Advanced Search

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN


Published: 2014-02-26
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/521394/bazi-kanunlarda-deklk-yapilmasi-hakkinda-kanun.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.

BAZI KANUNLARDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

 

Kanun No. 6527

 

Kabul Tarihi: 26/02/2014      

MADDE 1- 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayýlý Orman Kanununun 11 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Orman kadastro komisyonlarýnca alýnan kararlara iliþkin düzenlenen tutanak ve haritalar aský suretiyle otuz gün süre ile ilan edilir. Bu ilan ilgililere þahsen yapýlan teblið hükmündedir. Tutanak ve haritalara karþý itirazý olanlar; aský tarihinden itibaren otuz gün içinde kadastro mahkemelerinde, kadastro mahkemesi olmayan yerlerde kadastro davalarýna bakmakla görevli mahkemelerde dava açabilirler. Ýlan süresi geçtikten sonra, dava açýlmayan kararlara iliþkin düzenlenen tutanak ve haritalar kesinleþir.  Orman kadastro komisyonlarýnca düzenlenen tutanak ve haritalarýn kesinleþtiði tarihten itibaren on yýl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak Hazine hariç itiraz olunamaz ve dava açýlamaz.

Hak sahibi gerçek ve tüzel kiþiler tarafýndan açýlacak sýnýrlamaya itiraz davalarýnda hasým Orman Genel Müdürlüðü; 2 nci maddeye göre orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma iþlemlerine karþý açýlacak itiraz davalarýnda ise hasým Hazine ve Orman Genel Müdürlüðüdür.

Orman Genel Müdürlüðünce açýlacak davalarda hasým, hak sahibi gerçek ve tüzel kiþilerdir.

Kadastrosu yapýlýp kesinleþen Devlete ait ormanlar orman vasfý ile, 2 nci maddeye göre orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan yerler ise kaydýnda belirtme yapýlarak hâlihazýr vasfý ile; kesinleþme tarihleri tescil tarihi olarak gösterilmek suretiyle, en geç üç ay içinde hiçbir harç ve bedel alýnmaksýzýn Hazine adýna tapu kütüklerine kaydedilir.”

MADDE 2- 6831 sayýlý Kanunun 31 inci ve 32 nci maddelerinin birinci fýkralarýnda yer alan “devamlý oturan” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya burada oturmakta iken yerleþim adresini bu madde kapsamýndaki baþka bir köye taþýyan ya da nüfusa kayýtlý olmasa bile yerleþim adresi olarak kesintisiz en az beþ yýl oturan muhtaç” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 3- 6831 sayýlý Kanunun ek 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýna aþaðýdaki cümle ve maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

“Verilen bu izinlerden aðaçlandýrma ve arazi izin bedeli dýþýnda herhangi bir bedel alýnmaz.”

“Devlet ormanlarýnda, eriþme kontrolü uygulanan karayollarýndaki ulaþtýrma yapýlarý ve müþtemilatý olan hizmet tesisleri ile bakým iþletme tesislerine, karayolu sýnýr çizgisi içinde kalmak kaydýyla izin verilir. Devlet idareleri ile kamu kurum ve kuruluþlarýnca yapýlan, iþletilen, iþlettirilen veya yap-iþlet-devret modeli esas alýnarak yaptýrýlan ve iþlettirilen bu tesislerden herhangi bir bedel alýnmaz.

 Ayrýca; demiryolu, otoyol, Devlet ve il yollarý ile su isale hatlarýnýn yapýmýnda zorunlu olarak ortaya çýkan kazý fazlasý malzemenin depolanacaðý alanlara, Orman Genel Müdürlüðünce belirlenen yerlerden aðaçlandýrma bedeli alýnarak izin verilebilir.”

MADDE 4- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayýlý Gelir Vergisi Kanununun geçici 76 ncý maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “31/12/2014” ibaresi “31/12/2018” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 5- 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayýlý Belediye Gelirleri Kanununun 96 ncý maddesinin (A) fýkrasýna aþaðýdaki paragraf eklenmiþtir.

“Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (III) numaralý bendinde, 56 ncý maddesinde, 60 ýncý maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (3) numaralý bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sýnýrlarý aþmamak þartýyla mahallin çeþitli semtleri arasýndaki sosyal ve ekonomik farklýlýklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, Ýçiþleri Bakanlýðýnýn görüþü ve Maliye Bakanlýðýnýn teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yýlý baþýndan geçerli olmak üzere bir önceki yýla iliþkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden deðerleme oranýnda artýrýlýr. Bu þekilde hesaplanan miktar ve tutarlarýn, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alýnarak uygulanýr. Þu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarý aþamaz. Bu uygulamaya iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Maliye Bakanlýðý yetkilidir.”

MADDE 6- 2464 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 7- 2013 yýlýnda uygulanmak üzere belediye meclislerince belirlenmiþ olan; bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (III) numaralý bendinde, 56 ncý maddesinde, 60 ýncý maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (3) numaralý bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunun 96 ncý maddesinin (A) fýkrasýnýn ikinci paragrafý gereðince Bakanlar Kurulunca tespit edilecek karar yürürlüðe girinceye kadar uygulanmaya devam edilir.”

MADDE 7- 9/8/1983 tarihli ve 2873 sayýlý Millî Parklar Kanununun mülga 17 nci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde yeniden düzenlenmiþtir.

“Döner sermaye gelirleri:                                                     

MADDE 17- Bu Kanuna tabi alanlardan elde edilecek gelirler, Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý döner sermayesine gelir kaydedilir. Bu gelirler, münhasýran bu Kanun gereði ihtiyaç duyulan mal, hizmet ve yatýrýmlarýn finansmanýnda kullanýlýr.”

MADDE 8- 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununun 84 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“83 üncü maddede belirtilen fiil veya davranýþlarda bulunanlar hariç olmak üzere, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüzel kiþilerden; þube personeli, vekil, mümessil gibi yetkili temsilcilerin þahsi kusurlarýndan kaynaklanan ve bu maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen fiil veya davranýþlarý sebebiyle haklarýnda ihalelere katýlmaktan yasaklama kararý verilmesi gerektiði idarece tespit edilenlerden, verilecek bir aylýk süre içinde ihale bedelinin üç katý tutarýnda tazminatý peþin olarak ödeyenler hakkýnda ihaleden yasaklama kararý verilmez.”

MADDE  9- 2886 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 4- Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce, 83 üncü maddede belirtilen fiil veya davranýþlarda bulunanlar hariç olmak üzere, Türkiye genelinde faaliyet gösteren   tüzel  kiþilerden;  þube  personeli,   vekil,  mümessil  gibi  yetkili  temsilcilerin þahsi kusurlarýndan kaynaklanan ve 84 üncü maddenin üçüncü fýkrasýnda belirtilen fiil veya davranýþlarý sebebiyle haklarýnda ihalelere katýlmaktan yasaklama kararý verilmesi gerektiði idarece tespit edilenlerden henüz yasaklama kararý verilememiþ olanlar hakkýnda da 84 üncü maddenin dördüncü fýkrasý hükmü uygulanýr.”

MADDE 10- 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayýlý Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 2- Katýlým, kalkýnma ve yatýrým bankalarýnca bu Kanun kapsamýnda finansal kiralama iþlemleri yapýlabilir.”

MADDE 11- 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayýlý Kara Avcýlýðý Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Yaban hayatý koruma ve geliþtirme sahalarýnda mülki alaný bulunan köy tüzel kiþiliði, belde belediyeleri, büyükþehir belediyesi bulunan illerdeki ilçe belediyeleri ile koruma hizmeti için iþ birliði yapýlabilir. Koruma hizmetinin alýnmasýna iliþkin esas ve usuller Bakanlýkça belirlenir.”

MADDE 12- 4915 sayýlý Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Özel avlaklar dýþýndaki avlaklarýn iþletilmesi maksadýyla bu avlaklarda sahasý bulunan, köy tüzel kiþilikleri, belde belediyeleri, avcý kuruluþlarý, büyükþehir belediyesi bulunan illerdeki ilçe belediyeleri ile koruma, üretim, bakým ve avcýlýðýn düzenlenmesi karþýlýðý iþ birliði yapýlabilir. Ýþ birliði yapýlan avlaklardan saðlanan gelirden, köy tüzel kiþiliklerine, belde belediyelerine ve büyükþehir belediyesi bulunan illerdeki ilçe belediyelerine verilecek miktar, sahalarýn özelliðine göre Bakanlýkça belirlenir.”

MADDE 13- 2/3/2005 tarihli ve 5307 sayýlý Sývýlaþtýrýlmýþ Petrol Gazlarý (LPG) Piyasasý Kanunu ve Elektrik Piyasasý Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunun 4 üncü maddesinin beþinci fýkrasýna birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“4/12/2003 tarihli ve 5015 sayýlý Petrol Piyasasý Kanunu kapsamýndaki iþleme lisansý sahipleri de piyasa faaliyetine konu etmemek ve münhasýran petrokimya üretiminde kullanmak kaydýyla LPG ithal edebilir.”

MADDE 14- 10/11/2005 tarihli ve 5429 sayýlý Türkiye Ýstatistik Kanununun 58 inci maddesinin baþlýðý “Yürürlükten kaldýrýlan ve uygulanmayacak hükümler ile atýflar” olarak deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Muhtelif mevzuatta Toptan Eþya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) yapýlmýþ olan atýflar, Kurumca hesaplanan Yurt Ýçi Üretici Fiyat Endeksine (YÝ-ÜFE), tarým sektörü TEFE ve ÜFE’ye yapýlan atýflar Tarým Ürünleri Üretici Fiyat Endeksine yapýlmýþ sayýlýr.”

MADDE 15- 4/5/2007 tarihli ve 5651 sayýlý Ýnternet Ortamýnda Yapýlan Yayýnlarýn Düzenlenmesi ve Bu Yayýnlar Yoluyla Ýþlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkýnda Kanunun 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (j) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“j) Trafik bilgisi: Taraflara iliþkin IP adresi, verilen hizmetin baþlama ve bitiþ zamaný, yararlanýlan hizmetin türü, aktarýlan veri miktarý ve varsa abone kimlik bilgilerini,”

MADDE 16- 5651 sayýlý Kanunun 3 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“(4) Trafik bilgisi ancak bir suç soruþturmasý ve/veya kovuþturmasý kapsamýnda mahkemelerce talep edilmesi hâlinde Baþkanlýk tarafýndan içerik saðlayýcý, yer saðlayýcý ve/veya eriþim saðlayýcýdan alýnarak verilir.”

MADDE 17-  5651 sayýlý Kanunun 8 inci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“(15) Bu maddeye göre soruþturma aþamasýnda verilen hâkim kararý ile 9 uncu ve 9/A maddesine göre verilen hâkim kararý birden fazla sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde Hâkimler ve Savcýlar Yüksek Kurulu tarafýndan belirlenen sulh ceza mahkemeleri tarafýndan verilir.”

MADDE 18- 5651 sayýlý Kanunun 9/A maddesinin sekizinci fýkrasýnýn son cümlesi madde metninden çýkarýlmýþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“(9) Bu maddenin sekizinci fýkrasý kapsamýnda Baþkan tarafýndan verilen eriþimin engellenmesi kararý, Baþkanlýk tarafýndan, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayýna sunulur. Hâkim, kararýný kýrk sekiz saat içinde açýklar.”                                                                                                  

MADDE 19- 27/5/2007 tarihli ve 5673 sayýlý Köy Kanununda ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan “5.000” ibaresi “1/10/2013-31/12/2013 tarihleri arasýndaki dönemde 8.500, 1/1/2014 tarihinden itibaren 9.189” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 20- 3/6/2007 tarihli ve 5686 sayýlý Jeotermal Kaynaklar ve Doðal Mineralli Sular Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“34) Kurul; Kalkýnma Bakanýnýn baþkanlýðýnda oluþturulan jeotermal kaynak ve doðal mineralli su arama ve iþletme faaliyetleri ile diðer yatýrýmlarýn kamu yararý açýsýndan önceliðini ve önemini tespit ederek karar veren Kurulu,”

MADDE 21- 5686 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 1- (1) Kurul, Kalkýnma Bakanýnýn baþkanlýðýnda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný ile diðer yatýrýmcý kurum ya da kuruluþun baðlý olduðu bakan/bakanlar ve yatýrým kararýna onay veren kurumun ilgili olduðu bakan olmak üzere asgari üç kiþiden oluþur. Kurul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný veya ilgili kurul üyesi bakanlardan herhangi birinin daveti üzerine toplanýr ve kararlarýný toplantýya katýlan üyelerin salt çoðunluðuyla alýr. Kurul tarafýndan alýnan karar, kamu yararý kararý yerine geçer. Kurulun sekretaryasý, MÝGEM tarafýndan yürütülür.

(2) Kaynak arama ve iþletme ruhsatlarýnda jeotermal ruhsatlar ile maden ruhsatlarýnýn çakýþmasý hâlinde ülke ekonomisi ve kamu yararý doðrultusunda kaynaðýn önceliðine göre Kurul tarafýndan kamu yararý kararý alýnýr.

(3) Jeotermal kaynak ve doðal mineralli su arama ve iþletme faaliyetleri ile devlet ve il yollarý, otoyollar, demir yollarý, havaalaný, liman, baraj, enerji tesisleri, maden, petrol, doðal gaz iþletmeleri, su isale hatlarý gibi kamu yararý niteliði taþýyan yatýrýmlarýn birbirlerini engellemesi, faaliyetin yapýlamaz hâle gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doðal mineralli su arama ve iþletme faaliyetleri ve yatýrýmla ilgili karar, Kurul tarafýndan verilir.

(4) Kurul tarafýndan gerekli görülmesi hâlinde hazýrlatýlan rapor, danýþmanlýk ücretleri, yolluk, gündelik ve benzeri tüm harcamalar yatýrýmcý tarafýndan karþýlanýr. Ayrýca, yatýrýmlar nedeniyle ikinci ve üçüncü fýkra kapsamýnda Kurul kararý ile faaliyeti engellenen ve/veya kýsýtlanan tarafýn yatýrým giderleri, lehine karar verilen tarafça tazmin edilir.

(5) Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Geliþim Bölgesi dâhilinde kalan yerlerde Kurul tarafýndan alýnacak olan kamu yararý kararý gereði enerji üretimine öncelik tanýnmasý hâlinde, ilgili Turizm Merkezi veya Kültür ve Turizm Koruma ve Geliþim Bölgesi veya bu alanlar için hazýrlanmýþ onaylý imar planlarý yeniden düzenlenir.”

MADDE 22- 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayýlý Orman Köylülerinin Kalkýnmalarýnýn Desteklenmesi ve Hazine Adýna Orman Sýnýrlarý Dýþýna Çýkarýlan Yerlerin Deðerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarým Arazilerinin Satýþý Hakkýnda Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“Baþvuru ve ödeme sürelerinin uzatýmý

GEÇÝCÝ MADDE 2- (1) Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla, Kanunun 6 ncý maddesinin;

a) Üçüncü fýkrasýnda belirtilen süreler içinde baþvurmayanlara altý ay baþvuru süresi,

b) Sekizinci fýkrasý gereðince yapýlan tebligatta belirtilen bedeli üç aylýk sürede ödemeyenlere altý ay ödeme süresi,

verilir.

(2) Birinci fýkranýn (a) bendi kapsamýnda kalanlar için satýþ bedeli; Kanunun 6 ncý maddesinin üçüncü fýkrasýnda belirtilen sürenin son gününü izleyen üç aylýk sürenin bittiði günden, 6 ncý madde kapsamýnda ödeme yapmak amacýyla idareye baþvurulduðu güne kadar geçecek süre için Türkiye Ýstatistik Kurumunun her ay için belirlediði tüketici fiyatlarý endeksi aylýk deðiþim oranlarý (TÜFE) toplamýnda artýrýlarak hesaplanýr.

(3) Birinci fýkranýn (b) bendi kapsamýnda kalanlar için satýþ bedeli; Kanunun 6 ncý maddesinin sekizinci fýkrasýnda belirtilen ödeme süresinin son gününü izleyen günden, bu madde kapsamýnda ödeme yapmak amacýyla idareye baþvurulduðu güne kadar geçecek süre için Türkiye Ýstatistik Kurumunun her ay için belirlediði tüketici fiyatlarý endeksi aylýk deðiþim oranlarý (TÜFE) toplamýnda artýrýlarak hesaplanýr.

(4) Ýkinci ve üçüncü fýkra uyarýnca yapýlacak hesaplamalarda ay kesirleri dikkate alýnmaz.

(5) Kanunun 12 nci maddesi gereðince Hazineye ait tarým arazilerini satýn almak isteyenlere, ayný maddenin birinci fýkrasýnda belirtilen sürenin sona erdiði tarihten itibaren bir yýl baþvuru süresi verilir.

(6) Kanunun 8 inci maddesine göre revize edilerek onaylanan proje alanlarýnda kalan taþýnmazlardan idarece satýlanlar, proje kapsamýnda deðerlendirilmek üzere proje sahibi idareye devredilir. Devirden önce söz konusu taþýnmazlarý satýn alan hak sahiplerinin ödedikleri bedel dâhil her türlü bilgi ve belgeler proje sahibi idareye Kanunun 8 inci maddesi kapsamýnda iþlem tesis etmesi amacýyla devredilir.

(7) Kanunun 8 inci maddesine göre proje alanýnda kalan ve Maliye Bakanlýðýnca proje sahibi idareye devredilecek taþýnmazlarýn bedeli, anýlan Bakanlýkça devrin uygun görüldüðü yýla ait emlak vergi deðeri üzerinden tahsil edilir.”

MADDE 23- 21/2/2013 tarihli ve 6428 sayýlý Saðlýk Bakanlýðýnca Kamu Özel Ýþbirliði Modeli ile Tesis Yaptýrýlmasý, Yenilenmesi ve Hizmet Alýnmasý ile Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanunun 4 üncü maddesinin dokuzuncu fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“(9) Mücbir sebepler, olaðanüstü hâller veya sözleþme ve eklerinin uygulanmasýný etkileyen bir durumun ortaya çýkmasý veya sözleþme ve eklerindeki hükümlerin ihtilaf içermesi hâllerinde sözleþmenin uygulanabilirliðini veya anlaþýlabilirliðini saðlamak amacýyla, sözleþme bedelini deðiþtirmemek kaydýyla Saðlýk Bakaný onayý ile sözleþme ve eklerinde taraflarca deðiþiklik yapýlabilir. Yapým iþlerinde mücbir sebepler, olaðanüstü hâller veya yüklenicinin kusurundan kaynaklanmayan sebeplerle, sözleþmede öngörülen þartlarda iþin tamamlanamayacaðýnýn anlaþýlmasý hâlinde bedel, ihalede nihai teklifin verildiði tarih esas alýnarak güncellenir ve buna baðlý olarak Bakan onayý ile sözleþmede gerekli düzenlemeler yapýlýr. Yüksek Planlama Kurulunun yetkilendirme kararýndan sonra yapým iþlerine iliþkin ön fizibilite raporu veya projelerde, ihale dokümanýndaki yatýrým maliyetinde öngörülen sýnýrlarý aþan bir deðiþiklik olmasý hâlinde; deðiþen fizibilite raporu veya projeler ve ilgili diðer belgeler Yüksek Planlama Kuruluna yeniden sunulur, Yüksek Planlama Kurulunun yeni yetkilendirmesine istinaden sözleþme taslaðýnda ve eklerinde gerekli tadiller yapýlýr. Sözleþmenin taraflarca karþýlýklý sona erdirilmesine veya sözleþme deðiþikliklerine iliþkin hususlar sözleþmede belirlenir. Sözleþmenin sona erdirilmesi hâlinde kesin teminat mektubu iade edilir ve sözleþme konusu iþlerin hesabý genel hükümlere göre yapýlýr.”

MADDE 24- 6428 sayýlý Kanunun geçici 1 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, maddeye ikinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþ ve diðer fýkra teselsül ettirilmiþtir.

“Ancak bu Kanunun üst hakký tesisine yönelik hükümleri ile 3 üncü maddesinin yedinci fýkrasý ve 4 üncü maddesinin dokuzuncu fýkrasý, süreci devam eden ihalelere ve sözleþmesi imzalanmýþ iþlere de uygulanýr.”

“(3) Bu fýkranýn yürürlüðe girdiði tarihten önce 3359 sayýlý Kanunun ek 7 nci maddesi çerçevesinde yapýlan ihalelere karþý açýlan davalarda idari yargý mercilerince verilen kararlarýn gerekleri mevcut ihale dokümanýnda ve sözleþmelerde gerekli düzenlemeler yapýlarak yerine getirilir ve iþler buna göre yürütülür.”

MADDE 25- 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayýlý Mera Kanununun geçici 3 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Birinci fýkrada nitelikleri belirtilen taþýnmazlardan Hazine adýna tescil edilmesi gerekirken belediyeler adýna tescil edilen ve belediyelerce konut veya iþ yeri yapýlmak üzere bedelsiz olarak veya bedeli karþýlýðýnda gerçek veya özel hukuk tüzel kiþilerine tahsis edilen ancak, Hazinece ilgili belediye aleyhine açýlan davalar sonucunda mera olarak sýnýrlandýrýlmasýna ve özel siciline yazýlmasýna karar verilmesi üzerine mera özel siciline yazýlan fakat daha sonra bu Kanun hükümlerine göre meralýk vasfý deðiþtirilerek Hazine adýna tescil  edilen  taþýnmazlar  ile  doðrudan  Hazine  adýna  tesciline karar verilen taþýnmazlardan; herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olmayan, Hazinece herhangi bir tasarrufa konu edilmeyen ve hâlen tapuda Hazine adýna kayýtlý olan taþýnmazlar, tahsis tarihindeki arsa deðerine devir tarihine kadar geçen süre için yasal faiz eklenerek belirlenecek bedelin ilgililerce Hazineye ödenmesi kaydýyla adlarýna tahsis yapýlanlara veya bunlarýn haleflerine devredilir. Bu fýkranýn uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar, Bakanlýðýn görüþü alýnarak Maliye Bakanlýðýnca belirlenir.”

MADDE 26- Bu Kanunun;

 a) 19 uncu maddesi 1/10/2013 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,

 b) Diðer maddeleri yayýmý tarihinde,

 yürürlüðe girer.

MADDE 27- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.