Advanced Search

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. KOOPERATİFLER KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAM


Published: 2010-06-03
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/524554/trkye-byk-mllet-mecls---------------uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-deiiklik.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


 

 

 

KOOPERATÝFLER KANUNU ÝLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN

 

Kanun No. 5983

 

Kabul Tarihi: 3/6/2010      

 

MADDE 1- 24/4/1969 tarihli ve 1163 sayýlý Kooperatifler Kanununun 48 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri hariç olmak üzere, ortak sayýsý 500’den fazla olan kooperatiflerin ve üst kuruluþlarýnýn genel kurul toplantýlarýndaki yönetim ve denetim kurulu belirleme seçimleri, gizli oy açýk tasnif esasýna göre yapýlýr. Kooperatiflerin organ seçimlerinde her ortak, en fazla bir ortaðý temsilen oy kullanabilir. Anasözleþmelerin bu fýkraya aykýrý hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 2- 1163 sayýlý Kanunun 81 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

Amacýna ulaþýlarak daðýlma sürecine girmiþ olan kooperatiflerden çýkan veya çýkarýlan ortaðýn konutu veya iþyeri çýkma veya çýkarýlma sebebiyle geri alýnamaz; ancak, bu eski ortaklar daha sonra oluþabilecek tasfiye masraflarýna katýlýrlar.

MADDE 3- 1163 sayýlý Kanunun 90 ýncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 90- Ýlgili bakanlýk; kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliðinin iþlem ve hesaplarýný ve varlýklarýný müfettiþlere, kooperatif kontrolörlerine veya denetim için görevlendirilecek olan personele denetlettirebilir.

Kontrolörlerin seçilme ve çalýþma usul ve esaslarý ile görev ve yetkileri tüzükle tespit olunur.

Birinci fýkradaki teþekküller, denetim sonuçlarýna göre ilgili bakanlýkça verilecek talimata uymak zorundadýrlar. Yapýlan denetimler sonucunda, kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin, kooperatif merkez birliklerinin, Türkiye Milli Kooperatifler Birliðinin ve bunlarýn iþtiraklerinin yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilerinin, hukuka açýkça aykýrý eylem ve iþlemlerinin tespit edilmesi durumunda, ilgili Bakanlýk, kamu yararý ve hizmet gerekleri dikkate alýnarak gecikmesinde sakýnca görülen hallerde ileride telafisi güç veya imkansýz zararlara yol açýlmasýnýn engellenmesi amacýyla bu kiþilerin görevlerine tedbiren son verebilir. Bu durumda ilgili Bakanlýk, bir yýl içerisinde olaðanüstü genel kurul toplantýsýnýn yapýlmasý için gerekli tedbirleri alýr.

Kooperatifler ve üst kuruluþlarýna kredi veren kamu kurum ve kuruluþlarý ile belediyeler ve ilgili bakanlýklar; verilen kredilerin açýlýþ gayesine uygun olarak kullanýlýp kullanýlmadýðýný, plan ve projesine uygunluðu, teknik özellikleri ve kalite açýsýndan denetleyebilirler.

Kooperatiflerde ve üst kuruluþlarýnda görevli bulunanlar bu kuruluþlara ait mal, para ve para hükmündeki kaðýtlarý ve gizli de olsa bunlarla ilgili defter ve belgeleri istenildiðinde müfettiþlere, kooperatif kontrolörlerine, denetimle görevlendirilen personele ve kredi kuruluþlarýnýn denetim görevlilerine göstermek, saymasýna ve incelemesine yardýmda bulunmak, istenilen bilgileri gerçeðe uygun ve eksiksiz olarak vermek ve doðru beyanda bulunmakla yükümlüdürler.

Birinci fýkradaki teþekküller, ilgili Bakanlýkça teþekküle iliþkin olarak istenilen her türlü bilgi, belge ve kayýtlarý, tanýnan süre içinde tam olarak vermek zorundadýr.”

MADDE 4- 1163 sayýlý Kanunun ek 1 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýlgili bakanlýk deyiminden, bu Kanun kapsamýndaki tarýmsal amaçlý kooperatifler ve üst kuruluþlarý için Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý, yapý kooperatifleri ve üst kuruluþlarý için Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ve diðer kooperatifler ve üst kuruluþlar için ise Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý anlaþýlýr.”

MADDE 5- 1163 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici maddeler eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 3- 1163 sayýlý Kooperatifler Kanununun ek 1 inci maddesi uyarýnca Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnca yapý kooperatifleri ve üst kuruluþlarý ile ilgili baþlatýlmýþ veya planlanmýþ iþ ve iþlemler ile bunlara dair her türlü hak, yetki ve görevler Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýna devredilmiþtir. Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnca baþlatýlmýþ veya planlanmýþ iþ ve iþlemleri yürütmeye, bunlar hakkýnda yeni iþ ve iþlemler yapmaya, gerekli görülenleri tasfiye etmeye yetkilidir.

Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý; Kooperatifler Kanununun ek 1 inci maddesi uyarýnca yapýlan iþ ve iþlemlerden dolayý Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnýn taraf olduðu iþlemlerde ve sözleþmelerde taraf olur ve bu Bakanlýk leh ve aleyhine açýlmýþ ve bu maddenin yürürlüðe girmesinden önce bu Bakanlýk tarafýndan yapýlmýþ olan iþ ve iþlemler sebebiyle açýlacak olan davalarda kendiliðinden taraf sýfatýný kazanýr.

Bu madde ile devredilmesi öngörülen her türlü iþleme iliþkin evrak ile dava dosyalarý ve sair malzemenin devri, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý ile Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnca müþtereken belirlenecek usul ve esaslara göre gerçekleþtirilir.

GEÇÝCÝ MADDE 4- Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnýn personel ve teþkilat yapýsý, yapý kooperatifleri ile ilgili olarak bu Kanun ile verilen görevleri yürütmeye hazýr hâle getirilinceye kadar, hizmetine ihtiyaç duyulan personel, her türlü özlük haklarý saklý kalmak kaydýyla Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnca, Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðý emrinde bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yýl süre ile geçici olarak görevlendirilir.”

MADDE 6- 13/12/1983 tarihli ve 180 sayýlý Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“r) Yapý kooperatifleri ve üst birlikleri ile ilgili olarak 1163 sayýlý Kooperatifler Kanunu ve   diðer   kanunlar   ile   verilen   görevleri   yapmak,   yapý    kooperatifçiliðinin  geliþmesini saðlayacak tedbirleri almak, bu kooperatifler ile üst birliklerinin kurulmasýna, iþleyiþine, tasfiyesine ve denetlenmesine ve yapý kooperatiflerinin kuruluþ kayýtlarýnýn ve sicillerinin tutulmasýna dair iþ ve iþlemleri yapmak, yaptýrmak ve denetlemek.’’

MADDE 7- 180 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn mülga (b) ve (c) bentleri aþaðýdaki þekilde yeniden düzenlenmiþtir.

“b) Yapý kooperatifleri ve üst birlikleri ile ilgili olarak Kooperatifler Kanunu ve diðer kanunlar ile Bakanlýða verilen görevleri ve yapý kooperatiflerinin ve üst birliklerinin kurulmasýna, iþleyiþine, tasfiyesine ve denetlenmesine iliþkin iþ ve iþlemleri yapmak, yapý kooperatiflerinin kuruluþ kayýtlarýnýn ve sicillerinin tutulmasýný saðlamak ve uygulamalarý denetlemek,

c) Yapý kooperatifçiliðinin geliþmesi ve iþleyiþi ile ilgili tedbirler almak, kooperatiflere mali destek saðlanmasýna yardýmcý olmak, teknik destek saðlamak ve gerekli mevzuatý hazýrlamak,”

MADDE 8- 8/1/1985 tarihli ve 3143 sayýlý Sanayi ve Ticaret Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (m) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“m) Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýna baðlý tarýmsal amaçlý kooperatifler, tarým kredi kooperatifleri ve birlikleri ile yapý kooperatifleri ve üst birlikleri hariç olmak üzere, tarým satýþ kooperatifleri ve birlikleri ile genel hükümlere tabi kooperatiflerin ve birliklerin kuruluþ, iþleyiþ ve denetimlerine ait iþlem ve hizmetleri yürütmek,”

MADDE 9- 3143 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“a) Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðýna baðlý tarýmsal amaçlý kooperatifler, tarým kredi kooperatifleri ve birlikleri ile yapý kooperatifleri ve üst birlikleri hariç olmak üzere, tarým satýþ kooperatifleri ve birlikleri ile genel hükümlere tabi kooperatiflerin ve birliklerin kuruluþ, iþleyiþ ve denetimlerine ait iþlem ve hizmetleri yürütmek,”

MADDE 10- Bu Kanunun;

a) 1 inci, 2 nci ve 3 üncü maddeleri yayýmý tarihinde,

b) Diðer maddeleri yayýmý tarihinden itibaren altý ay sonra,

 yürürlüðe girer.

MADDE 11- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.