan sigorta prim tutarlarý, sigortalý payý da dâhil olmak üzere, Kurum tarafýndan üçer aylýk dönemler itibarýyla düzenlenecek fatura üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karþýlanýr. Yaþlýlýk aylýðý baðlanmasý için en erken yaþa göre tamamlanmasý gereken prim ödeme gün sayýsýný dolduranlar için bu fýkra hükümlerine göre sigorta primi ödenmesine son verilir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dýþarýdan bakanlýða atananlardan bu görevleri sona erdiði halde, yaþlýlýk, emeklilik veya malullük aylýðý baðlanmasýna hak kazanamayan ve uzun  vadeli  sigorta  kollarý  yönünden  sigortalý  olmayý  gerektiren  bir  iþte  çalýþanlarýn   ise birinci fýkraya göre belirlenecek sigorta primine esas kazanç tutarý ile bu Kanunun 80 inci maddesi veya geçici 4 üncü maddesi uyarýnca fiilen çalýþtýðý iþ için tespit olunan prime esas kazanç veya emeklilik keseneðine esas aylýðý arasýndaki farka iliþkin sigortalý payý dâhil sigorta primleri ile emekli keseneði ve kurum karþýlýðý farklarý, birinci fýkraya göre belirlenecek süre ve usuller esas alýnarak Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden ödenir.

Sigorta primlerinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karþýlanacaðý süre içerisinde Kanuna göre uzun vadeli sigorta kollarý açýsýndan sigortalý olmayý gerektiren bir iþte çalýþmakta iken bu çalýþmalarý sona erenler ise birinci fýkra hükümlerine göre belirlenecek 4 yýllýk süreyi aþmamak kaydýyla ve baþvuru tarihinden itibaren ayný usul ve esaslarla birinci fýkra hükmünden yararlandýrýlýr.

Yukarýdaki birinci, ikinci ve üçüncü fýkra hükümleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði veya dýþarýdan atandýðý bakanlýk görevi sona erdiði halde, yaþlýlýk, emeklilik veya malullük aylýðý baðlanmasýna hak kazanamayanlardan, Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýna girenlerin, 5434 sayýlý Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandýðý Kanununa göre ödenmeye devam olunacak emekli kesenekleri ile kurum karþýlýklarý hakkýnda da uygulanýr.

4 yýl süreyle sigorta primlerinin veya emekli kesenekleri ile kurum karþýlýklarýnýn Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karþýlanmasýna iliþkin uygulamadan bir dönemden fazla yararlanýlamaz.

Bu madde hükümlerine göre, sigorta primleri veya emekli kesenekleri ile kurum karþýlýklarýnýn tamamý Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karþýlanan süreler emekli ikramiyesinin hesabýna esas sürenin tespitinde dikkate alýnmaz. Birinci fýkrada belirtilen 4 yýllýk sürenin bitimine raðmen yaþlýlýk aylýðý veya emeklilik aylýðý baðlanabilecek en erken yaþ itibarýyla tamamlanmasý için gerekli olan prim ödeme gün sayýsýný veya fiili hizmet süresini tamamlamamýþ olanlarýn kalan süreye iliþkin sigorta primine esas kazançlarý veya emekli keseneðine esas aylýk tutarlarý, birinci fýkraya göre belirlenecek tutardan az olamaz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ile dýþarýdan bakanlýða atananlardan bu görevleri sona erdiði halde, birinci fýkrada belirtilen 4 yýllýk süre sonunda da yaþlýlýk, emeklilik veya malullük aylýðý baðlanmasýna hak kazanamayanlardan, uzun vadeli sigorta kollarý açýsýndan sigortalý olmayý gerektirecek þekilde çalýþanlarýn veya isteðe baðlý sigortalý olanlarýn sigorta primine esas kazançlarý veya emekli keseneðine esas aylýk tutarlarý da birinci fýkraya göre belirlenecek tutardan az olamaz. Ayrýca, bu tutar ile Kanunun 80 inci maddesi veya geçici 4 üncü maddesi uyarýnca fiilen çalýþtýðý iþ için tespit olunan prime esas kazanç veya emeklilik keseneðine esas aylýk arasýndaki farka iliþkin iþveren payý veya kurum karþýlýðý farký da kendileri tarafýndan ödenir.”

MADDE 13- 5510 sayýlý Kanunun geçici 7 nci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“24/7/2003 tarihli ve 4956 sayýlý Kanunun 48 inci maddesi ile deðiþik, mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayýlý Kanunun 2 nci maddesi hükmü 2/8/2003 tarihi öncesi için de uygulanýr.”

MADDE 14- 5510 sayýlý Kanunun geçici 14 üncü maddesinin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“2008 yýlý Ekim ayý baþýndan önce 5434 sayýlý Kanuna göre emekli olup yine bu tarihten önce serbest avukatlýk veya noterlik yapanlarýn aylýklarýndan bu maddenin birinci fýkrasýnýn (b) bendi hükümlerine göre sosyal güvenlik destek primi kesilir.”

MADDE 15- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 37- 19/5/2011, 23/10/2011 ve 9/11/2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalýlar ile ölen sigortalýlar için, malullük ya da ölüme sebep olan deprem tarihinden önceki döneme iliþkin olarak en az 30 gün malullük, yaþlýlýk ve ölüm sigortalarý primi veya bir aylýk kesenek ile karþýlýk ödenmiþ ve bu süreye iliþkin sigortalý tescil iþleminin Kanunda belirtilen sigortalý bildirim sürelerinden kaynaklanan haller saklý kalmak kaydýyla deprem tarihlerinden önce yapýlmýþ olmasý þartýyla, Kanunda öngörülen prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime iliþkin borcu olmama ve sigortalýlýk sürelerine iliþkin diðer þartlar aranmaksýzýn bu Kanun hükümlerine göre Kurumca kendilerine veya hak sahiplerine aylýk baðlanýr. Bu þekilde baðlanan aylýklarla ilgili Kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karþýlýklarýn eksik olan kýsmý Maliye Bakanlýðý tarafýndan Kuruma ödenir. Bu konudaki usul ve esaslar Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðýnca müþtereken tespit edilir.

Birinci fýkra kapsamýna girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya sakat kalanlara verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katýlým payý alýnmaz.”

MADDE 16- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 38- Bu Kanunun 43 üncü maddesindeki % 42 oraný yeni bir yasal düzenleme yapýlýncaya kadar % 45 olarak uygulanýr.

Bu maddenin yürürlük tarihinden önce bu Kanunun 43 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýnda sayýlan görevlerde bulunmuþ olanlardan herhangi bir sebeple bu görevleri sona erenler ile Büyük Millet Meclisi, Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Temsilciler Meclisi ve Danýþma Meclisi Baþkanlarý da bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden aybaþýndan itibaren bu Kanunun 43 üncü maddesi hükmünden yararlanýr.

Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarih itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði görevi devam edenler ile daha önce yasama organý üyeliði görevi sona ermiþ olanlardan veya dýþarýdan bakanlýða atanmýþ olanlardan halen milletvekilliði esas alýnarak emekli aylýðý ödenenlerin, bu Kanunun 43 üncü maddesine göre aylýða hak kazanabilmesinde, ayný maddenin altýncý fýkrasýnýn birinci cümlesinde belirtilen 2 yýllýk süre þartý aranmaz.

Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliði ile dýþarýdan atandýðý bakanlýk görevi sona erdiði halde, malullük, yaþlýlýk veya emeklilik aylýðý baðlanmasýna hak kazanamayanlardan, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi kapsamýnda sigortalýlýk iliþkisi devam edenlerin veya bu kapsamda sigortalýlýk iliþkisi kurmalarý gerekenlerin bu sigortalýlýk iliþkisinden kaynaklanan emekli kesenekleri ve kurum karþýlýklarý, bu Kanunun ek 7 nci maddesi ile belirlenmiþ olan esas ve usuller çerçevesinde ve bu maddenin  yürürlüðe  girdiði  tarihten itibaren 60 gün içinde Kuruma baþvurmalarý halinde, baþvurularýný izleyen aybaþýndan baþlayarak 4 yýl süreyle Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesinden karþýlanýr.

Bu madde esas alýnarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapýlmaz ve geriye dönük hak talep edilemez.”

      MADDE 17- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununun;

a) 99 uncu maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “elli milyon lira para cezasý” ibaresi “yüzon Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

b) 100 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “ikiyüz milyon lira para cezasý” ibaresi “dörtyüzelli Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

c) 101 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “yediyüzelli milyon lira para cezasý” ibaresi “binyediyüz Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

ç) 102 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde yer alan “yüz Yeni Türk Lirasý” ibaresi  “yüzyirmibeþ Türk Lirasý”  þeklinde,  (b)  bendinde yer  alan  “ikiyüz  milyon lira para cezasý” ibaresi “dörtyüzelli Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde, (c) bendinde yer alan “yüz milyon lira para cezasý” ibaresi “ikiyüzyirmi Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

d) 103 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “yüz milyon lira para cezasý” ibaresi “ikiyüzyirmi Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

e) 104 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “beþyüz milyon lira para cezasý” ibaresi “binikiyüz Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde, ikinci fýkrasýnda yer alan “yüzmilyon lira para cezasý” ibaresi “ikiyüzyirmi Türk Lirasý idari para cezasý” þeklinde,

f) 105 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentlerinde yer alan “iki yüz Yeni Türk Lirasý” ibareleri “ikiyüzelli Türk Lirasý” þeklinde, (c) bendinde yer alan “biner Yeni Türk Lirasý” ibaresi “binikiyüzelliþer Türk Lirasý” þeklinde, (d) bendinde yer alan “bin Yeni Türk Lirasý” ibaresi “binikiyüzelli Türk Lirasý”, “beþyüz Yeni Türk Lirasý” ibaresi “beþyüzelli Türk Lirasý” þeklinde,

deðiþtirilmiþtir.

MADDE 18- 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayýlý Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununun 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (ç) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“ç) Kurumun ulusal ve uluslararasý düzeyde gerçek veya tüzel kiþilere vereceði hizmetler karþýlýðýnda elde edeceði gelirler.”

MADDE 19- 5544 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 3- (1) 26 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendinde belirtilen kuruluþlarýn 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yýllarýna ait Kurum aidat miktarlarý her yýl için ayrý ayrý olmak üzere her bir Genel Kurul temsilcisi baþýna bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte geçerli olan aylýk brüt asgari ücretin yirmi katý olarak uygulanýr. Bu kapsamda yer alan kuruluþlarca söz konusu yýllara ait ödenmiþ olan aidat miktarlarýnýn bu düzenleme ile yeniden tespit edilen aidat tutarlarýný aþan kýsmý bakýmýndan ilgili kuruluþ için alacak hakký doðmaz.

 (2) Birinci fýkrada belirtilen kuruluþlarýn, ayný fýkra esaslarýna göre yapýlandýrýlan toplam aidat borçlarýný ve 2012 yýlý aidatlarýný 31/12/2012 tarihine kadar Kuruma ödemeleri halinde aidat borçlarýna gecikme zammý ve gecikme faizi uygulanmaz.”

MADDE 20- Bu Kanunun;

a) 14 üncü maddesi 1/2/2012 tarihinde,

b) 12 nci maddesi 1/3/2012 tarihinde,

c) 5 ve 16 ncý maddeleri 1/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere 1/3/2012 tarihinde,

ç) Diðer maddeleri yayýmý tarihinde,

yürürlüðe girer.

MADDE 21- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.