Advanced Search

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Uyarı: Görüntülemekte olduğunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiği halidir. Varsa daha sonra yapılan değişiklikleri içermemektedir. PETROL PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN


Published: 2007-01-25
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/523066/trkye-byk-mllet-mecls----------------uyar%253a-grntlemekte-olduunuz-kanun%252c-tbmm-genel-kurulunda-kabul-edildii-halidir.-varsa-daha-sonra-yaplan-deiikli.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ

Uyarý: Görüntülemekte olduðunuz Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edildiði halidir. Varsa daha sonra yapýlan deðiþiklikleri içermemektedir.


 

PETROL PÝYASASI KANUNUNDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA

DAÝR KANUN

 

Kanun No. 5576

 

Kabul Tarihi : 25/1/2007      

 

 MADDE 1- 4/12/2003 tarihli ve 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanununun 2 nci maddesine (20) numaralý bentten sonra gelmek üzere aþaðýdaki (21) numaralý, mevcut (40) numaralý bentten sonra gelmek üzere aþaðýdaki (41) numaralý bentler eklenmiþ ve mevcut bentler teselsül ettirilmiþtir.

"21) Kaçak petrol;

a) Kurumca belirlenen seviyede ulusal marker içermeyen akaryakýtý,

b) Yasal yollarla Türkiye'de serbest dolaþýma girdiði belgelendirilemeyen veya menþei belli olmayan petrolü ve petrol ürünlerini,

c) Kurumdan izin alýnmadan; akaryakýt haricinde kalan solvent, madenî ve baz yað, asfalt, solvent nafta ve benzeri petrol ürünlerinden elde edilen akaryakýtý ya da akaryakýta dönüþtürmek maksadýyla kullanýlan veya bulundurulan akaryakýt haricinde kalan solvent, madenî ve baz yað, asfalt, solvent nafta ve benzeri petrol ürünlerini,

d) 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanununa göre kaçak olan petrolü ve petrol ürünlerini,

e) Sývý veya gaz halindeki hidrokarbonlarla, hidrokarbon türevi olan yakýtlarý nakleden boru hatlarýndan (her türlü üretim, iletim ve daðýtým hatlarý dahil) veya bunlarýn depolarýndan veya kuyulardan yasalara aykýrý þekilde alýnan petrolü ve petrol ürünlerini,"

"41) Teknik düzenleme: Petrolün ve madenî yaðýn, ilgili idarî hükümler de dahil olmak üzere, standartlarý, ölçüleri, özellikleri, iþleme ve üretim yöntemleri, bunlarla ilgili terminoloji, sembol, ambalajlama, iþaretleme, etiketleme ve uygunluk deðerlendirmesi iþlemleri hususlarýndan biri veya birkaçýný belirten ve uyulmasý zorunlu olan her türlü düzenlemeyi,"

MADDE 2- 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanununun 7 nci maddesine beþinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

"Daðýtýcý lisansý sahipleri, Kurum tarafýndan belirlenen esaslara uygun olarak bayilerinde kaçak petrol satýþýnýn yapýlmasýný önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurar ve uygular."

MADDE 3- 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanununa aþaðýdaki maddeler eklenmiþtir.

"Kaçak petrolün tespiti ve tasfiyesi

EK MADDE 3- Kaçak petrolün; bu Kanun hükümleri dýþýnda satýþa arz edilmesi, satýlmasý, bulundurulmasý, bu özelliðini bilerek ticarî amaçla satýn alýnmasý, taþýnmasý veya saklanmasý yasaktýr.

Kaçak petrol yakalandýðýnda, kaçak petrole derhal el konulur ve yakalandýðý ildeki il özel idaresine miktarýný, cinsini ve özelliklerini gösterir bir tutanakla teslim edilir.

Kaçak petrol hakkýnda tasfiye kararý, soruþturma evresinde hâkim tarafýndan verilir. Bu karar, kaçak petrole el konulduðu tarihten itibaren onbeþ gün içinde, eþyadan numune alýnmasýnýn mümkün olduðu durumlarda numune alýnarak, mümkün olmamasý halinde ise gerekli tespitler yaptýrýlarak verilir.

Kaçak petrolden alýnacak numunelere iliþkin usûl ve esaslar Kurum tarafýndan çýkarýlacak yönetmelikle düzenlenir. Kaçak petrolün teknik düzenlemelere uygunluðunun tespiti, Kurum tarafýndan belirlenen akredite laboratuvarlar tarafýndan yapýlýr. Bu çerçevede gönderilen numunelerin tetkik ve tahlil giderleri Kurumca karþýlanýr. Laboratuvarlar, bunlara iliþkin tetkik ve tahlil iþlemlerini öncelikle ve ivedilikle sonuçlandýrýr.

Kaçak petrolün tasfiyesi ilgili il özel idaresi tarafýndan bu Kanun hükümlerine göre yapýlýr.

Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olanlar, Kurum tarafýndan belirlenen usûl ve esaslara göre ilgili il özel idaresi tarafýndan, teknik düzenlemelere uygunluðunun tespiti tarihinden itibaren en geç bir ay içinde açýk artýrma suretiyle satýþý yapýlarak veya yaptýrýlarak tasfiye edilir. Bir ay içinde satýlamayan kaçak petrol, pazarlýk usûlü ile satýþý yapýlarak tasfiye edilir.

Kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olmayanlar, Kurum tarafýndan belirlenen usûl ve esaslara göre ilgili il özel idaresi tarafýndan, teknik düzenlemelere uygun olmadýðýnýn tespiti tarihinden itibaren en geç bir ay içinde, satýlmak üzere Tasfiye Ýþleri Döner Sermaye Ýþletmeleri Genel Müdürlüðüne devredilir ve Tasfiye Ýþleri Döner Sermaye Ýþletmeleri Genel Müdürlüðü tarafýndan satýþa iliþkin masraflar düþüldükten sonra bakiye bedel ilgili il özel idaresine aktarýlýr.

Ýlgili il özel idaresi tarafýndan, kaçak petrolün satýþýndan elde edilen gelirden, kaçak petrole iliþkin vergiler ilgili vergi dairesine yatýrýldýktan sonra, kalan para bankada açýlacak bir emanet hesaba yatýrýlýr.

Kaçak petrolün tasfiyesine iliþkin bu maddede düzenlenmeyen diðer usûl ve esaslar, Maliye Bakanlýðýnýn ve Gümrük Müsteþarlýðýnýn görüþü alýnarak Kurumca yürürlüðe konulacak yönetmelikle düzenlenir.

Yargýlamanýn, tasfiye edilen kaçak petrolün sahiplerinin lehine sonuçlanmasý halinde; toplam satýþ bedelinden vergiler düþüldükten sonra kalan tutar, satýþ tarihinden kararýn kesinleþtiði tarihe kadar geçen süre için kanunî temerrüt faizi oranýnda hesaplanan faiz de ilave edilerek hak sahibine ödenir. Emanet hesabýnda bulunan tutarýn hak sahibine yapýlacak ödemeyi karþýlamamasý halinde, aradaki fark Maliye Bakanlýðýnca genel bütçeden karþýlanýr. Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararýnýn kesinleþmesinden sonra emanet hesaptaki tutar genel bütçeye gelir olarak yatýrýlýr.

Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmü veya müsadere kararý kesinleþenler, Kurum tarafýndan, varsa lisanslarý iptal edilerek kamuoyuna ilan edilir, ayrýca bu Kanun kapsamýnda bu kiþilere hiçbir þekilde yeniden lisans verilmez.

Bu madde kapsamýnda teminatla iade hükümleri uygulanmaz.

Kaçak petrole iliþkin olarak bu Kanunda yer almayan hususlarda, 4926 sayýlý Kaçakçýlýkla Mücadele Kanunu hükümleri uygulanýr.

Bu madde kapsamýnda veya kaçak petrol ile mücadele konusunda; Kurumca, Tasfiye Ýþleri Döner Sermaye Ýþletmeleri Genel Müdürlüðünce, il özel idarelerince yapýlacak her türlü mal, araç-gereç ve hizmet alýmlarýnda, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanunu; kaçak petrolün satýþýnda, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanunu hükümleri uygulanmaz.

Ýkramiyeler

EK MADDE 4- Kaçak petrolün yakalanmasý halinde, ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine aþaðýdaki usûl ve esaslara göre ikramiye ödenir:

a) Bir ihbar sonucunda kaçak petrolün sahipli yakalanmasý halinde; kaçak petrolün satýþýndan sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde onu tutarýnda ihbar edene, yüzde onu tutarýnda kaçak petrolün yakalanmasý eylemine bizzat ve fiilen katýlan kamu görevlilerine ikramiye ödenir. Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararýnýn kesinleþmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satýþýndan vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde onbeþi tutarýnda ihbar edene, yüzde onbeþi tutarýnda kaçak petrolün yakalanmasý eylemine bizzat ve fiilen katýlan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenir.

b) Bir ihbar olmadan kaçak petrolün sahipli yakalanmasý halinde; kaçak petrolün satýþýndan sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde onu tutarýnda kaçak petrolün yakalanmasý eylemine bizzat ve fiilen katýlan kamu görevlilerine ikramiye ödenir. Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararýnýn kesinleþmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satýþýndan vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde onbeþi tutarýnda kaçak petrolün yakalanmasý eylemine bizzat ve fiilen katýlan kamu görevlilerine ilave ikramiye ödenir.

c) Yakalanan kaçak petrolün sahipli olmamasý halinde; bu madde kapsamýnda ihbar edenlere ve yakalayan kamu görevlilerine ödenecek ikramiyeler yüzde elli eksik ödenir.

ç) Bu maddeye göre yapýlacak ikramiye ödemeleri, ilgili il özel idaresi tarafýndan öncelikle emanet hesaptan karþýlanýr, emanet hesaptaki paranýn ikramiye ödemelerine yetmemesi halinde aradaki fark derhal Maliye Bakanlýðýnca ilgili il özel idaresine aktarýlýr.

d) Kaçak petrole iliþkin mahkûmiyet hükmünün veya müsadere kararýnýn kesinleþmesini takip eden bir ay içerisinde kaçak petrolün satýþýnýn yüzde yirmibeþi kadar ilgili il özel idaresi bütçesine gelir kaydedilmek üzere, Maliye Bakanlýðýnca genel bütçeden ödeme yapýlýr.

Bu maddeye göre ödenecek ikramiyeler damga vergisi hariç vergi, resim ve harca tâbi deðildir.

Ýhbar edenlerin kimlikleri izinleri olmadýkça veya ihbarýn niteliði haklarýnda suç oluþturmadýkça açýklanamaz.

Bu madde kapsamýnda daðýtýlacak ikramiye ödemelerine iliþkin usûl ve esaslar ile bu maddenin uygulanmasýna iliþkin diðer hususlar, Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak, Ýçiþleri Bakanlýðýnca çýkarýlacak bir yönetmelikle belirlenir.

Kaçak petrol ile ilgili ceza hükümleri

EK MADDE 5- Kaçak petrolü satýþa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliðini bilerek ticarî amaçla satýn alan, taþýyan veya saklayan kiþi, iki yýldan beþ yýla kadar hapis cezasý ve yirmibin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr. Kaçak petrolün ve kaçakçýlýkta kullanýlan suç araç ve gereçlerinin müsaderesine de hükmolunur.

Ulusal markeri yetkisiz olarak üreten, satýþa arzeden, satan, yetkisiz kiþilerden satýn alan, kabul eden, bu özelliðini bilerek nakleden veya bulunduran kiþi, iki yýldan beþ yýla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasý ile cezalandýrýlýr. Ulusal markerin kimyasal özelliklerini taþýmasa bile, bu madde yerine kullanýlmak amacýyla üretilen kimyasal terkipler hakkýnda da bu fýkra hükmü uygulanýr.

Kanunen daha aðýr cezayý gerektirmeyen hallerde; Kurum tarafýndan, ek 3 üncü maddenin birinci fýkrasýna aykýrý hareket edenlere, tasfiye edilen kaçak petrolün vergiler dahil satýþ bedelinin üç katý tutarýnda ayrýca idarî para cezasý verilir."

MADDE 4- 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanununa aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“Yönetmeliklerin ve düzenlemelerin yürürlüðe konulmasý

GEÇÝCÝ MADDE 4- Ek 3 üncü ve ek 4 üncü maddelerde belirtilen yönetmelikler ve düzenlemeler bu Kanunun yayýmý tarihinden itibaren iki ay içinde yürürlüðe konulur.”

MADDE 5- Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

MADDE 6- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.