Advanced Search

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. ASKERÎ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK


Published: 2006-06-29
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/523340/trkye-byk-mllet-mecls---------------uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-deiiklik.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


 

ASKERÎ MAHKEMELER KURULUÞU VE YARGILAMA USULÜ KANUNUNDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN

 

Kanun No. 5530

 

Kabul Tarihi : 29/6/2006      

 

MADDE 1- 25/10/1963 tarihli ve 353 sayýlý Askerî Mahkemeler Kuruluþu ve Yargýlama Usulü Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî mahkemelerde bulunacak subay üyelerin, en az yüzbaþý rütbesinde muharip sýnýftan olmalarý, sanýðýn astý ve yargýlama süresince en yakýn amiri olmamalarý ve taksirli suçlar hariç, bir suçtan hükümlü bulunmamalarý þarttýr.”

MADDE 2- 353 sayýlý Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“A) Muvazzaf askerler; subaylar, astsubaylar, askerî öðrenciler, uzman jandarmalar, uzman erbaþlar, erbaþ ve erler,”

MADDE 3- 353 sayýlý Kanunun 11 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Yabancý asker kiþilerin askerî mahkemelerde yargýlanmalarý:

MADDE 11- Uluslararasý anlaþmalar gereðince yabancý asker kiþilerin askerî mahkemede yargýlanmalarýný gerektiren suçlarý hakkýnda soruþturma ve kovuþturma yapýlmasý Millî Savunma Bakanýnýn iznine baðlýdýr.”

MADDE 4 - 353 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Barýþ zamanýnda sivil kiþilerin Askerî Ceza Kanununa tâbi  suçlarýnda yargýlama mercii:

MADDE 13- Askerî Ceza Kanununun 55, 56, 57, 58, 59, 61, 63, 64, 75, 79, 80, 81, 93, 94, 95, 114 ve 131 inci maddelerinde yazýlý suçlar, askerî mahkemelerin yargý yetkisine tâbi olmayan sivil kiþiler tarafýndan barýþ zamanýnda iþlenirse; bu kiþilerin yargýlanmasý, adlî yargý mahkemeleri tarafýndan, Askerî Ceza Kanunu hükümleri uygulanmak suretiyle yapýlýr.”

MADDE 5- 353 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesinin (G) ve (H) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddeye aþaðýdaki (I) bendi eklenmiþtir.

“G) 1632 sayýlý Askerî Ceza Kanununun 55, 56, 57, 58, 59, 63, 64, 75, 78, 80, 81, 93, 94, 95, 100, 101, 102, 124, 125 ve 127 nci maddelerinde yazýlý suçlara ait davalar,

H) Ýlan olunan harekât bölgesinde, birinci derece askerî yasak bölgeler içinde veya nöbet yerlerinde karakollarda kýþla ve karargâhlarda, askerî kurumlarda, yerleþme ve konaklama amacýyla kullanýlan bina ve mahaller içinde askerlere karþý iþlenen 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayýlý Türk Ceza Kanununun 86, 106, 108, 113, 125 ve 265 inci maddelerinde yazýlý suçlara ait davalar,

I) Nöbet, devriye, karakol, inzibat, askerî trafik, kolluk veya kurtarma ve yardým görevi yapan askerlere karþý bu görevleri yaptýklarý sýrada iþlenen (H) bendinde yazýlý suçlara ait davalar.”

MADDE 6- 353 sayýlý Kanunun 19 uncu maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Tek hâkimle ve kurulla bakýlacak iþler:

MADDE 19- Subay ve astsubaylarýn iþledikleri suçlara ait davalar hariç olmak üzere, adlî para cezasýný veya yukarý haddi üç yýla kadar hapis cezasýný gerektiren Askerî Ceza Kanununda ve diðer kanunlarda yazýlý suçlarý iþleyenlerin davalarýna ve suç konusu olmayan eþyanýn müsaderesine askerî mahkemelerin hâkim sýnýfýndan olan üyelerinden birisi tarafýndan bakýlýr.

Bir kimse tarafýndan iþlenmiþ müteaddit fiillerin yargýlanmasý en aðýr cezayý gerektiren fiile bakmakla görevli mahkemeye aittir. Fiilde irtibat hâlinde de ayný hüküm uygulanýr. Suçun subay ve astsubayla birlikte iþlenmesi hâlinde birinci fýkra hükmü uygulanmaz.

Birinci fýkrada yazýlý suçlarla ilgili soruþturmalarda hâkim kararý gerektiren her türlü iþleme ait kararlar, askerî mahkemenin hâkim sýnýfýndan olan üyelerinden birisi tarafýndan verilir. Bu kararlara karþý itirazý incelemeye, en yakýn askerî mahkeme yetkilidir.

Ýddianamenin kabulünden sonra, yargýlamanýn tek hâkimle yürütülmesi gerektiði gerekçesi ile görevsizlik kararý verilemez.

Görülmekte olan davalar nedeniyle tek hâkim ile askerî mahkeme kurulu arasýnda çýkan görev uyuþmazlýklarýný Askerî Yargýtay çözümler.”

MADDE 7- 353 sayýlý Kanunun 20 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 20 - Er ve erbaþlar ile yedek subaylarýn askere girmeden veya silâh altýna çaðrýlmadan önce iþledikleri yukarý haddi iki yýla kadar hapis cezasýný gerektiren suçlara ait davalarda soruþturma ve kovuþturma iþlemleri askerliklerini bitirmelerine kadar geri býrakýlýr.

Türk Silâhlý Kuvvetlerinden çýkarmayý gerektiren suçlardan sanýk yedek subaylar hakkýnda bu hüküm uygulanmaz.

Savaþ hâlinde, silâh altýnda bulunan veya silâh altýna çaðrýlan bütün asker kiþiler aleyhine adliye mahkemelerinin görevine giren suçlardan aþaðý haddi beþ yýl ve daha fazla hapis cezasýný gerektirenler hariç olmak üzere, þüpheli veya sanýk bulunduklarý diðer suçlara ait soruþturma ve kovuþturma iþlemleri barýþa veya askerliklerinin bitimine kadar geri býrakýlýr.

Savaþ hâlinde, aþaðýda yazýlý suçlar hariç olmak üzere, askerî mahkemenin görevine giren asker kiþiler hakkýndaki suçlara ait soruþturma ve kovuþturma iþlemleri, barýþa veya askerliklerinin bitimine kadar geri býrakýlýr. Ancak teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri askerî menfaat ve zorunluluklar karþýsýnda geri býrakma hükümlerinin uygulanmamasýný askerî savcýdan isteyebilir:

A) Aþaðý haddi beþ yýl ve daha fazla hapis cezasýný gerektiren suçlar.

B) Askerî Ceza Kanununun 3 üncü babýnýn birinci, üçüncü (63 üncü maddesinin birinci fýkrasý ile 76 ve 77 nci maddeleri hariç), dördüncü, beþinci (82, 83, 84, 95 inci maddeleri hariç), yedinci fasýllarýnda yazýlý suçlar.

C) Askerî Ceza Kanununun 130, 131 ve 137 nci  maddelerinde yazýlý suçlar.

Geri býrakma süresi içinde zamanaþýmý iþlemez.”

MADDE 8- 353 sayýlý Kanunun 21 inci maddesinin ikinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye ikinci fýkradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Asker olmayan kiþilerin asker kiþilerle müþtereken iþledikleri suçlarda yetkili askerî mahkeme, asker kiþiler yönünden yetkili olan askerî mahkemedir.”

“Savaþ hâlinde saklý, yoklama kaçaðý, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya suçlarýndan sanýk erbaþ ve erler ile sevk edildiði eðitim merkezine zamanýnda katýlmamak suretiyle bakaya suçu iþleyen yedek subay adaylarý, eðitimlerini takiben verildikleri birlik veya kurumlarýn tâbi olduklarý askerî mahkemede yargýlanýrlar.”

“Savaþ hâlinde saklý, yoklama kaçaðý ve bakaya suçlarýndan sanýk yedek subay aday adaylarý, kayýtlý bulunduklarý askerlik þubelerinin tâbi olduðu askerî mahkemede yargýlanýrlar.”

“Savaþ halinde, asker olmayan kiþilerin askerî mahkemelerde yargýlanmalarýný gerektiren suçlarda ise, suçun iþlendiði yere en yakýn askerî mahkeme yetkilidir. Suçun iþlendiði yer belli deðil ise, yetkili askerî mahkeme 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayýlý Ceza Muhakemesi Kanununda gösterilen usûllere göre belirlenir.”

MADDE 9- 353 sayýlý Kanunun 22 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 22- Kadro ve kuruluþ itibarýyla hangi askerî mahkemenin yetkisine girdikleri belli olmayan kiþiler, suçu iþledikleri veya bölgesinde bulunduklarý yerdeki askerî birlik veya kurumun baðlý bulunduðu askerî mahkemenin yetkisine tâbidirler.

Yetkili askerî mahkeme birden fazla olduðu takdirde þüpheliyi yakalayan veya soruþturma yapýlmasýný daha önce isteyen kýt’a komutaný veya askerî kurum amirinin teþkilâtýnda kurulan askerî mahkeme yetkilidir.”

MADDE 10- 353 sayýlý Kanunun 28 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Birden fazla mahkemeye tâbi þüpheliler hakkýnda yetki:

MADDE 28- Bir suçta birkaç þüpheli bulunur ve bunlar birden fazla askerî mahkeme yetkisine tâbi olursa ilgili askerî savcýlar hepsi hakkýnda soruþturmanýn hangi askerî savcýlýk tarafýndan yapýlacaðýný kararlaþtýrýrlar. Uzlaþamazlar ise, soruþturmayý yapacak savcýlýðý Millî Savunma Bakanlýðý tayin eder.

Birleþtirilerek yapýlan soruþturma sonunda þüphelilerin hepsi hakkýnda dava, soruþturmayý yapan askerî savcýnýn teþkilâtýnda bulunduðu askerî mahkemede açýlabilir.

Þüphelilerden biri hakkýnda evvelden dava açýlmýþ ise askerî savcýlardan birinin istemi üzerine Askerî Yargýtay tarafýndan bütün þüphelilerin davasýna bakacak askerî mahkeme tayin olunur.”

MADDE 11- 353 sayýlý Kanunun 32 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 32- Sanýk, sýnýf ve rütbe yönünden olmayan yetkisizlik iddiasýný duruþmada sorgusundan önce askerî mahkemeye bildirir.

Yetkisizlik iddiasý üzerine askerî mahkeme bu iddiayý, sanýðýn sorgusundan önce karara baðlar. Bu aþamalardan sonra yetkisizlik iddiasýnda bulunulamayacaðý gibi mahkemeler de bu hususta re’sen karar veremez.”

MADDE 12 - 353 sayýlý Kanunun 33 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Yetkisi olmayan askerî savcýnýn ve askerî mahkemenin yaptýðý soruþturma ve kovuþturma:

MADDE 33 - Yetkisi olmayan askerî savcý ve askerî mahkeme tarafýndan yapýlan soruþturma ve kovuþturma iþlemleri, sadece yetkisizlik nedeniyle hükümsüz sayýlmaz.”

MADDE 13- 353 sayýlý Kanunun 37 nci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Hâkimin davaya bakamayacaðý hâller ve hâkimin reddi:

MADDE 37- Hâkim, Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen hâllerde ve dava ile ilgili olarak teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri sýfatý ile istemde bulunmuþ veya amir sýfatý ile vak’a hakkýnda rapor vermiþ ise hâkimlik görevini yapamaz.

Savaþta, hâkimin davaya bakamayacaðý hâller dýþýndaki bir sebebe dayanýlarak hâkimin reddi isteminde bulunulamaz.”

MADDE 14- 353 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî savcýlarýn reddi ve çekinmesi:

MADDE 46- Askerî savcýlar reddedilemez. Ancak, hâkimin davaya bakamayacaðý hâllerden veya hâkimin ret sebeplerinden biri bulunursa davadan çekinirler.”

MADDE 15 - 353 sayýlý Kanunun 49 uncu maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Tebligat ve yazýþma usûlü:

MADDE 49- Mahkeme kýdemli hâkimi veya hâkim, her türlü tebligatý, tüm gerçek  veya özel hukuk tüzel kiþileri veya kamu kurum ve kuruluþlarý ile ilgili yazýþmalarý yapar.

Ýnfaz edilecek kararlar, askerî savcýlýða verilir.

Askerî Yargýtayda teblið veya yerine getirilecek kararlar, Askerî Yargýtay Baþsavcýsýna verilir. Baþsavcý, teblið veya yerine getirme için gerekli tedbirleri alýr.”

MADDE 16- 353 sayýlý Kanunun 59 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 59- Asker kiþi olan tanýklar, baðlý bulunduklarý birlik komutaný veya askerî kurum amirlerinin emri ile getirilirler.

Tutuklu ve ivedi iþler ile savaþ hâlinde tanýklar zorla getirilebilirler.”

MADDE 17- 353 sayýlý Kanunun 63 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî mahallerde keþif:

MADDE 63- Askerî mahallerde yapýlacak keþiflerde o yerdeki askerî birlik komutaný veya askerî kurum amiri haberdar edilir. ”

MADDE 18- 353 sayýlý Kanunun 69 uncu maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Tutuklama kararý:

MADDE 69- Tutuklama kararý; soruþturma evresinde askerî savcýnýn veya teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amirinin istemi üzerine, kovuþturma evresinde ise askerî savcýnýn istemi ile veya re’sen askerî mahkeme tarafýndan verilir. 

Teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri þüphelinin tutuklanmasýný istediði takdirde bu istemini gerekçesi ile birlikte askerî savcýya bildirir. Askerî savcý, bu istemi yetkili askerî mahkemeye intikal ettirmekle yükümlüdür.”

MADDE 19- 353 sayýlý Kanunun 71 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Tutuklama nedenleri:

MADDE 71- Kuvvetli suç þüphesinin varlýðýný gösteren olgularýn bulunmasý durumunda Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen tutuklama nedenlerinden birinin varlýðý hâlinde veya askerî disiplinin korunmasý amacýyla þüpheli veya sanýk hakkýnda tutuklama kararý verilebilir.

Sýrf askerî suçlarda, kanunda öngörülen cezanýn üst sýnýrý bir yýldan az olsa dahi tutuklama kararý verilebilir.”

MADDE 20- 353 sayýlý Kanunun 73 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Þüpheli veya sanýðýn tutuklanmasýndan kimlere haber verileceði:

MADDE 73- Þüpheli veya sanýðýn tutuklanmasýndan; yakýnlarý, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri ile þüpheli veya sanýðýn mensup olduðu askerî birlik komutaný veya askerî kurum amiri derhâl haberdar edilir.”

MADDE 21- 353 sayýlý Kanunun 74 üncü maddesinde yer alan “Tutuklama kararýna karþý sanýk” ibaresi “Tutuklama kararýna karþý þüpheli, sanýk” olarak, son fýkrasý ise aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ancak, itirazý inceleyen mahkeme, þüpheli veya sanýðýn tutuklanmasýna karar verdiði takdirde; þüpheli veya sanýk, itirazda bulunan teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amirinin teþkilâtýndaki askerî mahkeme hariç, en yakýn askerî mahkemeye yukarýdaki süre içinde itiraz edebilir. Bu mahkemenin verdiði karar kesindir.”

MADDE 22- 353 sayýlý Kanunun 75 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 75- Soruþturma evresinde þüphelinin tutukevinde bulunduðu süre içinde ve en geç otuzar günlük süreler itibarýyla  tutukluluk hâlinin devamýnýn gerekip gerekmeyeceði hususunda, askerî savcýnýn istemi üzerine tutuklama kararýný veren askerî mahkeme tarafýndan 71 inci madde hükümleri göz önünde bulundurularak karar verilir. Bu karar þüpheliye teblið olunur.

Tutukluluk hâlinin incelenmesi, yukarýdaki fýkrada öngörülen süre içinde þüpheli tarafýndan da istenebilir.

Ýnceleme tarihinde askerî mahkemenin vereceði karara karþý, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri, askerî savcý ve þüpheli üç gün içinde bu mahkemeye en yakýn askerî mahkemede itiraz edebilir. Ýtirazý inceleyen askerî mahkemenin vereceði karar kesindir.

Askerî mahkeme; tutuklu bulunan sanýðýn duruþmasýnda, tutukluluk hâlinin devamýnýn gerekip gerekmeyeceðini, her oturumda veya koþullar gerektirdiðinde davanýn açýlmasýndan hükmün kesinleþmesine kadar askerî savcý veya sanýðýn istemi üzerine veya re’sen inceleyerek karara baðlar.”

MADDE 23- 353 sayýlý Kanunun 79 uncu maddesi  aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 79- Aþaðýda belirtilen hallerde, asker kiþi herkes tarafýndan geçici olarak yakalanabilir:

a) Kiþiye suçu iþlerken rastlanmasý.

b) Suçüstü bir fiilden dolayý; izlenen kiþinin kaçmasý olasýlýðýnýn bulunmasý veya hemen kimliðini belirleme olanaðýnýn bulunmamasý.

Tutuklama kararý veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakýnca bulunan hallerde; askerî savcýya derhal baþvurma olanaðý bulunmadýðý takdirde, amiri, üstü, askerî karakol, nöbetçi, devriye, askerî inzibat ve kolluk görevlisi asker kiþiyi yakalama yetkisine sahiptir.

Birinci fýkra hükmü, resmî elbiseli subay, astsubay ve askerî öðrenciler hakkýnda ancak aðýr ceza mahkemesinin görevine giren suçlarda uygulanabilir.”

MADDE 24- 353 sayýlý Kanunun 80 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Yakalanan kimsenin sorguya çekilmesi ve gözaltý:

MADDE 80- Yakalanan kiþi serbest býrakýlmaz ise hemen en yakýn askerî inzibat karakoluna veya askerî makama teslim olunur veya yetkili askerî inzibat gelinceye kadar olay yerinde tutulur.

Yakalanan kiþi ve olay hakkýnda askerî savcý ve Cumhuriyet savcýsýna hemen bilgi verilerek emri doðrultusunda iþlem yapýlýr. Kiþinin yakalandýðý bir yakýnýna veya belirlediði bir kiþiye gecikmeksizin haber verilir.

Yakalanan kiþi askerî savcý veya Cumhuriyet savcýsý tarafýndan býrakýlmazsa soruþturmanýn tamamlanmasý için gözaltýna alýnmasýna karar verilir.

Gözaltý süresi, yakalama yerine en yakýn askerî mahkeme veya sulh hâkimine gönderilmesi için zorunlu süre hariç yakalama anýndan itibaren yirmidört saati geçemez. Yakalama yerine en yakýn askerî mahkeme veya sulh hâkimine gönderilme için zorunlu süre oniki saatten fazla olamaz.

Toplu olarak iþlenen suçlarda, suçun niteliði, delillerin toplanmasýndaki güçlük veya þüpheli sayýsýnýn çokluðu nedeniyle; askerî savcý veya Cumhuriyet savcýsý gözaltý süresinin, her defasýnda bir günü geçmemek üzere, üç gün süreyle uzatýlmasýna yazýlý olarak emir verebilir. Gözaltý süresinin uzatýlmasý emri gözaltýna alýnana derhâl teblið edilir.

 Yakalama iþlemine, gözaltýna alma ve gözaltý süresinin uzatýlmasýna iliþkin askerî savcý veya Cumhuriyet savcýsýnýn yazýlý emrine karþý, yakalanan kiþi, müdafi veya kanunî temsilcisi, eþi ya da birinci veya ikinci derecede kan hýsýmý, hemen serbest býrakýlmayý saðlamak için askerî mahkemeye veya sulh ceza hâkimine baþvurabilir. Askerî mahkeme veya sulh ceza hâkimi incelemeyi evrak üzerinde yaparak derhâl ve nihayet yirmidört saat dolmadan baþvuruyu sonuçlandýrýr. Yakalamanýn veya gözaltýna alma veya gözaltý süresini uzatmanýn yerinde olduðu kanýsýna varýlýrsa baþvuru reddedilir. 

 Dördüncü ve beþinci fýkralarda yazýlý süreler içinde þüpheli, sorguya çekilmek üzere  askerî mahkeme önüne çýkarýlýr; askerî mahkeme önüne çýkarýlma imkâný olmamasý halinde, en yakýn sulh hâkimine gönderilir. Bu süreler geçtikten sonra mahkeme veya hâkim kararý olmaksýzýn hürriyetinden yoksun kýlýnamaz.

Askerî mahkeme veya sulh hâkimi, yakalanma veya gözaltýna almayý gerektiren bir hal görmez veya bu sebepler ortadan kalkmýþ bulunursa gözaltýna alýnan kiþinin serbest býrakýlmasýný emreder.”

MADDE 25- 353 sayýlý Kanunun 81 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Þüpheli veya sanýðýn getirilmesi:

MADDE 81- Asker kiþiler, ifadelerinin alýnmasý veya sorgularý için baðlý bulunduklarý askerî birlik komutanýnýn veya askerî kurum amirinin emri ile getirilirler.

Tutuklu olanlar muhafaza altýnda gönderilir.

Savaþ hâlinde asker olmayan þüpheli ve sanýklar davetiye çýkarýlmadan zorla getirtilebilirler.”

MADDE 26- 353 sayýlý Kanunun 84 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî savcý, asker kiþi olan bir þüphelinin yapýlan soruþturma dolayýsýyla geçici olarak iþten el çektirilmesini gerekli görürse, bu hususta karar verilmesini teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan yetkili kýt’a komutaný veya askerî kurum amirinden ister. Kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri bu hususta en geç üç gün içinde kararýný verir ve sonucunu askerî savcýya bildirir.”

MADDE 27- 353 sayýlý Kanunun 85 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Müdafi sayýsýnýn sýnýrlanmasý:

MADDE 85- Savaþ hâlinde müdafilerin sayýsý sýnýrlanabilir.”

MADDE 28- 353 sayýlý Kanunun 93 üncü maddesinin birinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî suçlara dair asker kiþiler tarafýndan yapýlacak sözlü ve yazýlý ihbar ve þikâyetler silsile yolu ile þüphelinin amiri olan askerî makama yapýlýr.”

“Asker kiþilerden baþkasý tarafýndan yapýlacak sözlü veya yazýlý ihbar ve þikâyetler, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri dairesinde yetkili makamlara veya þüphelinin amiri olan askerî makama yapýlýr.”

MADDE 29- 353 sayýlý Kanunun 95 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 95- Cumhuriyet savcýlýklarýna veya zabýta makam ve memurlarýna yapýlacak askerî yargýya tâbi suç ihbar ve þikâyetleri þüphelinin amiri olan makama gönderilir.

Askerî birlik komutaný veya askerî kurum amiri maiyetinden birinin kendisine ihbar veya þikâyet olunan veyahut diðer suretle öðrendiði, askerî mahkemelerin görev alanýna giren suçlarý hakkýnda þüphelinin kimliðini, isnat olunan suçu ve bu suçun delillerini gösterir bir vak’a raporu düzenler ve adlî yönden baðlý bulunduðu askerî mahkemenin teþkilâtýnda kurulduðu kýt’a komutaný veya askerî kurum amirine gönderir.

Teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri, suç evrakýný inceledikten sonra askerî savcýya gönderir ve þüphelinin tutuklanmasýný isterse bu husustaki istemini de bildirir.

Aðýr ceza mahkemesinin görevine giren suçlar veya gecikmesinde sakýnca umulan hallerde askerî savcýlar derhal soruþturmaya baþlarlar. Zorunluluk halinde bu soruþturma bir disiplin subayý tarafýndan da yapýlabilir. Bu hallerde durum derhal yetkili askerî mahkemenin teþkilâtýnda kurulduðu komutan veya askerî kurum amirine bildirilir.

Cumhuriyet savcýlarý, zabýta makam ve memurlarý ve askerî amirler askerî savcýnýn iþe el koymasýna kadar eylemin sübut vasýtalarýnýn ve delillerinin kaybolmasýný önleyecek, gecikmesinde sakýnca umulan tedbirleri alýrlar.”

MADDE 30- 353 sayýlý Kanunun 96 ncý maddesinin baþlýðý ile birinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Soruþturma:”

“Askerî savcý 95 inci maddede yazýlý usûl ve yollarla bir suçun iþlendiðini öðrenir öðrenmez, kamu davasýnýn açýlmasýna lüzum olup olmadýðýna karar verilmek üzere bir soruþturma yapar.”

“Þüpheli suçunu itiraf etse bile, öz vak’anýn soruþturulmasý gerekir.”

“Askerî savcý, maddî gerçeðin araþtýrýlmasý ve adil yargýlamanýn yapýlabilmesi için, kolluk görevlileri marifetiyle, þüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altýna almak ve þüphelinin haklarýný korumakla yükümlüdür.”

MADDE 31- 353 sayýlý Kanunun 97 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 97- Askerî savcý, gerek doðrudan doðruya ve gerekse askerî, adlî veya diðer kolluk görevlileri aracýlýðý ile her türlü araþtýrmayý yapabilir; bütün kamu görevlilerinden ve özel kuruluþlardan soruþturmaya iliþkin her türlü bilgiyi isteyebilir.

Askerî savcýlar; diðer askerî savcýlar ile Cumhuriyet savcýlarýný istinabe edebilirler.

Askerî, adlî ve diðer kolluk görevlileri, askerî savcýnýn soruþturmaya iliþkin bütün emirlerini gecikmeksizin yerine getirmekle yükümlüdür. Bu emirler yazýlý; acele hâllerde sözlü olarak verilir. Sözlü emir, en kýsa sürede yazýlý olarak da bildirilir.

Diðer kamu görevlileri de, yürütülmekte olan soruþturma kapsamýnda ihtiyaç duyulan bilgi ve belgeleri, talep eden askerî savcýya vakit geçirmeksizin temin etmekle yükümlüdür.”

MADDE 32- 353 sayýlý Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Soruþturma sýrasýnda bu soruþturmanýn baþka bir kiþiyi veya suçu kapsayacak þekilde geniþletilmesi gerekirse, askerî savcý ivedi hâllerde bu soruþturmayý kendiliðinden yapar.”

MADDE 33- 353 sayýlý Kanunun 107 nci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Kovuþturmaya yer olmadýðýna dair karara itiraz:

MADDE 107- Askerî savcý tarafýndan verilen kovuþturmaya yer olmadýðýna dair karar, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri ile þüpheli ve suçtan zarar görene bildirilir.

Bu karara karþý teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri ya da suçtan zarar gören,  kararýn kendilerine tebliðinden itibaren onbeþ gün içinde kararý veren askerî savcýnýn teþkilâtýnda olduðu askerî mahkemeye yer itibarýyla en yakýn askerî mahkemede itiraz edebilirler. En yakýn askerî mahkemenin tayininde kararsýzlýk olursa, bu husus Millî Savunma Bakanlýðýnca giderilir. Ýtiraz isteminde kamu davasýnýn açýlmasýný haklý gösterecek olaylar ve deliller gösterilir.”

MADDE 34- 353 sayýlý Kanunun 108 inci maddesinin birinci ve ikinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýtiraz üzerine askerî savcýnýn o zamana kadar yaptýðý soruþturmayý içine alan dosya, itirazý inceleyecek olan askerî mahkemeye gönderilir.”

“Askerî mahkeme, süre tayin ederek bir diyeceði varsa bildirmesi için itiraz istemini þüpheliye teblið edebilir.”

MADDE 35- 353 sayýlý Kanunun 109 uncu maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ret kararý suçtan zarar görene; eðer itiraz, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri tarafýndan yapýlmýþ ise bu makama teblið olunur ve ayrýca askerî savcýya ve þüpheliye bildirilir.”

MADDE 36- 353 sayýlý Kanunun 110 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî mahkeme, itirazýn yerinde ve haklý olduðuna kanaat getirirse, þüpheli hakkýnda kamu davasý açýlmasýnýn gerekli olduðuna karar verir ve evraký yetkili askerî savcýya gönderir.”

MADDE 37- 353 sayýlý Kanunun 111 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Askerî savcý tarafýndan verilip süresi içinde itiraz edilmeyen veya itiraz edilip de süresi içinde itiraz edilmediðinden veya sebep gösterilmediðinden hakkýndaki itiraz reddolunmuþ bulunan kovuþturmaya yer olmadýðý kararý üzerine, Millî Savunma Bakaný soruþturmaya devam edilmesi veya kamu davasý açýlmasý hususlarýnda askerî savcýya emir verebilir.”

MADDE 38- 353 sayýlý Kanunun 112 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Bu karara karþý þüpheli ve suçtan zarar gören ile teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri onbeþ gün içinde itiraz edebilir.”  

“Bu itiraz hakkýnda 107, 108 ve 109 uncu madde hükümleri uygulanýr. Ýtirazýn kabul edilmesi halinde, askerî savcý, soruþturmanýn sonucuna göre karar verir.”

MADDE 39- 353 sayýlý Kanunun 115 inci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýddianamenin iadesi kararýna itiraz:

MADDE 115- Askerî savcý, iddianamenin iadesi kararýna karþý yedi gün içinde en yakýn askerî mahkemeye itiraz edebilir.”

MADDE 40- 353 sayýlý Kanunun 196 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 196- Kanun yollarý, askerî savcý, þüpheli, sanýk ve katýlan, katýlma isteði karara baðlanmamýþ, reddedilmiþ veya katýlan sýfatýný alabilecek surette suçtan zarar görmüþ bulunanlar ile teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný ve askerî kurum amirine açýktýr.

Askerî savcý ile teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri þüpheli veya sanýk lehine de kanun yollarýna baþvurabilir.”

MADDE 41- 353 sayýlý Kanunun 202 nci maddesinin baþlýðý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Ýtiraz olunabilecek kararlar ve itiraz merci:”

“Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde yapýlacak itirazlarý en yakýn askerî mahkeme inceler.”

MADDE 42- 353 sayýlý Kanunun 205 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 205- Askerî mahkemelerce verilen hükümler temyiz edilebilir.

Onbeþ yýl ve daha fazla hapis cezasýna iliþkin hükümler kendiliðinden temyize tâbidir.

Ancak;

A) Üst sýnýrý beþyüz günü geçmeyen adlî para cezasýný gerektiren suçlardan beraat hükümlerine,

B) Kanunlarda kesin olduðu yazýlý bulunan hükümlere,

karþý temyiz yoluna baþvurulamaz. Bu hükümler hakkýnda 243 üncü madde hükümlerine göre Askerî Yargýtaya baþvurulabilir.”

MADDE 43- 353 sayýlý Kanunun 207 nci maddesinin birinci ve ikinci fýkrasý ile üçüncü fýkrasýnýn birinci cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve üçüncü fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“Temyiz, kural olarak hükmün hukuka aykýrýlýðý sebebine dayanýr.”

“Bir hukuk kuralýnýn uygulanmamasý veya yanlýþ uygulanmasý hukuka aykýrýlýktýr.”

“Temyiz dilekçesi veya beyanýnda gösterilmiþ olmasa da aþaðýda yazýlý hâllerde hukuka kesin aykýrýlýk varsayýlýr:”

“I) Hükmün hukuka aykýrý yöntemlerle elde edilen delile dayanmasý.”

MADDE 44- 353 sayýlý Kanunun 212 nci maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýsteme baðlý temyiz lâyihasý ve tebliði:

MADDE 212- Temyiz dilekçesinde veya beyanýnda temyiz sebepleri gösterilmemiþ ise, temyiz dilekçesi için belirli olan sürenin bitmesinden veyahut hükmün gerekçesi henüz teblið edilmemiþ ise, tebliðinden itibaren yedi gün içinde hükmü temyiz olunan mahkemeye bu sebepleri kapsayan bir lâyiha da verilebilir.

Teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri veya askerî savcý, temyiz yoluna baþvurma nedenlerini sanýðýn leh ve aleyhine olduðunu belirtmek suretiyle gerekçeleri ile birlikte yazýlý isteminde açýkça gösterir. Bu istem ilgililere teblið edilir. Ýlgililer, teblið tarihinden itibaren yedi gün içinde bu husustaki cevaplarýný bildirebilirler.”

MADDE 45- 353 sayýlý Kanunun 216 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 216- Temyiz dilekçesini ve beyanýný ve varsa lâyihasýný ve kendiliðinden temyize tâbi hükümleri, askerî savcý dosyalarý ile beraber Askerî Yargýtay Baþsavcýlýðýna gönderir.

 Askerî Yargýtay Baþsavcýlýðýnca düzenlenen tebliðname, hükmü temyiz etmeleri veya temyiz etmeseler dahi aleyhlerine sonuç doðurabilecek görüþ içermesi hâlinde sanýk veya müdafi ile katýlan veya vekillerine teblið olunur. Ýlgili taraf tebliðden itibaren bir hafta içinde yazýlý olarak cevap verebilir. Askerî Yargýtay Baþsavcýlýðý tebliðname ile dosyayý Askerî Yargýtay Baþkanlýðýna gönderir.

Ýkinci fýkra uyarýnca yapýlacak tebligatlar, ilgililerin dava dosyasýndan belirlenen son adreslerine yapýlmasýyla geçerli olur. Ceza Muhakemesi Kanununun 262 ve 263 üncü madde hükümleri saklýdýr.”

MADDE 46- 353 sayýlý Kanunun 218 inci maddesinin baþlýðý ve birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Duruþmalý inceleme:”

“On yýl veya daha fazla hapis cezasýna iliþkin hükümlerde Askerî Yargýtay incelemesini, sanýðýn veya katýlanýn temyiz baþvurusundaki istemi üzerine veya re’sen duruþmalý olarak yapar. Ýncelemenin duruþmalý yapýlmasý, bir yýldan fazla hapis cezasýna iliþkin hükümlerde Askerî Yargýtayýn lüzum görmesine baðlýdýr. Duruþma gününden sanýða, katýlana, müdafi ve vekile haber verilir. Sanýk duruþmada hazýr bulunabileceði gibi vekâletnameye sahip bir veya birkaç müdafi ile kendisini temsil ettirebilir. Þu kadar ki; 85 inci madde hükmü saklýdýr.”

MADDE 47- 353 sayýlý Kanunun 219 uncu maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Raporun, açýklanmasýndan sonra, Askerî Yargýtay Baþsavcýsý, sanýk, müdafi, katýlan ve vekili iddia ve savunmalarýný açýklar. Bunlar arasýnda temyizi istemiþ olan taraf önce dinlenir. Son söz sanýðýndýr.”

MADDE 48- 353 sayýlý Kanunun 220 nci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (A) ve (F) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“A) Vâkýanýn daha ziyade aydýnlatýlmasý gerekli olmaksýzýn yalnýz beraate veya alt ve üst sýnýrý olmayan sabit bir cezaya hükmolunmasý gerekirse,”

“F) Suçun hukukî niteliðinin tayinine ve ceza uygulamasýna bir etkisi bulunmamak kaydýyla, dosyadaki bilgi ve belgelerin dýþýnda hiçbir araþtýrma yapýlmasýna ve takdire gerek duyulmayacak þekilde tespiti mümkün olan, suçun tarihinde hata yapýlmýþsa,”  

MADDE 49- 353 sayýlý Kanunun 221 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 221- Askerî Yargýtay, temyiz edilen hükmü, hükmü etkileyecek nitelikteki hukuka aykýrýlýklar nedeniyle bozar.

Hükmün bozulmasýna neden olan hukuka aykýrýlýk, bu hükme esas olarak saptanan iþlemlerden kaynaklanmýþ ise, bunlar da ayný zamanda bozulur.

207 nci madde hükümleri saklýdýr.”

MADDE 50- 353 sayýlý Kanunun 222 nci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 222- Askerî Yargýtay temyiz dilekçe, beyan ve lâyihasýnda ve tebliðnamede ileri sürülen hususlarý ve bunlar dýþýnda hükmün esasýna dokunacak derecede hukuka aykýrý hâllerin bulunup bulunmadýðýný inceler.”

MADDE 51- 353 sayýlý Kanunun 226 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“MADDE 226- Hüküm, sanýk lehine bozulmuþ ise ve bu hususlarýn temyiz isteminde bulunmamýþ olan diðer sanýklara da uygulanmasý olanaðý varsa, bu sanýklar da temyiz isteminde bulunmuþçasýna hükmün bozulmasýndan yararlanýrlar.”

MADDE 52- 353 sayýlý Kanunun 227 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Hüküm, yalnýz sanýk tarafýndan veya onun lehine askerî savcý veya teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri veya 196 ncý maddede gösterilen kimselerce temyiz edilmiþ ise, yeniden verilen hüküm, önceki hükümle belirlenmiþ olan cezadan daha aðýr olamaz.

Sanýk, müdafi, katýlan ve vekilinin dosyada bulunan adreslerine de davetiye teblið olunamamasý veya davetiye teblið olunmasýna raðmen duruþmaya gelmemeleri nedeniyle bozmaya karþý beyanlarý saptanmamýþ olsa da, duruþmaya devam edilerek dava yokluklarýnda bitirilebilir. Ancak, sanýk hakkýnda verilecek ceza, bozmaya konu olan cezadan daha aðýr ise,  sanýðýn her hâlde dinlenilmesi gerekir.”

MADDE 53- 353 sayýlý Kanunun dördüncü kýsmýnýn baþlýðý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, 228 inci maddesinin birinci fýkrasýna  (F) bendi ve maddeye ikinci fýkra eklenmiþtir.

“Yargýlamanýn Yenilenmesi ve Kanun Yararýna Bozma”

“F) Ceza hükmünün, Ýnsan Haklarýný ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleþmenin veya eki protokollerin ihlâli suretiyle verildiði ve hükmün bu aykýrýlýða dayandýðý, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesinin kesinleþmiþ kararýyla tespit edilmiþ olursa.”

“Birinci fýkranýn (F) bendinde belirtilen hâlde yargýlamanýn yenilenmesi, Avrupa Ýnsan Haklarý Mahkemesi kararýnýn kesinleþtiði tarihten itibaren bir yýl içinde istenebilir.”

MADDE 54- 353 sayýlý Kanunun 232 nci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Bu madde, 228 inci maddenin birinci fýkrasýnýn (E) bendinde yazýlý hâlde uygulanmaz.”

MADDE 55- 353 sayýlý Kanunun 243 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Kanun yararýna bozma:

MADDE 243- Askerî mahkemelerden verilen ve Askerî Yargýtayda incelenmeksizin kesinleþen karar ve hükümlerde hukuka aykýrýlýk bulunduðunu öðrenen Millî Savunma Bakaný, o karar veya hüküm hakkýnda kanun yararýna bozma yoluna gidebilir. Bu takdirde o karar veya hükmün Askerî Yargýtayca bozulmasý istemini, yasal nedenlerini belirterek Askerî Yargýtay Baþsavcýlýðýna yazýlý olarak bildirir.

Askerî Yargýtay Baþsavcýsý tebliðnamesine yalnýz bu sebepleri yazar ve dosyayý Askerî Yargýtay Baþkanlýðýna verir.

Askerî Yargýtay, ileri sürülen bu sebepleri yerinde görürse kararý veya hükmü bozar.

Bozma nedenleri;

A) Ceza Muhakemesi Kanununun 223 üncü maddesinde tanýmlanan ve davanýn esasýný çözmeyen bir karara iliþkin ise, kararý veren hâkim veya mahkeme, gerekli inceleme ve araþtýrma sonucunda yeniden karar verir.

B) Mahkûmiyete iliþkin hükmün, davanýn esasýný çözmeyen yönüne veya savunma hakkýný kaldýrma veya kýsýtlama sonucunu doðuran usûl iþlemlerine iliþkin ise, kararý veren hâkim veya mahkemece yeniden yapýlacak yargýlama sonucuna göre gereken hüküm verilir. Bu hüküm, önceki hükümle belirlenmiþ olan cezadan daha aðýr olamaz.

C) Davanýn esasýný çözüp de mahkûmiyet dýþýndaki hükümlere iliþkin ise, aleyhte sonuç doðurmaz ve yeniden yargýlamayý gerektirmez.

D) Hükümlünün cezasýnýn kaldýrýlmasýný gerektiriyorsa cezanýn kaldýrýlmasýna, daha hafif bir cezanýn verilmesini gerektiriyorsa bu hafif cezaya Askerî Yargýtay doðrudan hükmeder.

Bu madde uyarýnca verilen bozma kararýna karþý direnilemez.

Kanun yararýna bozma yetkisi, dördüncü fýkranýn (D) bendindeki hâllere özgü olmak üzere ve kanun yararýna olarak re’sen Askerî Yargýtay Baþsavcýsý tarafýndan da kullanýlabilir.

Millî Savunma Bakaný tarafýndan kanun yararýna bozma baþvurusunda bulunulduðunda, bu yetki artýk Askerî Yargýtay Baþsavcýsý tarafýndan kullanýlamaz.”

MADDE 56- 353 sayýlý Kanunun 244 üncü maddesinin baþlýðý ile birinci ve yedinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ceza ve güvenlik tedbirlerinin ne zaman, nasýl ve kimin tarafýndan yerine getirileceði:”

“Askerî mahkemelerce verilen ceza hükümleri, kesinleþmedikçe yerine getirilmez. Bu Kanunda ve  Askerî Ceza Kanununda aksine bir hüküm bulunmadýðý takdirde cezalar ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesinde,  13/12/2004 tarihli ve 5275 sayýlý Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ýnfazý Hakkýnda Kanunun ilgili hükümleri uygulanýr.”

“Cezalarýn askerî ceza ve tutukevlerinde ne suretle infaz edileceði Millî Savunma Bakanlýðýnca çýkarýlacak bir yönetmelikte gösterilir. Askerî ceza ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakkýnda uygulanacak disiplin cezalarý ve tedbirleri ile kýsýtlayýcý önlemler de Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ýnfazý Hakkýnda Kanun hükümlerine tâbidir. Kýnama haricindeki disiplin cezalarý askerî mahkemenin hâkim sýnýfýndan olan bir üyesi tarafýndan verilir. Ancak, acil hâllerde askerî savcýlar veya askerî ceza ve tutukevi yetkililerince verilecek inzibatî cezalar uygulamaya konulur ve derhâl hâkim onayýna sunulur.”

MADDE 57- 353 sayýlý Kanunun 248 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Savaþta, askerî mahkemelerden verilen hükümler temyiz olunamaz. Onbeþ yýl ve daha fazla hapis cezasý içeren hükümler, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri tarafýndan temyiz edilebilir.”

MADDE 58- 353 sayýlý Kanunun 249 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Savaþ hâlinde, askerî mahkemelerden verilen ve Türk Silâhlý Kuvvetlerinden çýkarmayý, rütbenin geri alýnmasýný veya askerî öðrencilik hakkýnýn kaybedilmesini kapsayan veya gerektiren cezalar hariç olmak üzere, diðer hapis cezalarýnýn yerine getirilmesi, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amirinin istemi üzerine Türk Silâhlý Kuvvetleri Komutaný veya onun yetki verdiði diðer komutanlar tarafýndan savaþýn sonuna kadar geriye býrakýlabilir.”

MADDE 59- 353 sayýlý Kanunun 254 üncü maddesi baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Cezalarýn yerine getirilmesi sýrasýnda alýnmasý gereken kararlar ve bu kararlara itiraz:

MADDE 254- Cezalarýn yerine getirilmesi sýrasýnda, hüküm kesinleþmeden önce gerçekleþen þahsi hürriyeti sýnýrlama sonucunu doðuran hâller nedeniyle geçirilmiþ süreler ile hastanede geçen sürenin cezadan indirilmesine, deðiþik hükümlerdeki cezalarýn toplanmasýna ve mahkûmiyet hükmünün yorumunda veya çektirilecek cezanýn hesabýnda duraksamaya iliþkin bir karar alýnmasý gerekirse, hükmü veren askerî mahkemeden karar istenir. Bu kararlar duruþma yapýlmaksýzýn verilir.

Karar verilmeden önce askerî savcý ve hükümlünün görüþlerini yazýlý olarak bildirmeleri istenebilir.

 Hükmü veren askerî mahkeme kaldýrýlmýþ ise ona en yakýn askerî mahkeme karar verir.

Yukarýdaki fýkralar uyarýnca yapýlan baþvurular cezanýn infazýný ertelemez. Ancak, mahkeme olayýn özelliðine göre infazýn ertelenmesine veya durdurulmasýna karar verebilir.

Bu kararlarýn askerî mahkemelerden verilmesi hallerinde, askerî savcý ve teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri ile hükümlü ve varsa müdafi bir hafta içinde itiraz edebilirler.

Ýtiraz üzerine Askerî Yargýtay karar verir.”

MADDE 60- 353 sayýlý Kanunun 255 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Asker kiþiler hakkýnda verilen adlî para cezasýna dair hükümler askerî savcýlarca yerine getirilir.”

“Asker kiþi olmayanlar hakkýnda verilen adlî para cezasýna dair hükümler Cumhuriyet savcýlarýnca genel hükümlere göre yerine getirilir.”

MADDE 61- 353 sayýlý Kanunun ek 1 inci maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir. 

“EK MADDE 1- Bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hâllerde Ceza Muhakemesi Kanununun adlî kontrole iliþkin 109 ilâ 115, deðerlendirme raporu yetkisine iliþkin 166 ve istinafa iliþkin 272 ilâ 285 inci maddeleri hükümleri hariç olmak üzere diðer hükümleri askerî yargýda da uygulanýr.

Bu Kanunun uygulanmasýnda, atýf yapýlan hükümlerde yer alan, Adalet Bakaný, Millî Savunma Bakanýný; Yargýtay, Askerî Yargýtayý; mahkeme, askerî mahkemeyi; hâkim ve sulh ceza hâkimi, askerî hâkimi; mahkeme baþkaný, duruþma hâkimini; Cumhuriyet Baþsavcýlýðý, askerî savcýlýðý; Cumhuriyet savcýsý, askerî savcýyý ifade eder.”

MADDE 62- 353 sayýlý Kanunun 18, 38, 39, 40, 41, 42, 44/a, 44/b, 47, 48, 50, 51, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 60, 61, 62, 64, 65, 68, 70, 72, 77, 78, 82, 83, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 99, 100, 101, 105, 106, 113, 114, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 142, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 198, 199, 203, 241, 245, 247, 251, 252, 253, 257, 258 ve ek 2 nci maddeleri ile 10 uncu maddesinin (F) bendi, 43 üncü maddesinin ikinci, dördüncü ve beþinci fýkralarý, 143 üncü maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beþinci fýkralarý, 201 inci maddesinin dördüncü fýkrasý, 217 nci maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarý, 219 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fýkralarý, 244 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý, 246 ncý maddesinin ikinci ve üçüncü fýkralarý ile 248 inci maddesinin dördüncü, beþinci, altýncý ve yedinci fýkralarý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 63- 353 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek geçici madde eklenmiþtir.

EK GEÇÝCÝ MADDE 6- 353 sayýlý Askeri Mahkemeler Kuruluþu ve Yargýlama Usulü Kanununun, bu Kanun ile deðiþtirilen ve yürürlükten kaldýrýlan hükümlerinin, yürürlüðe konulmasýna ve uygulanmasýna iliþkin, bu Kanunun yürürlüðe giriþ tarihi esas alýnarak 23/5/2005 tarihli ve 5320 sayýlý Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Þekli Hakkýnda Kanunda belirtilen esaslar uygulanýr.

Bu Kanun hükümleri, yürürlüðe girdiði tarihten itibaren kesin hükme baðlanmýþ olanlar hariç, bütün soruþturma ve kovuþturmalarda uygulanýr.

Bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten önce, askerî mahkemelerce karar verilmiþ ve henüz kesinleþmemiþ olan dava dosyalarýndan görevli yargý yeri deðiþenler hakkýnda, askerî savcýnýn yazýlý görüþü alýnmak suretiyle, mahkemesince duruþma yapýlmaksýzýn görevsizlik kararý verilir. Bu karara karþý, teþkilâtýnda askerî mahkeme kurulan kýt’a komutaný veya askerî kurum amiri, askerî savcý, sanýk ve varsa müdafi bir hafta içinde itiraz edebilir. Ýtirazlar en yakýn askerî mahkemede incelenir. Bu dosyalardan temyiz ve itiraz edilmek suretiyle Askerî Yargýtay Baþsavcýlýðýnda ve Askerî Yargýtayda inceleme aþamasýnda olan dosyalar mahkemesine iade edilir.

MADDE 64- Bu Kanun yayýmý tarihinden itibaren üç ay sonra yürürlüðe girer.

MADDE 65- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.