Advanced Search

Llei 25/2013, del 28 de novembre, de dissolució de la residència per a la tercera edat Solà d’Enclar


Published: 2013
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/andorra/9923298/llei-25-2013%252c-del-28-de-novembre%252c-de-dissoluci-de-la-residncia-per-a-la-tercera-edat-sol-denclar.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
Llei 25/2013, del 28 de novembre, de dissolució de la residència per a la tercera edat Solà d’Enclar
Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 28 de novembre del 2013 ha aprovat la següent:

llei 25/2013, del 28 de novembre, de dissolució de la residència per a la tercera edat Solà d’Enclar

Exposició de motius

La residència per a la tercera edat Solà d’Enclar (d’ara endavant Residència Solà d’Enclar), fou creada en virtut del Reglament relatiu als béns patrimonials posats a disposició del M. I. Consell General a través de la M. I. Junta de població i protecció social, per la Caixa Andorrana de Seguretat Social per a la casa de la tercera edat, del 27 de juliol de 1981, que posteriorment desembocà en l’aprovació del Reglament d’organització administrativa de la residència de la tercera edat Solà d’Enclar, aprovat pel Consell General l’octubre del mateix any. Així es va establir la creació d’aquest centre, com un organisme públic autònom, amb plena capacitat moral i jurídica d’obrar per realitzar els seus fins.

La Residència Solà d’Enclar fou en origen el primer centre sociosanitari públic d’Andorra destinat a prestar serveis d’acollida residencial per a la gent major de 65 anys que residia permanentment arreu del país, i va esdevenir durant molts anys l’únic centre que oferia aquest tipus de serveis. No obstant això, el progressiu creixement demogràfic i l’allargament de l’esperança de vida, va fer ben aviat que fos impossible que la Residència Solà d’Enclar pogués donar resposta a les necessitats nacionals i és per això que es va haver de recórrer a la contractació de noves places residencials en centres sociosanitaris de fora del país.

Amb el temps, el sector residencial sociosanitari nacional ha anat evolucionant i s’han creat diverses estructures sociosanitàries residencials per a la gent gran, tant de caràcter públic com privat.

No és però fins l’any 2009, arran de la posada en marxa del nou Centre Sociosanitari El Cedre, que es constitueix la denominada Xarxa d’Atenció Sociosanitària (XASS) d’Andorra, una xarxa que es crea amb l’objectiu de poder fer front al repte de la dependència i la creixent necessitat de la població de disposar de centres que tinguin cura de l’atenció sociosanitària de la gent gran. La xarxa actualment integra tres centres sociosanitaris residencials, i defineix el corresponent model assistencial (medicalitzat, assistit i no assistit), així com els diferents règims d’allotjament oferts (residencial, centre de dia i programa respir) i el model de finançament respectiu. L’accés a aquests recursos es regula per mitjà d’un barem de valoració del grau de dependència i d’una comissió tècnica de valoració (COVASS), la qual, en funció d’aquest barem, atorga a cada cas el recurs que s’adapta millor a les seves necessitats.

Cinc anys després de la posada en marxa del Centre Sociosanitari El Cedre, que ja es va concebre amb una capacitat considerable (150 places) i que inicialment va endegar l’activitat amb una obertura parcial de les places disponibles, s’ha pogut constatar que la XASS presenta uns recursos suficientment dimensionats i adaptats per poder atendre convenientment les necessitats de la població per als propers anys.

D’altra banda, el marc econòmic i social actual ens orienta a una gestió eficient i eficaç dels recursos públics. En aquest context, i davant la necessitat d’adequar i renovar les instal·lacions i determinats equipaments de la Residència Solà d’Enclar, després de més de trenta anys al servei de la societat andorrana, és molt més racional que aquesta s’integri al Centre Sociosanitari El Cedre, per tal de poder millorar tant la qualitat assistencial de la gent gran, com també l’equitat a l’hora d’accedir als recursos disponibles.

Article 1
1. Es dissol la Residència Solà d’Enclar, organisme públic autònom, creat pel Reglament relatiu als béns patrimonials posats a disposició del M. I. Consell General a través de la M. I. Junta de població i protecció social, per la Caixa Andorrana de Seguretat Social per a la casa de la tercera edat, del 27 de juliol de 1981, i pel Reglament d’organització administrativa de la residència de la tercera edat Solà d’Enclar, aprovat pel Consell General l’octubre del mateix any.

2. La personalitat jurídica de la Residència Solà d’Enclar queda extingida des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei.

3. Tots els recursos humans de la Residència Solà d’Enclar s’integren dins l’estructura del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), en tant que òrgan gestor del Centre Sociosanitari El Cedre, d’acord amb el que s’estableixi per Decret del Govern, el qual se subroga en totes les relacions jurídiques en què la Residència Solà d’Enclar sigui subjecte actiu o passiu. A aquest efecte, el personal de la Residència Solà d’Enclar que ocupa llocs de treball contractuals s’adscriu al SAAS i s’integra en els grups i les ocupacions professionals tipus del sistema de classificació del SAAS, en funció dels llocs de treball corresponents a les places que ocupin en aquest moment, o si això no és possible, en aquells que millor s’hi pugin assimilar. El SAAS se subroga en els drets i les obligacions derivats de les relacions laborals existents d’acord amb els termes establerts a la normativa vigent.

4. Tots els recursos materials de la Residència Solà d’Enclar són integrats, segons s’escaigui, dins l’estructura del SAAS o de l’Administració general, en funció de si aquests recursos poden ser aprofitats o bé reutilitzats, d’acord amb el que s’estableixi per Decret del Govern, els quals se subroguen en totes les relacions jurídiques en què la Residència Solà d’Enclar sigui subjecte actiu o passiu.

Article 2
1. L’actual patrimoni de la Residència Solà d’Enclar passa, en virtut de l’extinció declarada per aquesta Llei i segons escaigui, a titularitat del SAAS o de l’Administració general.

2. Abans de fer les transferències oportunes s’ha de procedir d’acord amb la normativa aplicable a:

a) Tancar els comptes de l’exercici i el balanç de liquidació, després de fer-ne l’auditoria corresponent, d’acord amb el que s’estableix en la disposició final segona d’aquesta Llei.

b) Formar l’inventari dels béns que han de ser objecte de transferència, segons escaigui, al SAAS o a l’Administració general.

Disposició derogatòria

A l’entrada en vigor d’aquesta Llei queden derogats el Reglament relatiu als béns patrimonials posats a disposició del M. I. Consell General a través de la M. I. Junta de població i protecció social, per la Caixa Andorrana de Seguretat Social per a la casa de la tercera edat, del 27 de juliol de 1981, i el Reglament d’organització administrativa de la residència de la tercera edat Solà d’Enclar, aprovat pel Consell General l’octubre del mateix any, així com tota altra norma de mateix rang o inferior, que s’oposi o es contradigui al que s’estableix en aquesta Llei.

Disposició final primera

Es faculta el Govern a dictar les disposicions necessàries per acomplir aquesta Llei.

Disposició final segona

Aquesta Llei entra en vigor l’endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, i esdevé efectiva, la liquidació objecte de la mateixa, el 31 de desembre del 2013.

Casa de la Vall, 28 de novembre del 2013

Vicenç Mateu Zamora

Síndic General

Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Joan Enric Vives Sicília

Bisbe d’Urgell

Copríncep d’Andorra
François Hollande

President de la República Francesa

Copríncep d’Andorra