Advanced Search

Dönem : 21 Yasama Yılı : 1 Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. DÜNYA POSTA BİRLİĞİ KURULUŞ YASASI BEŞİNCİ EK PROTOKOLÜNÜN ONAYLA


Published: 1999-11-04
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/523811/dnem-%253a-21--------yasama-yl-%253a-1----------uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
Dönem : 21 Yasama Yýlý : 1

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


DÜNYA POSTA BÝRLÝÐÝ KURULUÞ YASASI BEÞÝNCÝ EK

PROTOKOLÜNÜN ONAYLANMASININ UYGUN

BULUNDUÐUNA DAÝR KANUN
 
 

Kanun No. 4473    Kabul Tarihi : 4.11.1999 

 

MADDE 1.- 1994 yýlýnda Seul'de yapýlan 21 inci Dünya Posta Kongresinde kararlaþtýrýlan "Dünya Posta Birliði Kuruluþ Yasasý Beþinci Ek Protokolü"nün onaylanmasý uygun bulunmuþtur.

MADDE 2.- Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 3.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 


DÜNYA POSTA BÝRLÝÐÝ KURULUÞ YASASI

BEÞÝNCÝ EK PROTOKOLÜ

10 Temmuz 1964 tarihinde Viyana'da akdedilen Dünya Posta Birliði Kuruluþ Yasasýnýn 30 uncu maddesinin 2 nci fýkrasýný dikkate alarak Seul'de kongre halinde toplanan Dünya Posta Birliði üye ülke hükümetlerinin tam yetkili temsilcileri söz konusu Kuruluþ Yasasýnda aþaðýdaki deðiþiklikleri, onaylanmasý kaydýyla kabul etmiþlerdir.

MADDE I

(Deðiþtirilen 8 inci Madde)

Küçük Birlikler, Özel Anlaþmalar

1. Mevzuatlarý engel deðilse üye ülkeler veya bunlarýn Posta Ýdareleri Küçük Birlikler kurabilir ve ilgili üye ülkelerin katýldýklarý Senetlerde öngörülen hükümlerden, kamu için daha az elveriþli hükümler getirmemek þartýyla, uluslararasý posta hizmeti konusunda özel anlaþmalar yapabilirler.

2. Küçük Birlikler, Birliðin Kongre, Konferans ve Toplantýlarýna, Ýdarî Konseye ve Posta Ýþletme Konseyine gözlemciler gönderebilirler.

3. Birlik, Küçük Birliklerin Kongre, Konferans ve Toplantýlarýna gözlemciler gönderebilirler.

MADDE II

(Deðiþtirilen 13 üncü Madde)

Birliðin Organlarý

1. Birliðin organlarý; Kongre, Ýdarî Konsey, Posta Ýþletme Konseyi ve Uluslararasý Büro'dur.

2. Birliðin daimî organlarý; Ýdarî Konsey, Posta Ýþletme Konseyi ve Uluslararasý Büro'dur.

MADDE III

(Deðiþtirilen 17 nci Madde)

Ýdarî Konsey

1. Ýki Kongre arasýnda, Ýdarî Konsey (CA), Birlik senetleri hükümlerine uygun olarak, birlik çalýþmalarýnýn devamlýlýðýný saðlar.

2. Ýdarî Konsey üyeleri, görevlerini birlik adýna ve yararýna icra ederler.

MADDE IV

(Deðiþtirilen 18 inci Madde)

Posta Ýþletme Konseyi

Posta Ýþletme Konseyi (CEP) posta hizmetini ilgilendiren iþletme, ticarî, teknik ve ekonomik sorunlarla görevlidir.

MADDE V

(Deðiþtirilen 20 nci Madde)

Uluslararasý Büro

Dünya Posta Birliði Uluslararasý Bürosu adý altýnda birliðin makarrýnda çalýþan, bir Genel Müdür tarafýndan yönetilen ve idarî konseyin kontrolünde bulunan merkezî bir daire, icra, destek, irtibat, bilgi verme ve danýþma organý gibi görev yapar.

MADDE VI

(Deðiþtirilen 22 nci Madde)

Birliðin Senetleri

1. Kuruluþ Yasasý Birliðinin esas senedidir. Birliðin Teþkilâtýna ait kurallarýný kapsar.

2. Genel Tüzük, Kuruluþ Yasasýnýn uygulanmasýný ve birliðin çalýþmasýný saðlayan hükümleri kapsar. Genel Tüzük bütün üye ülkeleri baðlar.

3. Dünya Posta Sözleþmesi ve bunun Ýcra Tüzüðü, uluslararasý posta servisine uygulanan müþterek kurallarý ve mektup postasý hizmetlerine iliþkin hükümleri kapsar. Bu senetler bütün üye ülkeleri baðlar.

4. Birliðin Anlaþmalarý ve Ýcra Tüzükleri, bu Anlaþmalara katýlan üye ülkeler arasýnda mektup postasý hizmetlerinden gayri hizmetleri düzenler. Bunlar yalnýz bu ülkeleri baðlar.

5. Sözleþmenin ve Anlaþmalarýn yürütülmesi için gerekli uygulama tedbirlerini kapsayan Ýcra Tüzükleri, Kongre tarafýndan alýnan Kararlar göz önüne alýnarak Posta Ýþletme Konseyince tespit edilir.

6. 3, 4 ve 5 inci fýkralarda gösterilen, Birliðin senetlerine gereði halinde eklenen Son protokoller, bu senetlere iliþkin ihtirazi kayýtlarý kapsar.

MADDE VII

(Deðiþtirilen 25 inci Madde)

Birlik Senetlerinin imzalanmasý, Aslýna Uygunluðunun Onaylanmasý, Tasdiki ve Diðer Kabul Usulleri

1. Birlik Senetleri, Kongre sonunda, üye ülkelerin tam yetkili temsilcileri tarafýndan imzalanýr.

2. Ýcra Tüzüklerinin aslýna uygunluðu, Ýcra Konseyi Baþkaný ve Genel Sekreteri tarafýndan onaylanýr.

3. Kuruluþ Yasasý, bunu imzalayan ülkelerce en kýsa sürede tasdik olunur.

4. Birliðin Kuruluþ Yasasý dýþýnda kalan senetlerin onaylanmasý, bunlarý imza eden ülkelerden herbirinin Anayasa kurallarýna göre yapýlýr.

5. Bir Ülke Kuruluþ yasasýný veya kendisi tarafýndan imzalanan diðer senetleri onamadýðý takdirde, bundan dolayý Kuruluþ Yasasý ve diðer senetler, onlarý tasdik eden veya onayan diðer ülkeler için hükümden düþmezler.

MADDE VIII

Ek Protokole ve Birliðin Diðer Senetlerine Katýlma

1. Bu Protokolü imzalamamýþ olan üye ülkeler buna her zaman katýlabilirler.

2. Kongre tarafýndan yenilenmemiþ olan senetlere taraf olduðu halde bunlarý imzalamamýþ olan üye ülkeler, bu senetlere mümkün olan en kýsa sürede katýlmak zorundadýr.

3. 1 ve 2 nci fýkralarda yazýlý durumlarla ilgili katýlma belgeleri Uluslararasý Büronun Genel Müdürüne yollanmalýdýr. Genel Müdür de bunu üye ülkelerin hükümetlerine bildirir.

MADDE IX

Dünya Posta Birliði Kuruluþ Yasasý Ek Protokolünün Yürürlüðe Konmasý ve Süresi

Bu Ek Protokol 1 Ocak 1996'da yürürlüðe konacak ve belirtilmeyen bir süre yürürlükte kalacaktýr.

Buna dayanarak üye ülke hükümetlerinin yetkili temsilcileri, hükümleri Kuruluþ Yasasý metnine konulmuþ gibi ayný güç ve deðeri taþýyacak olan iþbu Ek Protokolü düzenlemiþler ve Uluslararasý Büro Genel Müdürü nezdinde bir nüsha olarak imza etmiþlerdir. Bunun bir örneði kongrenin yapýldýðý ülke hükümetince taraflarýn herbirine verilecektir.

13 Eylül 1994 tarihinde Seul'de yapýlmýþtýr.