Advanced Search

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI ANONİM ŞİRKETİNİN KURULUŞU HAKKINDA KANUN (27.11.


Published: 1999-10-14
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/523858/trkye-byk-mllet-mecls----------uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-deiiklikleri-.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


 
TÜRKÝYE KALKINMA BANKASI ANONÝM ÞÝRKETÝNÝN

KURULUÞU HAKKINDA KANUN

(27.11.1975 TARÝHLÝ VE 13 SAYILI "DEVLET SANAYÝ VE ÝÞÇÝ YATIRIM BANKASI KURULUÞUNA DAÝR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME", 14.11.1983 TARÝHLÝ VE 165 SAYILI "DEVLET SANAYÝ VE ÝÞÇÝ YATIRIM BANKASI A.Þ.'NÝN KURULUÞU HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME", 15.7.1988 TARÝHLÝ VE 329 SAYILI "DEVLET SANAYÝ VE ÝÞÇÝ YATIRIM BANKASI A.Þ.'NÝN KURULUÞU HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENÝN BAZI MADDELERÝNÝN DEÐÝÞTÝRÝLMESÝNE DAÝR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME" ÝLE 12.2.1990 TARÝHLÝ VE 401 SAYILI "TÜRKÝYE KALKINMA BANKASI ANONÝM ÞÝRKETÝNÝN KURULUÞU HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENÝN BAZI MADDELERÝNÝN DEÐÝÞTÝRÝLMESÝ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME"LERÝN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI VE TÜRKÝYE KALKINMA BANKASI ANONÝM ÞÝRKETÝNÝN KURULUÞU HAKKINDA KANUN)
 
 

Kanun No. 4456    Kabul Tarihi : 14.10.1999 

 

BÝRÝNCÝ KISIM

KURULUÞ VE HUKUKÎ BÜNYE

Hukukî bünye

MADDE 1. - Bu Kanun ile düzenlenen hususlar dýþýnda özel hukuk hükümlerine tabi ve anonim þirket þeklinde, tüzelkiþiliðe sahip, bir kalkýnma ve yatýrým bankasý kurulmuþtur.

Bankanýn unvaný "Türkiye Kalkýnma Bankasý Anonim Þirketi"dir. Kýsaltýlmýþ unvaný "TKB"dir.

Bankanýn ilgili olduðu Bakanlýk "Baþbakanlýk"týr.

Bankanýn merkezi "Ankara"dadýr.

Kýsaltmalar

MADDE 2. - Bu Kanunda geçen;

1. "Bakanlýk" deyimi Baþbakanlýðý,

2. "Bakan" deyimi Baþbakan veya görevlendireceði Devlet Bakanýný,

3. "Banka" deyimi Türkiye Kalkýnma Bankasý A.Þ.'yi (TKB)'yi,

Ýfade eder.

Bankanýn amacý ve faaliyet konularý

MADDE 3. - Bankanýn amacý; Türkiye'nin kalkýnmasý için, anonim þirket statüsündeki teþebbüslere kârlýlýk ve verimlilik anlayýþý içinde kredi vermek, iþtirak etmek suretiyle finansman ve iþletme desteði saðlamak, yurtiçi ve yurtdýþý tasarruflarý kalkýnmaya dönük yatýrýmlara yöneltmek, sermaye piyasasýnýn geliþmesine katkýda bulunmak, yurtiçi, yurtdýþý ve uluslararasý ortak yatýrýmlarý finanse etmek ve her türlü kalkýnma ve yatýrým bankacýlýðý iþlevlerini yapmaktýr.

Banka bu amaçlarý gerçekleþtirmek üzere;

1. Türk Lirasý ve döviz olarak kýsa, orta ve uzun vadeli her türlü nakdi ve gayri nakdi kredi açabilir, kâr ortaklýðý veya kiralama esaslý kredi iþlemleri yapabilir. Yerli ve yabancý kiþi ve kurumlara gerekli teminatýn alýnmasý karþýlýðýnda garanti verebilir ve aracý olabilir.

2. Her türlü menkul kýymetleri satýn alabilir, satabilir ve tahvil garantisi verebilir.

3. Araþtýrma, proje geliþtirme ve eðitim çalýþmalarý yapabilir veya yaptýrabilir, teknik yardým verebilir. Finansman iliþkilerinde bulunduðu þirketlerin rantabl çalýþmalarýný saðlayýcý önlemleri alabilir.

4. Þirketlere kredi açabilir, yurtiçinde ve yurtdýþýnda kurulmuþ þirketlere iþtirak edebilir, gerektiðinde rehabilitasyon, bonifikasyon, konsolidasyon yapabilir. Bankanýn öncülüðünde þirket kurabilir ve iþtiraklere ait hisse senetlerini alabilir, satabilir, geri alabilir ve kâr garantisi verebilir.

5. Ýthalat, ihracat ve görünmeyen muameleler gibi her türlü kambiyo iþlemlerini yapabilir ve döviz pozisyonu tutabilir.

6. Sigorta acentalýðý yapabilir.

7. Gerekli izinleri almak kaydýyla yurtiçinde ve yurtdýþýnda þube ve temsilcilik açabilir.

8. Yurtiçi ve yurtdýþý finansman kurumlarýyla iþbirliði yapabilir, bunlarýn katýldýðý ulusal ve uluslararasý kuruluþlara üye olabilir.

9. Yurtiçi ve yurtdýþý finansman kuruluþlarý ile para ve sermaye piyasalarýndan ve her türlü fonlardan kaynak saðlayabilir.

10. Sanayide mülkiyetin geniþ halk kitlelerine yayýlmasýný saðlayacak tedbirleri alýr.

11. Banka kaynaklarýný kalkýnma planý ve yýllýk programlarýn hedef ve ilkelerine uygun olarak kullanýr.

12. Amacýnýn gerçekleþmesine yardýmcý olacak her türlü kalkýnma ve yatýrým bankacýlýðý iþlemleri yapabilir.

13. Her türlü menkul ve gayrimenkul mallarý alýr, satar, kiralar, kiraya verir, leh ve aleyhte rehin, ipotek, intifa, irtifak haklarý, gayrimenkul mükellefiyetleri ve sair haklarý tesis edebilir.

14. Banka açtýðý krediler karþýlýðýnda, menkul rehni, ticarî iþletme rehni ve gayrimenkul ipoteði de dahil olmak üzere her türlü teminatý alabilir.

ÝKÝNCÝ KISIM

MALÎ HÜKÜMLER

Kaynaklar

MADDE 4. - Bankanýn amacýna ulaþmasýný saðlayacak öz ve yabancý kaynaklar þunlardýr:

a) Özkaynaklar

1. Sermaye,

2. Ýhtiyatlar ve karþýlýklar.

b) Yabancý kaynaklar

1. Hazine kefaletiyle Türk Lirasý veya döviz mukabili çýkarýlacak tahviller,

2. Hazine ve T.C. Merkez Bankasýnca açýlacak krediler, verilecek avanslar,

3. Gerektiðinde Hazine kefaleti verilmek suretiyle yerli ve yabancý kuruluþlardan saðlanacak krediler,

4. Diðer kaynaklar.

Yatýrým fonu ve ortaklýðý

MADDE 5. - Banka, sermaye piyasasý mevzuatý uyarýnca menkul kýymetler yatýrým ortaklýðý ve menkul kýymetler yatýrým fonu kurabilir ve aracý kurum olarak faaliyet gösterebilir.

Sermaye

MADDE 6. - Banka kayýtlý sermaye sisteminde olup, kayýtlý sermayesi 75 000 000 000 000 TL.'dir. Bankanýn hisse senetleri nama yazýlýdýr.

Bankanýn kayýtlý sermaye tavaný içinde sermaye artýrýmý Yönetim Kurulu kararý ile gerçekleþtirilir. Kayýtlý sermaye tavaný ise, Genel Kurul kararý üzerine Bakanlar Kurulunca artýrýlabilir.

Yönetim Kurulu; rüçhan haklarýný kýsýtlamaya, itibarî deðerin üzerinde hisse senedi çýkarmaya, tahsisli pay satýþý yapmaya ve hisse senetlerini deðiþik kupürler halinde bastýrmaya yetkilidir.

Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, Bankanýn kayýtlý sermaye sisteminin iþleyiþi, 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanunu çerçevesinde yürütülür.

Menkul kýymet çýkarma yetkisi

MADDE 7. - Banka, yürürlükteki mevzuat uyarýnca her türlü menkul kýymet çýkarabilir ve satabilir.

Bankanýn Hazine kefaletiyle çýkaracaðý tahviller, Devlet tahvillerinin sahip olduðu her türlü hak, imtiyaz ve muafiyetlerden istifade eder.

Kaynaklarýn kullanýlýþý

MADDE 8. - Banka, kaynaklarýný yýllýk plasman programýna göre kullanýr.

Plasman programýnda;

a) Kaynaklarýn sektörlere, yörelere ve þirket yapýlarýna göre tahsisi,

b) Ýþtirak ve kredi için yapýlacak tahsisler,

c) Yörelere ve þirket yapýlarýna göre uygulanacak kredi faizleri, vadeleri ve ödemesiz dönemleri belirtilir. Yýllýk plasman programlarý Bakanlýk ile Maliye Bakanlýðýna gönderilir.

Hesap dönemi ve iþ programý

MADDE 9. - Bankanýn hesap dönemi takvim yýlýdýr.

Banka, her hesap dönemi için faaliyetlerini düzenleyen bir iþ programý hazýrlar. Bu iþ programýnda;

a) 8 inci maddede sözü edilen plasman programýna,

b) Personel kadrosuna,

c) Yatýrým programýna,

d) Gelir ve gider bütçesine,

e) Finansman programýna,

f) Deðerlendirme kýstaslarýna,

g) Ýþçi þirketi tanýmýna,

h) Gerekli görülen diðer konulara,

Yer verilir.

ÜÇÜNCÜ KISIM

BANKANIN ORGANLARI

Genel Kurul

MADDE 10. - Genel Kurul, Banka hisse senedi sahiplerinden meydana gelir. Genel Kurul, bu Kanun hükümleri saklý olmak üzere Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre görev yapar.

Yönetim Kurulu

MADDE 11. - Yönetim Kurulu, Genel Kurula karþý sorumlu karar organýdýr.

a) Yönetim Kurulu;

1. Genel Müdür,

2. Hissedarlar arasýndan Genel Kurulca seçilecek altý üye,

Olmak üzere bir baþkan, toplam yedi üyeden teþekkül eder.

b) Banka Yönetim Kurulu üyeliðine seçilebilmek için;

1. Devlet memurluðuna atanabilme genel þartlarýna sahip bulunmak,

2. Yüksek öðrenim yapmýþ olmak,

3. Hissedarlar arasýndan Genel Kurulca seçilecek üyelerden üçünün hukuk, iktisat, iþletmecilik, maliye, bankacýlýk, kamu yönetimi ve dengi dallarda veya bu dallarla ilgili mühendislik alanlarýnda en az lisans düzeyinde öðrenim görmüþ olmasý gerekir. Diðer üyelerde ise meslekî ihtisas þartý aranmaz.

c) Yönetim Kurulunun baþkaný Genel Müdürdür.

d) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi sona eren üyeler tekrar seçilebilirler. Süresi dolmadan üyeliðin boþalmasý halinde, Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanýr.

e) Yönetim Kurulu, en az ayda iki defa üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile toplanýr. Kararlar bu salt çoðunluðun oybirliði ile alýnýr. Çekimser oy kullanýlamaz. Oylarýn eþitliði halinde baþkanýn oyu iki sayýlýr.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 12. - Yönetim Kurulunun temel görevi Genel Kurul kararlarý ve ilgili mevzuat ile kalkýnma planý ve yýllýk programlar çerçevesinde, Bankanýn bu Kanun ile belirlenen amaçlarýnýn gerçekleþmesini saðlamaktýr.

Yönetim Kurulu bu meyanda;

a) Þirketlere kredi açýlmasýna, sermayelerine iþtirak edilmesine, Bankanýn öncülüðünde þirket kurulmasýna ve iþtiraklere ait hisse senetlerinin satýlmasýna, geri alýnmasýna ve kâr garantisi verilmesine karar verir.

b) Yurt içinde ve dýþýnda temsilcilikler, þubeler ve irtibat bürolarý açýlmasýna ve kapatýlmasýna karar verir.

c) Bankaya kaynak saðlanmasý için gerekli tedbir ve kararlarý alýr.

d) Orta ve uzun vadeli planlar ile bu Kanunun 9 uncu maddesine göre hazýrlanacak yýllýk iþ programýný onaylar, izler ve gerektiðinde deðiþtirir.

e) Yýllýk faaliyet raporu, bilanço ve kâr-zarar hesabýný ve kârýn daðýtým þeklini hazýrlayarak Genel Kurula önerir.

f) Banka faaliyetlerinin etkin bir þekilde yürütülebilmesi için gerekli organizasyonu ve çalýþma usullerini tespit eder ve yönetmelikleri karara baðlar.

g) Genel Müdürün önerisi üzerine üst düzey yöneticileri tayin eder ve bunlarýn görev ve yetkilerini belirler.

h) Yönetim Kurulu Baþkanlýðý ve Genel Müdürlük makamlarýnýn boþalmasý halinde, altý aylýk süreyi geçmemek üzere, Yönetim Kurulu Baþkanlýðýna vekâlet edecek Yönetim Kurulu üyesini ve Genel Müdürlüðe vekâlet edecek Genel Müdür Yardýmcýsýný seçer ve Bakanýn onayýna sunar.

ý) Bankanýn iþtiraklerindeki yönetim kurulu üyeleri ve denetçi adaylarýný bu konuda uzman kiþiler arasýndan seçer.

j) Mevzuatla verilen diðer görevleri yapar.

Yönetim Kurulu gerekli gördüðü takdirde yetkilerinin bir bölümünü, sýnýrlarýný belirterek Genel Müdüre devredebilir. Genel Müdür, yetkili kýlýndýðý hususlardaki uygulamalarý hakkýnda Yönetim Kuruluna ilk toplantýsýnda bilgi verir. Yetki devri Yönetim Kurulunu sorumluluktan kurtarmaz.

Genel Müdür

MADDE 13. - Genel Müdür ortak kararname ile tayin edilir. Görevden alýnma, tayindeki usule göre yapýlýr.

Genel Müdürün hukuk, iktisat, iþletmecilik, maliye, bankacýlýk, kamu yönetimi ve dengi dallarda veya bu dallarla ilgili mühendislik alanlarýnda en az lisans düzeyinde öðrenim görmüþ olmasý ve bankacýlýk veya iþletmecilik alanýnda en az on yýllýk meslekî deneyime sahip olmasý þarttýr.

Genel Müdürün görev ve yetkileri aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Bankayý ilgili mevzuat, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarý doðrultusunda yönetir.

b) Ýdare ve yargý mercilerinde ve üçüncü kiþilere karþý Bankayý temsil eder ve temsil yetkisini gerektiðinde devreder.

c) Üst düzey yöneticilerin tayinlerini teklif ve diðer personeli tayin eder.

d) Banka sermayesi ile mali kaynaklarýn, kuruluþ amacýna ve verimlilik esaslarýna uygun bir þekilde kullanýlmasýný saðlar.

e) Mevzuatýn verdiði diðer görevleri yapar.

Genel Müdür, gerekli gördüðü takdirde yetkilerini kýsmen daha alt kademelere devredebilir. Yetki devri Genel Müdürü sorumluluktan kurtarmaz.

Genel Müdür Yardýmcýlarý

MADDE 14. - Genel Müdür Yardýmcýlarý ortak kararname ile tayin edilir.

Genel Müdür Yardýmcýlarýnýn, asgarî yarýsý hukuk, iktisat, iþletmecilik, maliye, bankacýlýk, kamu yönetimi ve dengi dallarda veya bu dallarla ilgili mühendislik alanlarýnda olmak kaydýyla en az lisans düzeyinde öðrenim görmüþ olmalarý ve bankacýlýk veya iþletmecilik alanýnda en az yedi yýllýk meslekî deneyime sahip olmalarý þarttýr.

Banka personeli

MADDE 15. - Banka hizmetlerinin gerektirdiði görevler, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve diðer kanunlarýn sözleþmeli personel hakkýndaki hükümlerine tabi olmayan sözleþmeli personel eli ile yürütülür.

Banka personelinin hizmete alýnmalarý, görev ve yetkileri, nitelikleri, atanma, ilerleme, yükselme, görevden alýnma þekilleri, disiplin esaslarý, yükümlülükleri, unvan ve sayýlarý Devlet Personel Baþkanlýðýnýn görüþü üzerine Bakanlar Kurulu Kararý ile çýkarýlacak yönetmelik ile düzenlenir.

Banka personelinin ücret ile diðer mali ve sosyal haklarý ile sözleþme esaslarý; Genel Müdürün teklifi ve Yönetim Kurulunun onayý alýndýktan sonra Devlet Personel Baþkanlýðýnýn uygun görüþü üzerine Bakanlar Kurulu Kararý ile belirlenir. Ayrýca Banka personeline çalýþtýðý günlerle orantýlý olarak Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarýnda birer aylýk ücret tutarýnda ikramiye ödenir. Ancak, aylýk ücret, her türlü sosyal yardýmlar, zam, tazminat, ödenek veya diðer adlar altýnda yapýlan bütün ödemelerin (ikramiyelerden bir aya isabet eden miktar dahil, yönetim kurulu üyeliði ücreti hariç) aylýk ortalamasý Yüksek Planlama Kurulunca Banka için tespit edilecek üst sýnýrý aþamaz.

Banka personeli, 5434 sayýlý T.C. Emekli Sandýðý Kanunu hükümlerine tabidir. Hizmet sürelerinin deðerlendirilmesi, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ile 5434 sayýlý Kanun hükümlerine göre yapýlýr.

Banka personelinin emeklilik iþlemlerinde, Genel Ýdare Hizmetleri sýnýfýnda görev yapan Genel Müdürler için belirlenen ek gösterge rakamýný geçmemek üzere, ifa ettikleri görevleri itibariyle, Devlet Memurlarý Kanununa göre girebilecekleri sýnýflardaki benzer görevlerin ayný kadro, unvan ve derecesi için belirlenmiþ ek göstergeler ve makam tazminatlarý uygulanýr.

Denetim Kurulu

MADDE 16. - Bankanýn Denetim Kurulu üç üyeden oluþur.

Denetim Kurulu üyeleri hissedarlarca önerilen adaylar arasýndan Genel Kurulca seçilir.

Denetçilerde, Yönetim Kurulu üyeleri için gerekli þartlar aranýr. Denetçiler, Türk Ticaret Kanununun ilgili hükümlerine göre çalýþýr.

Denetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yýldýr. Görev süresi sona erenler tekrar seçilebilir. Süresi dolmadan üyeliðin boþalmasý halinde Türk Ticaret Kanununun hükümleri uygulanýr.

DÖRDÜNCÜ KISIM

ÇEÞÝTLÝ HÜKÜMLER

Ýstisnalar, hak ve imtiyazlar

MADDE 17. - Banka, Sayýþtay denetimine, 1050 sayýlý Muhasebe-i Umumiye Kanununa, 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununa, 6245 sayýlý Harcýrah Kanunu ile bunlarýn ek ve deðiþikliklerine tabi deðildir.

Bankanýn taþýnýr ve taþýnmaz mallarý, paralarý, hak ve alacaklarý haczedilemez.

Banka kuruluþ amacý ve faaliyet konularýnýn gerçekleþmesi için gayrimenkulleri tasarruf eder, kiralar, kiraya verir, leh ve aleyhte rehin, ipotek, intifa, irtifak haklarý, gayrimenkul mükellefiyetleri ve sair haklarý tesis eder.

Bankanýn, Yatýrýmlarý Teþvik Fonundan kullandýrdýðý krediler ve bu kredileri kullanan þirketlerce Bankaya yapýlan her türlü ödemeler banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftýr. Bu kredi iþlemleri ile ilgili senetler, makbuzlar, taahhütname, mukavelename, kefaletname ve temliknameler, teminat ve kefalet mektuplarý, mektup ve telgraflar, dekontlar, münakale, tediye, irsal, teslim, tahsil emirleri ve her nevi kâðýtlar, kayýtlar, defterler, hesap hülasalarý, kredi lehdarlarýndan Bankaca alýnacak beyanname, bilanço ve iþletme hesabý hülasalarý, menkul rehni ve gayrimenkul ipoteði iþlemleri; bu þirketlerin Banka emrine tanzim edeceði senetler, reeskont senetleri, damga vergisinden, noter ve tapu harçlarýndan ve her türlü harçlardan muaftýr.

Bankanýn amaçlarý doðrultusunda taþýnmaz mal alým satýmý ile açtýðý kredilerin teminatýný teþkil eden taþýnýr ve taþýnmaz mallarýn icrada, iflasta veya haricen satýþýnda Banka üzerinde kalmasý halinde, satýþ devir ve intikal ile ilgili her türlü iþlemler, girdiði ihalelerle ilgili iþlemler, tahvil ihracý dahil yurtdýþýndan temin ettiði krediler ve bu kredilere ait iþlemler, açýlan kredilere mahsuben yapýlan tahsilatlar, mahkemeler ve icra daireleri nezdinde açacaðý dava, takip ve talepler; teminattan, damga, katma deðer, veraset ve intikal, banka ve sigorta muameleleri vergilerinden, noter, tellallýk, tapu, icra, tahsil, feragat, cezaevi harçlarýndan ve diðer her türlü vergi, resim ve harçtan muaftýr.

Kârýn daðýtýmý

MADDE 18. - Bankanýn gayrisafî kârýndan vergi ve diðer yasal yükümlülükler ayrýldýktan sonra daðýtýlabilir kârdan, Türk Ticaret Kanunu, Bankalar Kanunu ve sair ilgili mevzuat hükümlerine göre birinci temettü daðýtýmý gerçekleþtirilir.

Bu þekilde daðýtýlacak birinci temettüden sonra kalan kârýn, Genel Kurulca tespiti yapýlacak % 5'e kadar olan kýsmý, personelin brüt üç aylýk ücreti ile sýnýrlý olarak Yönetim Kurulunun tespit edeceði esaslar dahilinde daðýtýlmak üzere temettü olarak personele ayrýldýktan sonra, kalan kârdan Türk Ticaret Kanunu ve Genel Kurulca gerekli görülen diðer ödenek ve yedek akçeler ayrýlýr ve kalaný Genel Kurulca pay sahiplerine ikinci temettü payý olarak daðýtýlýr.

Genel Kurulda oy kullanma

MADDE 19. - Genel Kurul toplantýlarýnda her hissenin bir oy hakký vardýr. Genel Kurulda oylar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kullanýlýr.

Bankanýn mal ve belgeleri

MADDE 20. - Bankaya ait her türlü taþýnýr ve taþýnmaz mallar ve paralar ile her türlü hak ve alacaklar Devlet malý hükmündedir.

Bankanýn mal ve paralarý ve para hükmündeki evraklar ve senetleriyle diðer mevcutlarýna karþý iþlenen suçlar Devlet mallarýna karþý veya Devlete ait kâðýt ve belgeler üzerinde iþlenen suçlardan sayýlýr.

Ýþtirakler

MADDE 21. - Banka, bu Kanundaki amaç ve faaliyetleri gerçekleþtirmek için þirketler kurabilir ve kurulmuþ þirketlere iþtirak edebilir. Banka payýnýn % 50'nin altýnda olmasý esastýr. Bu oranýn aþýlmasý halinde aþan miktar, aþým tarihinden itibaren üç yýl içinde elden çýkarýlýr. Bu süre Bakan onayý ile bir defaya mahsus olmak üzere üç yýl daha uzatýlabilir.

Bankanýn iþtirakleriyle ilgili faaliyetleri ile bu iþtiraklerde temsilcilere yapýlacak ödemeler bir yönetmelikle düzenlenir.

Gözetim ve denetim

MADDE 22. - Bakanlýk, Bankanýn faaliyetlerinin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini gözetmekle görevlidir. Bu görev, Bankanýn görev ve yetkilerini daraltmayacak ve normal faaliyetlerini aksatmayacak þekilde yerine getirilir.

Baþbakanlýk Yüksek Denetleme Kurulu her yýl Bankanýn faaliyetlerine iliþkin bir rapor hazýrlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin bilgisine sunar.

Yüksek Denetleme Kurulu Bankaya iliþkin raporunu Nisan ayý sonuna kadar Bankaya gönderir.

Bankanýn Genel Kurulu en geç Haziran ayý sonuna kadar toplanýr ve Yüksek Denetleme Kurulunun raporunu da dikkate alarak kararlarýný verir.

Diðer hükümler

MADDE 23. - Bu Kanunda bulunmayan hususlarda Türk Ticaret Kanunu ve Bankalar Kanununun kalkýnma ve yatýrým bankalarýna iliþkin hükümleri uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan hükümler

MADDE 24. - 27.11.1975 tarihli ve 13 sayýlý, 14.11.1983 tarihli ve 165 sayýlý, 15.7.1988 tarihli ve 329 sayýlý, 12.2.1990 tarihli ve 401 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameler ek ve deðiþiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

GEÇÝCÝ MADDE 1. - Bu Kanunun yürürlüðe girmesinden önce esas sermayenin 10 000 000 000 000 TL.'den 50 000 000 000 000 TL.'ye artýrýlmasý aþamalarýnda; çýkarýlmýþ, ancak ödenmemiþ paylara iliþkin olarak, mevcut ortaklara rüçhan hakkýnýn kullanýlmasý teklif edilir, rüçhan haklarýndan arta kalan paylar ise iptal edilir. Rüçhan hakký kullanýmýnda, daha önceki sermayenin tam ve nakden ödenmesi koþulu aranmaz.

Bu hakkýn kullandýrýlmasý sonucunda oluþan ödenmiþ sermaye, Bankanýn çýkarýlmýþ sermayesi olarak tescil ve ilan edilir.

Bu hakkýn kullandýrýlmasý, 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanunu ve diðer ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen süreler dikkate alýnarak, Kanunun yürürlük tarihinden itibaren doksan gün içinde gerçekleþtirilir.

GEÇÝCÝ MADDE 2. - Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihte sosyal güvenlik açýsýndan Sosyal Sigortalar Kurumuna tabi olarak çalýþan personelin, yürürlük tarihinden itibaren üç ay içerisinde Banka'ya emeklilik açýsýndan Sosyal Sigortalar Kurumuna baðlýlýklarýnýn devam etmesi hususunda yazýlý baþvuruda bulunmalarý halinde bu Kurumla olan iliþkileri devam ettirilir.

Yürürlük

MADDE 25. - Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 26. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.