Advanced Search

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN


Published: 2015-04-04
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/turkey/520289/-salii-ve-gvenl-kanunu-le-bazi-kanun-ve-kanun-hkmnde-kararnamelerde-deklk-yapilmasina-dar-kanun.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.

ÝÞ SAÐLIÐI VE GÜVENLÝÐÝ KANUNU ÝLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN

 

Kanun No. 6645

Kabul Tarihi: 4/4/2015      

 

MADDE 1- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddenin beþinci fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“(2) Ýþverene iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili konularda rehberlik ve danýþmanlýk yapmak üzere görevlendirilen iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný, görev aldýðý iþyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik geliþmeleri göz önünde bulundurarak iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili eksiklik ve aksaklýklarý, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve iþverene yazýlý olarak bildirir. Eksiklik ve aksaklýklarýn düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden iþveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklýklarýn acil durdurmayý gerektirmesi veya yangýn, patlama, göçme, kimyasal sýzýntý ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalýðýna sebep olabilecek ortamlarýn bulunmasýna raðmen iþveren tarafýndan gerekli tedbirlerin alýnmamasý hâlinde, bu durum iþyeri hekimi veya iþ güvenliði uzmanýnca, Bakanlýðýn yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalýþan temsilcisine bildirilir. Bildirim yapmadýðý tespit edilen iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmanýnýn belgesi üç ay, tekrarýnda ise altý ay süreyle askýya alýnýr. Bu bildirimden dolayý iþvereni tarafýndan iþyeri hekimi veya iþ güvenliði uzmanýnýn iþ sözleþmesine son verilemez ve bu kiþiler hiçbir þekilde hak kaybýna uðratýlamaz. Aksi takdirde iþveren hakkýnda bir yýllýk sözleþme ücreti tutarýndan az olmamak üzere tazminata hükmedilir. Ýþyeri hekimi veya iþ güvenliði uzmanýnýn iþ kanunlarý ve diðer kanunlara göre sahip olduðu haklarý saklýdýr. Açýlan davada, kötü niyetle gerçek dýþý bildirimde bulunduðu mahkeme kararýyla tespit edilen kiþinin belgesi altý ay süreyle askýya alýnýr.”

“Sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapý ile diðer sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip iþ güvenliði uzmanlarýnýn görev yapacaðýnýn ve bunlarýn yanýnda görev yapacak diðer mesleklere sahip iþ güvenliði uzmanlarýnýn belirlenmesine dair usul ve esaslar, Bakanlýkça belirlenir.”

MADDE 2- 6331 sayýlý Kanunun 25 inci maddesinin üçüncü fýkrasýnda yer alan “mülki idare amiri tarafýndan” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kolluk kuvvetleri marifetiyle” ibareleri ve maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

“(7) Çok tehlikeli sýnýfta yer alan ve ihale ile alýnan iþlerde; teknolojik geliþme, iþ gücü kapasitesinin artýrýlmasý, üretim metotlarýnda yenilik gibi bir kýsým unsurlar saðlanmadan üretim ve/veya imalat planlarýna, iþ programlarýna aykýrý hareket edilerek üretim zorlamasý nedeniyle hayati tehlike oluþturacak þekilde çalýþma biçimleri, iþin durdurulma sebebi sayýlýr.

(8) Ýþyerinde durdurulan iþlerde izinsiz çalýþma yaptýran iþveren veya iþveren vekillerine üç yýldan beþ yýla kadar hapis cezasý verilir.”

MADDE 3- 6331 sayýlý Kanunun 25 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

“Ölümlü iþ kazasý sebebiyle kamu ihalesinden yasaklama

MADDE 25/A- Ölümlü iþ kazasý meydana gelen maden iþyerlerinde kusuru yargý kararý ile tespit edilen iþveren, mahkeme tarafýndan iki yýl süreyle kamu ihalelerine katýlmaktan 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununun 26 ncý maddesinin ikinci fýkrasýnda sayýlanlarla birlikte yasaklanýr. Kararýn bir örneði iþverenin siciline iþlenmek üzere Kamu Ýhale Kurumuna gönderilir ve Kurumun internet sayfasýnda ilan edilir.”

MADDE 4- 6331 sayýlý Kanunun 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (ð) ve (l) bentleri ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve birinci fýkraya aþaðýdaki bentler ile maddeye aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

“ð) 17 nci maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen iþverene, her bir aykýrýlýk için çalýþan baþýna ayrý ayrý beþyüz Türk Lirasý,”

“l) 25 inci maddesinin altýncý fýkrasýnda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen iþverene ihlale uðrayan her bir çalýþan için bin Türk Lirasý, aykýrýlýðýn devam ettiði her ay için ayný miktar,”

“o) Çalýþanlarýna, standartlara uygun ve CE iþaretli kiþisel koruyucu donaným temin etmeyen iþverenlere çalýþan baþýna beþyüz Türk Lirasý,

ö) Yer altý maden iþletmelerinde çalýþanlarýn bulunduklarý yeri ve giriþ çýkýþlarýný gösteren takip sistemini kurmayan iþverenlere çalýþan baþýna beþyüz Türk Lirasý,”

“(2) Bu Kanunda belirtilen idari para cezalarý, 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüðünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarý hariç gerekçesi belirtilmek suretiyle Çalýþma ve Ýþ Kurumu il müdürünce verilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüðünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezalarý hariç tahsil edilen idari para cezalarý genel bütçeye gelir kaydedilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüðünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalarý ise doðrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verilir. Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarýnýn teblið, itiraz ve tahsilinde 5510 sayýlý Kanunun 102 nci maddesi hükümleri uygulanýr. Verilen diðer idari para cezalarý tebliðinden itibaren otuz gün içinde ödenir. Ýdari para cezalarý tüzel kiþiliði bulunmayan kamu kurum ve kuruluþlarý adýna da düzenlenebilir.”

“(3) Bu maddede belirtilen idari para cezalarý;

a) Ondan az çalýþaný bulunan iþyerlerinden;

1) Az tehlikeli sýnýfta yer alanlar için ayný miktarda,

2) Tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde yirmi beþ oranýnda artýrýlarak,

3) Çok tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde elli oranýnda artýrýlarak,

b) On ila kýrk dokuz çalýþaný bulunan iþyerlerinden;

1) Az tehlikeli sýnýfta yer alanlar için ayný miktarda,

2) Tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde elli oranýnda artýrýlarak,

3) Çok tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde yüz oranýnda artýrýlarak,

c) Elli ve daha fazla çalýþaný bulunan iþyerlerinden;

1) Az tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde elli oranýnda artýrýlarak,

2) Tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde yüz oranýnda artýrýlarak,

3) Çok tehlikeli sýnýfta yer alanlar için yüzde iki yüz oranýnda artýrýlarak,

uygulanýr.

(4) Ýþin durdurulmasý hâlinde, durdurmaya sebep olan fiilden dolayý ilgili idari para cezasý uygulanmaz.

(5) Çalýþan sayýsýyla çarpýlarak verilen idari para cezalarýnda üçüncü fýkra hükümleri uygulanmaz.

(6) 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüðünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezalarý hariç olmak üzere bu Kanuna göre tahsil edilen idari para cezalarý, iþ saðlýðý ve güvenliði ile ilgili eðitim ve araþtýrma-geliþtirme projelerine iliþkin harcamalarda kullanýlýr. Bu amaçla ihtiyaç duyulan ödenek, Bakanlýk bütçesinde öngörülür. Söz konusu ödeneðin kullanýlmasýna iliþkin usul ve esaslar, Bakanlýk ile Maliye Bakanlýðýnca müþtereken belirlenir.”

MADDE 5- 6331 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (g) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ikinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“g) Ýþyerlerinde iþin durdurulmasý, hangi iþlerde risk deðerlendirmesi yapýlmamýþ olmasý durumunda iþin durdurulacaðý, durdurma sebeplerini gidermek için mühürlerin geçici olarak kaldýrýlmasý, yeniden çalýþmaya izin verilme þartlarý, çok tehlikeli iþler sýnýfýnda yer alan baþta maden ve yapý olmak üzere iþyerlerinde acil durdurmayý gerektiren hususlar, acil hâllerde iþin durdurulmasýna karar verilinceye kadar geçecek sürede alýnacak tedbirlerin uygulanmasý.”

“(3) Maden iþyerlerinin hangilerinde sýðýnma odalarýnýn kurulabileceði ve bu odalarýn teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlýkça bir yýl içinde çýkarýlacak yönetmelikle düzenlenir. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararasý standartlara uygun olarak belirlenir.”

MADDE 6- 6331 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“(1) Bu Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen çok tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde (A) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmaný görevlendirme yükümlülüðü, 1/1/2018 tarihine kadar (B) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmaný görevlendirilmesi; tehlikeli sýnýfta yer alan iþyerlerinde ise (B) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmaný görevlendirme yükümlülüðü, 1/1/2017 tarihine kadar (C) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmaný görevlendirilmesi kaydýyla yerine getirilmiþ sayýlýr.”

“(3) Ýkinci fýkraya göre iþ güvenliði uzmanlýðý belge yükseltme sýnavlarýnda baþarýlý olup belge almaya hak kazananlarýn haklarý saklýdýr.”

MADDE 7- 6331 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 9- (1) Bu Kanunun 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýna eklenen (ö) bendi, 1/1/2016 tarihinden itibaren uygulanýr.”

MADDE 8- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayýlý Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “ilk iki çocuk için %7,5” ibaresinden sonra gelmek üzere  “, üçüncü çocuk için %10,”  ibaresi eklenmiþtir. 

MADDE 9- 193 sayýlý Kanunun 40 ýncý maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“11. Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan düzenlenen iþbaþý eðitim programlarýndan faydalananlara, programý yürüten iþverenlerce fiilen ödenen tutarlar (Bu kapsamda iþverenler tarafýndan ticari kazancýn tespitinde ücretle iliþkilendirilmeksizin her bir katýlýmcý itibarýyla indirim konusu yapýlacak tutar aylýk olarak asgari ücretin brüt tutarýnýn yarýsýný aþamaz.).”

MADDE 10- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun;

a) Eki (II) sayýlý Ek Gösterge Cetvelinin “1. Baþbakanlýk ve Bakanlýklarda”  bölümüne  “Milli Emlak Dairesi Baþkaný” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkaný” ibaresi eklenmiþ, “4. Baþbakanlýk ve Bakanlýklarda” bölümünde yer alan “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitü Müdürü,” ibaresi “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkan Yardýmcýsý,” þeklinde deðiþtirilmiþ ve bu ibareden sonra gelmek üzere “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürü,” ibaresi eklenmiþtir.

b) Eki (IV) sayýlý Makam Tazminatý Cetvelinin 7 nci sýrasýna “Gelir Ýdaresi Grup Baþkaný,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkaný,” ibaresi eklenmiþtir.

 MADDE 11- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde yer alan “yabancý dil” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununa göre iþ güvenliði uzmaný olabilecek mezunlarý yetiþtiren fakültelerde iþ saðlýðý ve güvenliði” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 12- 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayýlý Kamulaþtýrma Kanununa aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 10- Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla kamulaþtýrma nedeniyle idarece ödenmiþ olan ancak kesinleþen yargý kararlarý gereði geri ödenmesi gereken kamulaþtýrma bedelinin; borçlusuna bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce idarece teblið edilmiþ olmasý hâlinde bu Kanunun yayýmýný izleyen aydan baþlamak üzere altý ay içinde, teblið edilmemiþ olmasý hâlinde ilgilisine teblið tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi þartýyla kamulaþtýrma bedeliyle birlikte ödenmesi gereken faizin tahsilinden vazgeçilir. Þu kadar ki, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten sonra yapýlacak tebligatlarda ödeme için verilen üç aylýk sürenin bu maddede yer alan altý aylýk sürenin içinde kalmasý hâlinde üç aylýk süre altý aylýk sürenin bitim tarihine kadar uzar. Bu madde hükmünden yararlanan þahýslar bu konuyla ilgili dava açamazlar. Bu þahýslar hakkýnda baþlatýlmýþ icra takipleri ödeme süresince durur, ödemeyi müteakip sonlandýrýlýr, icra ve yargýlama masraflarý talep edilmez.”

MADDE 13- 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayýlý Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanunun 8 inci maddesinin (e) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“e) Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðý.”

MADDE 14- 3146 sayýlý Kanunun 12 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (j) bendi ile ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“j) Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalýþmalarýný düzenlemek, yönetmek ve denetlemek.”

“Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalýþma usul ve esaslarý ile personelin nitelik, görev, yetki ve sorumluluklarýna iliþkin diðer hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

“20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanununun 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen eðitim kurumlarý, ortak saðlýk ve güvenlik birimleri ile birinci fýkra gereðince iþ saðlýðý ve güvenliði ortam ölçüm, analiz laboratuvarlarýnýn inceleme, kontrol ve denetimleri, iþ saðlýðý ve güvenliði uzmaný ve yardýmcýlarý ile mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabipler tarafýndan yerine getirilebilir. Bu madde kapsamýnda görevlendirilenler hakkýnda 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayýlý Harcýrah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fýkrasý hükmü uygulanýr.”

MADDE 15- 3146 sayýlý Kanunun 12/A maddesinin baþlýðý “Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðý” þeklinde, maddenin birinci fýkrasýnda yer alan “Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðýnýn” ibaresi “Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðýnýn” þeklinde deðiþtirilmiþ, maddenin birinci fýkrasýna (e) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bentler eklenmiþ ve (f) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmiþtir.

“f) Bakanlýk tarafýndan hazýrlanacak mevzuatý Avrupa Birliði müktesebatýna ve terminolojisine uyumu açýsýndan incelemek ve görüþ bildirmek.

g) Ýnsan Kaynaklarýnýn Geliþtirilmesi Programý çerçevesinde kurum ve kuruluþlarla iþ birliði içinde, mevzuat uyumu ve uygulamasý için gerekli teknik, kurumsal kapasite ve mali ihtiyaçlarýn tespitine ve faaliyetlerin izlenmesine katkýda bulunmak.”

MADDE 16- 3146 sayýlý Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýnýn birinci cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, birinci cümlesinden sonra aþaðýdaki cümle eklenmiþ,  fýkrada yer alan “veya dil yeterliði bakýmýndan buna denkliði kabul edilen ve uluslararasý geçerliliði bulunan baþka” ibaresi madde metninden çýkarýlmýþ ve maddenin son fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

“Yurt dýþý sürekli görevlere; yurt dýþý iþçi hizmetleri uzmanlarý ile Bakanlýk merkez teþkilatý veya baðlý veya ilgili kuruluþlarýnda ek göstergeleri Genel Müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen kadrolarda bulunanlar, mesleki nitelik deðerlendirmesine tabi tutulmaksýzýn atanabilirler.”

“Bakanlýk ile Sosyal Güvenlik Kurumu Baþkanlýðý ve Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðünde Genel Müdür Yardýmcýsý veya Daire Baþkaný kadrolarýnda en az iki yýl çalýþmýþ olanlar da mesleki nitelik deðerlendirmesine tabi tutulmak, Bakanlýðýn yurt dýþýnda bulunan toplam birim sayýsýnýn %10’unu geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere yurt dýþý sürekli görevlere atanabilirler.”

MADDE 17- 3146 sayýlý Kanunun ek 3 üncü maddesinde yer alan “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü Müdürlüðü” ibaresi “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 18- 3146 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 4- Ekli (1) ve (2) sayýlý listelerde yer alan kadrolar iptal edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna ait bölümünden çýkarýlmýþ ve ekli (3), (4) ve (5) sayýlý listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýna ait bölümüne eklenmiþtir.”

MADDE 19- 3146 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 16- Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte;

a) Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðýnda Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkaný unvanlý kadroda bulunan personel ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitü Müdürlüðünde Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitü Müdürü ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitü Müdür Yardýmcýsý unvanlý kadrolarda bulunanlarýn görevleri sona erer ve bunlar en geç bir ay içinde derece ve kademelerine uygun diðer kadrolara atanýr. Bunlar, yeni bir kadroya atanýncaya kadar, eski kadrolarýna ait aylýk, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diðer mali haklarýný almaya devam eder. Söz konusu personelin atandýklarý tarih itibarýyla eski kadrolarýna iliþkin olarak en son ayda aldýklarý aylýk, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlarý, ek ödeme ve benzeri adlarla yapýlan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatý uyarýnca fiili çalýþmaya baðlý fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarýnýn (bu tutar sabit bir deðer olarak esas alýnýr); yeni atandýklarý kadrolara iliþkin olarak yapýlan aylýk, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlarý, ek ödeme ve benzeri adlarla yapýlan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatý uyarýnca fiili çalýþmaya baðlý fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarýndan fazla olmasý hâlinde aradaki fark tutarý, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksýzýn fark kapanýncaya kadar ayrýca tazminat olarak ödenir. Atandýklarý kadro unvanlarýnda isteðe baðlý olarak herhangi bir deðiþiklik olanlarla kendi istekleriyle baþka kurumlara atananlara fark tazminatý ödenmesine son verilir.

b) Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðýnda ve Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü ile Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Bölge Laboratuvarlarýnda görev yapan personel, kadrolarý ile birlikte çalýþtýðý birim dikkate alýnarak durumuna göre Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðý, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý ya da Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerine herhangi bir iþleme gerek kalmaksýzýn aktarýlmýþ sayýlýr.

c) Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsüne ait her türlü taþýnýr, taþýt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýt ve dokümanlar, hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðýna devredilmiþ sayýlýr. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altýndaki taþýnmazlardan Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsüne tahsis edilmiþ olanlar hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðýna tahsis edilmiþ sayýlýr.

ç) Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðýna ait her türlü taþýnýr, taþýt, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýt ve dokümanlar, hiçbir iþleme gerek kalmaksýzýn Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðýna devredilmiþ sayýlýr.”

MADDE 20- 3146 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 17- Bakanlýk ile Sosyal Güvenlik Kurumu Baþkanlýðý ve Türkiye Ýþ Kurumu Genel Müdürlüðü merkez teþkilatlarýnda; mesleðe özel yarýþma sýnavýyla giren ve yapýlan yeterlik sýnavýnda baþarýlý olanlardan, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla 35 yaþýný doldurmamýþ ve Bakanlýkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üç ay içinde düzenlenen sýnavda baþarýlý olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere Yurt Dýþý Ýþçi Hizmetleri Uzmaný kadrolarýna atanabilirler. Atama yapýlabilecek personel sayýsý, Yurt Dýþý Ýþçi Hizmetleri Uzmaný ve Yurt Dýþý Ýþçi Hizmetleri Uzman Yardýmcýsý toplam kadro sayýsýnýn %10’unu geçemez. Ýlgililerin, müracaat tarihinden geriye son üç yýl içinde yapýlan Yabancý Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavlarýnda Almanca, Arapça, Fransýzca, Ýngilizce veya Rusça dillerinin birinden en az (B) düzeyinde puan almýþ olmalarý þarttýr.

Bu þekilde atananlarýn, yurt dýþý sürekli göreve atanabilmeleri için en az bir yýl Dýþ Ýliþkiler ve Yurt Dýþý Ýþçi Hizmetleri Genel Müdürlüðünde çalýþmalarý zorunludur.”

MADDE 21- 3146 sayýlý Kanuna ekli Ek-1 sayýlý cetvelin “Ana Hizmet Birimleri” bölümünün (5) numaralý sýrasýnda yer alan “Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkanlýðý” ibaresi “Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkanlýðý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 22- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin “A- Aylýklarýný 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununa Göre Alanlar:” kýsmýnýn “1- Kadrolarý Genel Ýdare Hizmetleri Sýnýfýnda yer alan personel ile Teknik Hizmetler, Saðlýk ve Yardýmcý Saðlýk Hizmetleri ile Avukatlýk Hizmetleri sýnýflarýnda bulunan personelden ek ödeme oranlarý ilgili gruplarýnda düzenlenmeyen ve kadro unvanlarý bu bölümde yer alan personel;” bölümünün (e) sýrasýna “genel sekreter,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkaný,” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 23- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanununun 48 inci maddesinin altýncý fýkrasýnýn (d) alt bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve yedinci fýkrasýnda yer alan “iþgücü piyasasý araþtýrma ve planlama çalýþmalarý yapmak” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Fondan ödenmek üzere vize edilmiþ sözleþmeli personel pozisyonlarýnda çalýþanlar ile bunlardan ilgili mevzuatýna göre Kurum kadrolarýna atanan ve Kurumda çalýþmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarýna iliþkin ödemeleri gerçekleþtirmek” ibaresi eklenmiþtir.

“d) Aktif iþgücü hizmetleri kapsamýnda kurs ve programlar.”

MADDE 24- 4447 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 3- Tehlikeli ve çok tehlikeli iþlerden olup, Bakanlýkça çýkarýlacak tebliðlerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayýlý Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamýnda yetkilendirilmiþ sýnav ve belgelendirme kuruluþlarýnýn gerçekleþtireceði sýnavlarda baþarýlý olan kiþilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafý ile sýnav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafý ile sýnav ücretinin yarýsý Fondan karþýlanýr. Fondan karþýlanacak sýnav ücreti, brüt asgari ücretin yarýsýný geçmemek üzere meslekler itibarýyla Bakanlýðýn teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararýyla belirlenir. Fondan karþýlanan bu desteklerden kiþiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Bakanlýkça belirlenir.”

MADDE 25- 4447 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 4- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayýlý Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Kanunu kapsamýnda çok tehlikeli sýnýfta yer alýp ondan fazla çalýþaný bulunan ve üç yýl içinde ölümlü veya sürekli iþ göremezlikle sonuçlanan iþ kazasý meydana gelmeyen iþyerlerinde çalýþanlarýn iþsizlik sigortasý iþveren payý teþvik olarak bir sonraki takvim yýlýndan geçerli olmak üzere ve üç yýl süreyle %1 olarak alýnýr. Ölümlü veya sürekli iþ göremezlikle sonuçlanan iþ kazasý meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu teþvik uygulamasýna son verilir. Ýþverenler bu fýkrada öngörülen þartlarý tekrar saðlamalarý ve talepleri hâlinde bu teþvikten yeniden yararlanýr. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sýnýfta yer alan iþyeri bulunan iþverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda çalýþtýrýlan toplam çalýþan sayýsý esas alýnýr.

Bu maddeye göre teþvikten yararlanan iþverenlerden birinci fýkrada belirtilen iþ kazalarýný bildirmeyenler, iþ kazasýnýn meydana geldiði tarihten itibaren yararlandýklarý primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu teþvikten beþ yýl süre ile yasaklanýrlar. Haklarýnda yasaklama kararý verilen tüzel kiþilerin þahýs þirketi olmasý hâlinde, þirket ortaklarýnýn tamamý hakkýnda; sermaye þirketi olmasý hâlinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olan gerçek veya tüzel kiþi ortaklar hakkýnda yasaklama kararý verilir. Haklarýnda yasaklama kararý verilenlerin gerçek veya tüzel kiþi olmasý durumuna göre; ayrýca bir þahýs þirketinde ortak olmalarý hâlinde bu þahýs þirketi hakkýnda da, sermaye þirketinde ortak olmalarý hâlinde ise sermayesinin yarýsýndan fazlasýna sahip olmalarý kaydýyla bu sermaye þirketi hakkýnda da ayný þekilde yasaklama kararý verilir.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Bakanlýkça belirlenir.”

MADDE 26- 4447 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 13- Karaman ili Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesi Cenne mevkiinde 28/10/2014 tarihinde maden kazasýnýn meydana geldiði iþyerinde ayný tarih itibarýyla 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý olanlar ile bunlardan hayatýný kaybedenlerin 5510 sayýlý Kanunun 34 üncü maddesinde sayýlan hak sahiplerine ayný maddede belirtilen oranlara göre, bu maddenin yayýmý tarihini izleyen ay baþýndan itibaren altý ay süre ile brüt asgari ücretin iki katý tutarýnda Fondan aylýk ödeme yapýlýr. Bu ödemelerden herhangi bir vergi ve kesinti yapýlmaz.

Ayrýca, ayný mevkide faaliyette bulunan ve bu maddenin yayýmý tarihinden önce 6331 sayýlý Kanunun 25 inci maddesi gereði kapalý olan diðer iþyerlerinde çalýþan ve 28/10/2014 tarihi itibarýyla 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýndaki sigortalýlara; iþverenin baþka bir iþ verip vermediðine bakýlmaksýzýn kanuni ve özel kesintileri hariç ödenmeyen net ücretleri, iþyerlerinin kapalý olduðu dönemle sýnýrlý olmak, bu maddenin yayýmý tarihini takip eden aydan baþlamak ve üç ayý geçmemek üzere Fondan aylýk olarak ödenir ve yapýlan bu ödemeler yasal faiz uygulanmak suretiyle iþverenden tahsil edilerek Fona gelir kaydedilir.”

MADDE 27- 4447 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 14- Bu Kanunun geçici 10 uncu maddesi ile saðlanan sigorta primi desteðinden maddenin yayýmlandýðý ay ve öncesine iliþkin olmak üzere ortalama sigortalý sayýsýnýn yanlýþ hesaplanmasý sebebiyle yersiz yararlandýðý tespit edilen iþverenlerin yersiz yararlanýlan teþvik tutarlarýna iliþkin 5510 sayýlý Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fýkrasý hükümleri uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce sigorta primi teþvikinden yersiz yararlandýðý tespit edilip tahsil edilen primlere ait gecikme cezasý ve gecikme zamlarý iade ve mahsup edilmez.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Bakanlýk tarafýndan belirlenir.”

MADDE 28- 4447 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 15- 18 yaþýndan büyük, 29 yaþýndan küçük olanlardan Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan 31/12/2016 tarihine kadar baþlatýlan iþbaþý eðitim programlarýný tamamlayanlarýn;

a) Programýn bitimini müteakip en geç üç ay içinde programý tamamladýklarý meslek alanýnda özel sektör iþverenleri tarafýndan 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda iþe alýnmasý ve

b) Ýþe alýndýklarý yýldan bir önceki takvim yýlýnda iþyerinden bildirilen aylýk prim ve hizmet belgelerindeki sigortalý sayýsýnýn ortalamasýna ilave olmasý

kaydýyla, iþe alýndýklarý iþyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diðer sektörlerde ise 30 ay süre ile 5510 sayýlý Kanunun 81 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi uygulandýktan sonra kalan sigorta primlerinin iþveren hisselerine ait oranýna göre ve ayný Kanunun 82 nci maddesi uyarýnca belirlenen prime esas kazanç alt sýnýrý üzerinden hesaplanan tutar Fondan karþýlanýr. 30/06/2015 tarihine kadar baþlayan iþbaþý eðitim programlarýnýn katýlýmcýlarý için bu fýkradaki süreler 6 ay artýrýmlý uygulanýr.

Birinci fýkra kapsamýnda destekten yararlanacak imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iþyerleri, iþkollarýna göre Avrupa Topluluðu Ekonomik Faaliyetlerin Ýstatistiki Sýnýflamasý dikkate alýnarak Bakanlýk tarafýndan belirlenir.

Ýþveren hissesine ait primlerin Fondan karþýlanabilmesi için iþverenlerin çalýþtýrdýklarý sigortalýlarla ilgili olarak; 5510 sayýlý Kanun uyarýnca aylýk prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalýlarýn tamamýna ait sigorta primlerinin sigortalý hissesine isabet eden tutarý ile Hazine ve Fon tarafýndan karþýlanmayan iþveren hissesine ait tutarý yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalýnýn iþe alýndýðý iþyerinden dolayý Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borcu bulunmamasý þarttýr.

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezasý ve bunlara iliþkin gecikme cezasý ve gecikme zammý borçlarýnýn 6183 sayýlý Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiþ veya ilgili diðer kanunlar uyarýnca prim borçlarýnýn yeniden yapýlandýrýlmýþ ve taksitlendirilmiþ olmasý, bu tecil, taksitlendirme ve yeniden yapýlandýrma devam ettiði sürece iþverenlerin bu fýkra hükmünden yararlanmasýna engel teþkil etmez.

 Yapýlan kontrol ve denetimlerde, çalýþtýrdýðý kiþileri sigortalý olarak bildirmediði tespit edilen iþverenler bir yýl süreyle bu maddeyle saðlanan destek unsurlarýndan yararlanamaz.

 Bu madde hükümleri; kamu idaresine ait iþyerleri, 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fýkrasý kapsamýna giren kurum ve kuruluþlara ait iþyerleri ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayýlý Kamu Ýhale Kanununa ve uluslararasý anlaþma hükümlerine istinaden yapýlan alým ve yapým iþleri ile 4734 sayýlý Kanundan istisna olan alým ve yapým iþlerine iliþkin iþyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalýþanlar ve yurt dýþýnda çalýþan sigortalýlar hakkýnda uygulanmaz.

Fondan karþýlanan prim tutarlarý, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarýnda gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alýnmaz.

Bakanlar Kurulu, birinci fýkrada belirtilen tarihi birer yýl süreyle ve en çok 31/12/2018’e kadar ertelemeye yetkilidir.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Bakanlýk tarafýndan belirlenir.”

MADDE 29- 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayýlý Hazineye Ait Taþýnmaz Mallarýn Deðerlendirilmesi ve Katma Deðer Vergisi Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 18- 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayýlý On Dört Ýlde Büyükþehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ýlçe Kurulmasý ile Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce geçerli olan Þanlýurfa ili Ceylanpýnar ilçesinin belediye ve mücavir alan sýnýrlarý içinde bulunan ve tapuda Hazine adýna tescilli olan taþýnmazlar ile tescil harici býrakýlan Devletin hüküm ve tasarrufu altýndaki yerler; bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihteki zilyetleri veya fiili kullanýcýlarý tespit edilmek ve ayný tarih itibarýyla varsa üzerindeki muhdesatýn kime veya kimlere ait olduðu ve kim veya kimler tarafýndan ne zamandan beri kullanýldýðý kadastro tutanaðýnýn beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayýlý Kadastro Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen aský ilaný hariç diðer ilanlar yapýlmaksýzýn öncelikle fiili durumlarýna uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilmek suretiyle kadastrolarý yapýlarak tapuda Hazine adýna tescil edilir ve kadastro tutanaðýnýn beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütüðünün beyanlar hanesine de aynen aktarýlýr.

Tapu kütüðünün beyanlar hanesinde taþýnmazýn zilyedi/kullanýcýsý ve/veya üzerindeki muhdesatýn sahibi olarak gösterilen kiþiler veya bunlarýn kanuni ya da akdi haleflerinden bu taþýnmazlarý satýn almak için süresi içinde ilçe malmüdürlüðüne baþvuran ve ilçe malmüdürlüðünce tespit edilen satýþ bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu maddeye göre hak sahibi sayýlýr. Bu madde kapsamýnda yapýlacak kadastro çalýþmalarý ikinci kadastro sayýlmaz.

Bu madde kapsamýnda kalan taþýnmazlar ile tescil harici yerler, daha öncesinde tapuda Hazine adýna tescil edilmiþ olup olmadýðýna veya tescil harici býrakýlýp býrakýlmadýðýna bakýlmaksýzýn Maliye Bakanlýðýnýn talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünce fiili kullaným durumlarý dikkate alýnmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapýlabilir.

Bu madde kapsamýnda kalan taþýnmazlar ile tescil harici yerlerin kadastro çalýþmalarý ile diðer iþ ve iþlemleri, 3402 sayýlý Kanunun ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Bu maddeye göre tapuda Hazine adýna tescil edilen taþýnmazlardan imar planýnda kamu hizmetlerine ayrýlanlar ile fiilen kamu hizmetlerinde kullanýlanlar hariç olmak üzere hak sahiplerine satýþýnda sakýnca bulunmayanlar, kadastro iþlemlerinin kesinleþtiði tarihten itibaren iki yýl içinde ilçe malmüdürlüðüne müracaat etmeleri hâlinde hak sahiplerine, 492 sayýlý Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas deðeri üzerinden satýlýr.

Bu taþýnmazlardan fiili durumuna uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilerek müstakil parsel olarak satýlmasý mümkün olmayanlar paylý olarak, üzerinde çok katlý bina bulunan taþýnmazlar ise kat irtifaký/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmamasý hâlinde ise paylý olarak hak sahiplerine satýlabilir.

Hak sahiplerinin, daha önce bu taþýnmazlar hakkýnda 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayýlý Kanun hükümlerine uygun olarak arsa bedelinin tamamýný ödeyerek; tapu tahsis belgesi almýþ olan kiþiler veya tapu tahsis belgesi almak için yetkili idaresine müracaat eden ancak iþlemleri henüz sonuçlandýramamýþ olan kiþiler olmasý hâlinde, bu taþýnmazlarýn tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen miktar kadar olan kýsmý 2981 sayýlý Kanun hükümlerine göre, bu miktardan fazla olan kýsmý ise 492 sayýlý Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas deðeri üzerinden satýlýr. Satýlan taþýnmazlarýn tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen ve arsa bedeli tamamen ödenen kýsýmlarý için hak sahiplerinden kadastro harcý dýþýnda bir bedel alýnmaz. Bu taþýnmazlar için hak sahipleri tarafýndan kýsmen ödenen arsa bedelleri ise, satýþ iþleminin yapýlacaðý tarihe kadar kanuni faizi uygulanarak güncellenir ve devir bedelinden düþülür. Arsa bedelini hiç ödemeyen hak sahipleri hakkýnda ise bu maddeye göre harca esas deðer üzerinden satýþ iþlemi yapýlýr.

Taþýnmazýn üzerindeki hak sahibine ait aðaçlar ve muhdesat deðer tespitinde dikkate alýnmaz.

Taþýnmazýn satýþ bedeli peþin veya taksitle ödenebilir. Taksitle ödenmesi hâlinde, satýþ bedelinin dörtte biri, ilçe malmüdürlüðünce yapýlacak tebliðden itibaren otuz gün içinde, kalaný ise en çok yirmi dört ayda, dört eþit taksitle ve kanuni faizleri ile birlikte ödenir.

Taksit tutarý ve faizleri ödenmedikçe taþýnmaz tapuda devralan adýna tescil edilmez.

 Bu Kanuna göre yapýlacak ifrazlarda, 3194 sayýlý Ýmar Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 30- 19/9/2006 tarihli ve 5543 sayýlý Ýskân Kanununun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan “tapuda Hazine adýna tescil edilir.” ibaresinden önce gelmek üzere “hak sahiplerine verilmek üzere” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 31- 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayýlý Yapý Denetimi Hakkýnda Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fýkrasýnýn (f) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“f) Ýþyerinde, çalýþmalarýn, iþ saðlýðý ve güvenliði mevzuatýna göre düzenlenmesi gereken saðlýk güvenlik planýna uygun olarak yapýldýðýný kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alýnmasý için yapý müteahhidini yazýlý olarak uyarmak, uyarýya uyulmadýðý takdirde durumu ilgili Çalýþma ve Ýþ Kurumu il müdürlüðüne bildirmek.”

MADDE 32- 4708 sayýlý Kanunun 8 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir. 

“Ýdari müeyyideler ve teminat

MADDE 8- Yapý denetim kuruluþlarýndan bu Kanunda ve ilgili mevzuatta öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmedikleri tespit edilenlere, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, aþaðýdaki idari yaptýrýmlar uygulanýr.

a) Denetim personelinin görevi baþýnda bulunmamasý veya yapý denetim kuruluþunun denetim personeline görevi ile ilgili yazýlý olarak bilgi vermediðinin anlaþýlmasý,

b) Mevzuatýn öngördüðü evrakýn tanziminde eksiklik veya kusur bulunmasý,

c) 2 nci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (b) veya (f) bendinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

hâllerinde, tespite konu yapýnýn yapý denetimi hizmet sözleþmesi bedelinin %10’u kadar idari para cezasý,

ç) Hatalarýn yapýnýn taþýyýcý sistemini etkilememesi kaydý ile, 2 nci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediðinin tespiti hâlinde, tespite konu olan yapý denetimi hizmet sözleþmesi bedelinin %20’si kadar idari para cezasý verilir.

d) 2 nci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (d) veya (e) veya (h) veya (ý) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediðinin tespiti hâlinde, tespite konu yapýnýn yapý denetimi hizmet sözleþmesi bedelinin %30’u kadar idari para cezasý verilir.

Yapý denetim kuruluþlarýna denetim sorumluluðunu üstlendiði bir iþe yönelik yapýlacak tespitler doðrultusunda yukarýdaki bentlerde belirtilen idari müeyyidelerden birden fazla cezanýn verilmesinin gerekmesi hâlinde o iþe ait yapý denetim hizmet sözleþmesinin en fazla %50’si kadar idari para cezasý verilir.

e) Aþaðýda belirtilen;

1) Denetim hizmetinin bu Kanunda yazýlý asgari hizmet bedelinden düþük bir bedel ile üstlenildiðinin tespit edilmesi,

2) Yapý sahibinden veya vekilinden, yapý denetim hesabýna yatýrýlmaksýzýn yapý denetimi hizmet bedeli alýndýðýnýn tespit edilmesi,

hâllerinde, üstlenilen denetim iþlerinin tamamýna ait yapý denetimi hizmet sözleþmesi bedelleri toplamýnýn %3’ü kadar idari para cezasý verilir.

f)  6 ncý maddenin birinci fýkrasý hükmüne aykýrý hareket edilmesi hâlinde üstlenilen denetim iþlerinin tamamýna ait yapý denetimi hizmet sözleþmesi bedelleri toplamýnýn %2’si kadar idari para cezasý verilir.

g) Aþaðýda belirtilen;

1) Hatalarýn yapýnýn taþýyýcý sistemini etkilemesi hâlinde 2 nci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

2) 3 üncü maddenin beþinci fýkrasýnýn birinci cümlesi hükmüne aykýrý hareket edilmesi,

3) Yapý denetim kuruluþuna son bir yýl içinde üç defa idari para cezasý uygulanmasý,

hâllerinde, cezayý gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafýndan yapýlan inceleme ve denetimlerle tespit edilip öðrenilmesinden veya son idari para cezasýnýn tebliðinden itibaren Ýl Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlýkça bir yýl yeni iþ almaktan men cezasý verilir.

h) Yeni iþ almaktan men yönünde verilen ilk cezanýn ilan edilmesinden sonra, yeni iþ almaktan men yönünde cezayý gerektiren ikinci bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa yeni iþ almaktan men yönünde ceza vermeyi gerektiren bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý da ceza verilip ilan edilmesi hâlinde, son ilan tarihinden itibaren Merkez Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlýkça yapý denetim kuruluþunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir ve teminatý irat kaydolunur.

Yapý denetim kuruluþunun, 3 üncü maddenin beþinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi hükmüne aykýrý hareket eden veya yapý denetim kuruluþunda görevli iken laboratuvar kuruluþlarýnda da görev alan mimar ve mühendislerine Ýl Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce 5.000 Türk Lirasý idari para cezasý verilir.

Ýdari para cezasý, cezayý gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafýndan yapýlan inceleme ve denetimlerle tespit edilmesini müteakip yapý denetim kuruluþunun ve ilgililerin savunmalarý alýnarak verilir ve yazýlý olarak teblið edilir.

Ýdari para cezasýna karþý on beþ gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz yoluna baþvurulmamasý hâlinde idari para cezasý kesinleþir. Ýtirazlar, zaruret olmayan hâllerde evrak üzerinde incelenerek en kýsa süre içinde karara baðlanýr. Ýtiraz üzerine verilen mahkeme kararlarý kesindir.

Yeni iþ almaktan men ve faaliyetine son verme cezalarýna dair iþlemler, Resmî Gazete’de ilan edilir.

Yeni iþ almaktan men cezasý, yapý denetim kuruluþunun denetimindeki diðer iþlerin devamýna mani deðildir. Ancak, yapý denetim kuruluþuna yeni iþ almaktan men cezasý verilmesine esas olan yapým iþinin devam edebilmesi için, yapý sahibi tarafýndan baþka bir yapý denetim kuruluþu görevlendirilmedikçe, ilgili idare tarafýndan iþin devamýna izin verilmez. Faaliyete son verme cezasý verilen hâllerde de, yapý denetim kuruluþunun denetimini üstlendiði yapýlarýn devamýna, yeni yapý denetim kuruluþu görevlendirilmedikçe ilgili idare tarafýndan izin verilmez.

Yeni iþ almaktan men cezasý alan yapý denetim kuruluþunun ortaklarý, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezasý alan yapý denetim kuruluþunun ortaklarý ise, üç yýl süre içinde herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Yapý denetim kuruluþuna üç defa idari para cezasý verilmesine sebep olduðu anlaþýlan denetçi mimar ve denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapý Denetim Komisyonunun kararý ile iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mimar ve denetçi mühendisler, üç yýl süre ile herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Yapý denetim kuruluþuna üç defa idari para cezasý verilmesine sebep olduðu anlaþýlan teknik personel, üç yýl süre ile herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Laboratuvar kuruluþlarýnýn personel, tesis, makine, teçhizat ve kalite kontrol sisteminde olumsuz yönde bir deðiþiklik olduðunun veya gerçekleþtirilen deneylerin belirlenmiþ teknik kritere uygun olmadýðýnýn veya bu Kanunda ve ilgili mevzuatta belirtilen hükümlere aykýrý hareket edildiðinin tespit edilmesi hâlinde, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, Ýl Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce;

a) Laboratuvarlarýn kalite sistemine iliþkin idari ve teknik þartlar bakýmýndan tespit edilen aykýrýlýklar için uyarma cezasý,

b) Verilen ilk uyarma cezasýnýn teblið edilmesinden sonra, ayný türden cezayý gerektiren ikinci bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý ceza verilip teblið edilmesinden sonra üçüncü defa uyarma cezasý vermeyi gerektiren bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý da ceza verilip teblið edilmesi hâlinde, laboratuvar kuruluþuna 5.000 Türk Lirasý idari para cezasý,

c) Alet ve cihaz kalibrasyonlarýnýn zamanýnda yaptýrýlmamasý veya kür havuzlarýnda veya kür odalarýnda kür þartlarýna uyulmamasý veya þantiye mahallinde alýnan taze beton numunelerinin zamanýnda toplanmamasý veya karot numunesi alýnmasý sýrasýnda laboratuvar denetçisinin hazýr bulunmamasý veya laboratuvar kuruluþunun deney kapsam listesindeki deneyler hariç olmak üzere deney raporlarýnda Bakanlýk logosunun kullanýlmasý veya numune kayýt ve rapor defterinde boþluklar bulunmasý hâllerinde, laboratuvar kuruluþuna 10.000 Türk Lirasý idari para cezasý,

verilir.

d) Bu fýkranýn (c) bendine göre verilen ilk cezanýn teblið edilmesinden sonra, ayný türden cezayý gerektiren ikinci bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý ceza verilip teblið edilmesinden sonra üçüncü defa ayný cezayý vermeyi gerektiren bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý da ceza verilip teblið edilmesi hâlinde, Ýl Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlýkça bir yýl yeni iþ almaktan men cezasý verilir.

e) Aþaðýda belirtilen;

1) Bu fýkranýn (d) bendine göre verilen cezanýn ilan edilmesinden sonra, ayný türden cezayý gerektiren ikinci bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa ayný türden ceza vermeyi gerektiren bir fiilin iþlenmesi ve bundan dolayý da ceza verilip ilan edilmesi,

2) Laboratuvar kuruluþunun idarelere veya þahýslara verdiði deney raporlarýnýn gerçeði yansýtmayan sonuçlar ihtiva ettiðinin tespit edilmesi,

hâllerinde Merkez Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlýkça laboratuvar kuruluþunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir. Sözleþmesi feshedilir ve teminatý irat kaydolunur.

Üçüncü, dördüncü ve beþinci fýkra hükümleri, laboratuvar kuruluþu hakkýnda uygulanan idari müeyyideler için de geçerlidir.

Yeni iþ almaktan men cezasý alan laboratuvar kuruluþunun ortaklarý, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezasý alan laboratuvar kuruluþunun ortaklarý ise, üç yýl süre içinde herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Laboratuvar kuruluþuna üç defa idari para cezasý verilmesine sebep olduðu anlaþýlan denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapý Denetim Komisyonu tarafýndan iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mühendisler, üç yýl süre ile herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Laboratuvar kuruluþuna üç defa idari para cezasý verilmesine sebep olduðu anlaþýlan teknik personel, üç yýl süre ile herhangi bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baþka bir yapý denetim veya laboratuvar kuruluþunun ortaðý da olamaz.

Ýlgili meslek odalarý, yapý denetim veya laboratuvar kuruluþlarýna bu madde uyarýnca idari yaptýrým uygulanmasýna sebep olan denetçi mimar ve mühendisler ile diðer mimar ve mühendisler hakkýnda, kendi mevzuatýna göre cezai iþlem yaparak neticesini Merkez Yapý Denetim Komisyonuna bildirir.

Laboratuvar kuruluþlarýnýn veya denetçi mimar ve denetçi mühendislerin izin belgesi alma safhasýnda gerçeðe aykýrý belge düzenlediðinin izin belgesi verildikten sonra anlaþýlmasý hâlinde, izin belgesi derhâl iptal edilir. 

Yapý denetim kuruluþlarýna denetim sorumluluðunu üstlendiði bir iþte yeni bir iþ almaktan men cezasý almasýný gerektiren 2 nci maddenin dördüncü fýkrasýnýn (a) ve (c) ile (g) bendine aykýrý hareket ettiðinin ayný anda tespit edilmesi hâlinde bir kez yeni iþ almaktan men cezasý verilir.

Laboratuvar kuruluþlarýna uyarý cezasý vermeyi gerektiren birden fazla fiilin ayný anda tespit edilmesi hâlinde kuruluþa idari para cezasýna esas olmak üzere tek bir uyarý cezasý uygulanýr.

Laboratuvar kuruluþlarýna idari para cezasý vermeyi gerektiren birden fazla fiilin ayný anda tespit edilmesi hâlinde kuruluþa en fazla 15.000 Türk Lirasý idari para cezasý verilir.

Bu Kanun kapsamýnda verilecek idari para cezalarý Ýl Yapý Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Þehircilik Ýl Müdürlüðünce verilir ve verilen idari para cezalarý tebliðinden itibaren bir ay içinde ödenir.

Bu Kanuna göre yapý denetim izin belgesi ve laboratuvar izin belgesi verilmesi sürecinde Bakanlýkça teminat alýnýr. Teminatýn türü, tutarý, iadesi ve irat kaydedilmesine iliþkin usul ve esaslar Bakanlýkça hazýrlanan yönetmelik ile belirlenir.”

MADDE 33- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“z) Ýþ saðlýðý ve güvenliðine iliþkin yükümlülükler.”

MADDE 34- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayýlý Ýþ Kanununun 41 inci maddesinin onuncu fýkrasýnda yer alan “haftalýk otuz altý saati aþan” ibaresi “haftalýk otuz yedi buçuk saati aþan” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 35- 4857 sayýlý Kanunun 46 ncý maddesinin üçüncü fýkrasýnýn (b) bendi ile 55 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendi “Ek 2 nci maddede sayýlan izin süreleri,” þeklinde deðiþtirilmiþ, 104 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan “ve 65 inci” ibaresi madde metninden çýkarýlmýþ ve Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“Mazeret izni

EK MADDE 2- Ýþçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasýnýn, eþinin, kardeþinin, çocuðunun ölümü hâlinde üç gün, eþinin doðum yapmasý hâlinde ise beþ gün ücretli izin verilir.

Ýþçilerin en az yüzde yetmiþ oranýnda engelli veya süreðen hastalýðý olan çocuðunun tedavisinde, hastalýk raporuna dayalý olarak ve çalýþan ebeveynden sadece biri tarafýndan kullanýlmasý kaydýyla, bir yýl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”

MADDE 36- 4857 sayýlý Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn üçüncü cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Yer altý maden iþlerinde çalýþan iþçilerin çalýþma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.”

MADDE 37- 4857 sayýlý Kanunun 69 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýna aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“Ancak, turizm, özel güvenlik ve saðlýk hizmeti yürütülen iþlerde iþçinin yazýlý onayýnýn alýnmasý þartýyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalýþmasý yaptýrýlabilir.”

MADDE 38- 4857 sayýlý Kanunun 71 inci maddesinin birinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ; üçüncü fýkrasýnda yer alan “ondört yaþýný bitirmiþ ve ilk öðretimini tamamlamýþ” ibaresi “on dört yaþýný doldurmuþ ve zorunlu ilköðretim çaðýný tamamlamýþ” olarak, beþinci fýkrasýnda yer alan “Okula devam eden” ibaresi “Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden”, “birinci” ibaresi “dördüncü” olarak deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“On beþ yaþýný doldurmamýþ çocuklarýn çalýþtýrýlmasý yasaktýr. Ancak, on dört yaþýný doldurmuþ ve zorunlu ilköðretim çaðýný tamamlamýþ olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki geliþmelerine ve eðitime devam edenlerin okullarýna devamýna engel olmayacak hafif iþlerde çalýþtýrýlabilirler. On dört yaþýný doldurmamýþ çocuklar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki geliþmelerine ve eðitime devam edenlerin okullarýna devamýna engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazýlý sözleþme yapmak ve her bir faaliyet için ayrý izin almak þartýyla çalýþtýrýlabilirler.”

“Zorunlu ilköðretim çaðýný tamamlamýþ ve örgün eðitime devam etmeyen çocuklarýn çalýþma saatleri günde yedi ve haftada otuz beþ saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalýþanlarýn ise günde beþ ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on beþ yaþýný tamamlamýþ çocuklar için günde sekiz ve haftada kýrk saate kadar artýrýlabilir.”

“Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsamý, bu faaliyetlerde çalýþacak çocuklara çalýþma izni verilmesi, yaþ gruplarý ve faaliyet türlerine göre çalýþma ve dinlenme süreleri ile çalýþma ortamý ve þartlarý, ücretin ödenmesine iliþkin usul ve esaslar ile diðer hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý, Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Saðlýk Bakanlýðý, Millî Eðitim Bakanlýðý ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görüþleri alýnarak Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý tarafýndan çýkarýlacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 39- 4857 sayýlý Kanunun 104 üncü maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “71 inci maddesi hükmüne” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bu maddenin son fýkrasýnda anýlan yönetmelik hükümlerine” ibaresi eklenmiþtir.

MADDE 40- 4857 sayýlý Kanunun 112 nci maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“5/1/2002 tarihli ve 4735 sayýlý Kamu Ýhale Sözleþmeleri Kanunu ile 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayýlý Maden Kanunu kapsamýnda rödövans sözleþmeleri çerçevesinde yer altý maden iþletmeciliði yapan þirketlere ve ortaklarýna ait mallarýn Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonu tarafýndan el koyma veya takip yoluyla satýþýndan elde edilen gelirler, öncelikle bu sözleþmeler kapsamýnda söz konusu þirketlerde çalýþmýþ olan iþçilerden, iþ sözleþmeleri kýdem tazminatýný hak edecek þekilde sona ermiþ olanlarýn kýdem ve ihbar tazminatlarý ile izin, fazla çalýþma ve diðer ücret alacaklarýnýn ödenmesinde kullanýlýr. Bu ödemeler Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonu tarafýndan ilgililerin hesaplarýna yatýrýlmak suretiyle gerçekleþtirilir. Ödemeye esas bilgi ve belgeler, iþçinin son çalýþtýðý iþvereni tarafýndan Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonuna teslim edilir.”

MADDE 41- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayýlý Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandýðý Kanununun 89 uncu maddesinin sekizinci fýkrasýnýn ikinci cümlesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 42- 5434 sayýlý Kanunun geçici 206 ncý maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 206- 8/9/1999 veya bu tarihten önce iþtirakçiliði bulunup, 8/9/1999 tarihi itibarýyla 50 ve daha yukarý yaþlarda bulunanlar yaþ haddi nedeniyle istekleri üzerine veya resen emekliye ayrýldýklarýnda fiili hizmet sürelerinin 10 yýlý doldurmuþ olmasý þartýyla emekli aylýðýna hak kazanýrlar.

8/9/1999 tarihinden önce geçen ve aylýk baðlanmasýnda dikkate alýnan hizmetler nedeniyle bu madde hükümlerinin uygulanmasý talep edilemez.

Birinci fýkrada belirtilen þartlarý taþýyanlara maddenin yürürlüðe girdiði tarihten sonra olmak üzere müracaatlarýný takip eden ay baþýndan itibaren aylýk baðlanýr ve bunlara geçmiþe yönelik herhangi bir ödeme yapýlmaz.”

MADDE 43- 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayýlý Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35 inci maddesinin altýncý fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Kurum, bu Kanun ve diðer kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amacýyla iþlediði kiþisel veriler ile ticari sýr niteliðinde olan verileri, veri sahibinin noter onaylý muvafakati olmadan gerçek veya tüzel kiþilerle paylaþamaz. Ancak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayýlý cetvellerde yer alan kamu idarelerinin kanunlarýnda belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duyduklarý saðlýk verisi dýþýndaki kiþisel veriler ile ticari sýr niteliðindeki veriler paylaþýlabilir. Kurum, bunlarýn dýþýndaki gayri maddi haklarý ile kimliði belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kiþiyle iliþkilendirilemeyecek þekilde anonim hâle getirdiði verileri araþtýrma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, bilimsel araþtýrma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteliðindeki meslek kuruluþlarý veya üniversiteler ile ücretsiz olarak paylaþabilir. Anonim hâle getirilen verinin tüzel kiþilere ait olmasý hâlinde bu fýkrada sayýlanlar dýþýndaki gerçek veya tüzel kiþilere tüzel kiþinin noter onaylý muvafakati alýnmak kaydýyla ücretli olarak verilebilir. Veri paylaþýlan kamu idareleri ile gerçek ve tüzel kiþiler, paylaþýlan verinin gizliliðinden ve güvenliðinden sorumludur. Bu fýkranýn aksine davrananlar hakkýnda, veri paylaþýmý yapýlanlar da dâhil olmak üzere 5237 sayýlý Türk Ceza Kanunu ile diðer ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.”

MADDE 44- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (e) bendinde yer alan “bunlardan bakmakla yükümlü olunan kiþi durumunda olmayanlar hakkýnda ayrýca” ibaresi madde metninden çýkarýlmýþtýr.

MADDE 45- 5510 sayýlý Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýnýn (b) bendinde yer alan “%15’i” ibaresi “%10’u” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 46- 5510 sayýlý Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (b) bendi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 47- 5510 sayýlý Kanunun 81 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde yer alan “%13,5’idir.” ibaresi “%5,5’idir.” þeklinde, “%12,5’i” ibaresi “%4,5’i” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 48- 5510 sayýlý Kanunun 102 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (i) bendine aþaðýdaki paragraf eklenmiþtir.

“4 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (c) bendi kapsamýnda bulunan sigortalýlarýn hizmet bilgilerinin 100 üncü madde kapsamýnda Kurumca oluþturulan yazýlým programýna bilgi giriþi yapmasý gereken iþyerlerince, Kurumca belirlenen süre içinde elektronik ortamda Kuruma hiç gönderilmemesi hâlinde sigortalý baþýna aylýk brüt asgari ücretin beþte biri, geç gönderilmesi hâlinde ise sigortalý baþýna aylýk brüt asgari ücretin onda biri tutarýnda, idari para cezasý uygulanýr. Ancak, idari para cezasý ilgili yýlýn aralýk ayýnda geçerli olan brüt asgari ücretin yirmi dört katýný geçemez.”

MADDE 49- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 10- Kurumla sözleþmeli özel saðlýk hizmeti sunucularý tarafýndan Kuruma bildirilen hekimlerden Kurumca belirlenen yüzdelik oran içerisinde kalan ve sözleþme kapsamý branþlarda fiilen hizmet sunan saðlýk hizmet sunucusu bünyesindeki hekimlerle sýnýrlý olmak üzere,

a) Ýl Saðlýk Müdürlüklerinden çalýþma izni almak suretiyle ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayýlý Tababet ve Þuabatý San’atlarýnýn Tarzý Ýcrasýna Dair Kanuna aykýrý olmayacak þekilde sözleþme ile çalýþtýrmýþ olduklarý hekimlerden ayný zamanda fatura karþýlýðý hizmet alýmý yaparak,

b) Bir iþ sözleþmesine tabi olmamakla birlikte, Ýl Saðlýk Müdürlüklerinden çalýþma izni almak suretiyle ve 1219 sayýlý Kanuna aykýrý olmayacak þekilde hekimlerden fatura karþýlýðý hizmet alýmý yaparak,

genel saðlýk sigortasý kapsamýndaki kiþilere vermiþ olduklarý saðlýk hizmetlerini Kurumca belirlenmiþ usul ve esaslara uygun olarak fatura etmeleri hâlinde, verilmiþ olan saðlýk hizmetlerinin bedeli Kurum tarafýndan karþýlanýr.

Þirket ortaðý olan veya mesleðini serbest olarak icra eden hekimler ile týpta uzmanlýk mevzuatýna göre uzman olan kiþiler, özel hukuk kiþileri ve/veya vakýf üniversitelerine ait saðlýk kurum ve kuruluþlarý bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözleþmelerinde aksine bir hüküm bulunmadýkça bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlýr. Ancak, bu maddenin yayýmý tarihinden önce 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý olarak çalýþýlan sürelere iliþkin haklar saklýdýr.”

MADDE 50- 5510 sayýlý Kanunun geçici 14 üncü maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“Birinci fýkranýn (b) bendinde belirtilen %15 oraný, 2015 yýlý Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine iliþkin olmak üzere %10 olarak uygulanýr.”

MADDE 51- 5510 sayýlý Kanunun geçici 20 nci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“506 sayýlý Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamýndaki bankalar, sigorta ve reasürans þirketleri, ticaret odalarý, sanayi odalarý, borsalar veya bunlarýn teþkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuþ bulunan sandýklarýn iþtirakçileri ile aylýk veya gelir baðlanmýþ olanlar ile bunlarýn hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna devir tarihini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Devir tarihi itibarýyla sandýk iþtirakçileri bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendi kapsamýnda sigortalý sayýlýrlar.”

MADDE 52- 5510 sayýlý Kanunun geçici 43 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn birinci cümlesinde yer alan “bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde veya mecburi hizmetlerini tamamlayacaklarý tarihten itibaren üç ay içinde” ibaresi madde metninden çýkarýlmýþtýr.

MADDE 53- 5510 sayýlý Kanunun geçici 59 uncu maddesinde yer alan “13/5/2014 tarihinde Manisa ilinin Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasý” ibaresi, “13/5/2014 tarihi ile 28/10/2014 (dâhil) tarihleri arasýnda maden ocaklarýnýn yer altý iþlerinde meydana gelen iþ kazasý” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 54- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 61- Mülga 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayýlý Bankalar Kanunu, mülga 4389 sayýlý Kanun ve 5411 sayýlý Kanun kapsamýnda faaliyet izni kaldýrýlan ve (ortaklarýnýn temettü hariç ortaklýk haklarý dâhil) yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonuna devredilen ya da doðrudan iflasýna karar verilen bankalar ve bu bankalarýn; hâkim ortaklarý, yönetim ve denetimine sahip olduðu iþtirakleri, gerçek ve tüzel kiþi hâkim ortaklarýnýn hâkim ortak olduðu þirketler ve anýlan kanunlar kapsamýnda bankanýn Fona olan borcundan sorumlu tutulan kiþiler hariç olmak üzere, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarih itibarýyla haklarýnda 2004 sayýlý Ýcra ve Ýflas Kanunu hükümlerine göre iflas kararý verilmiþ ve iþlemleri devam eden, iflas tasfiyesi sonuçlanmýþ olan þirketlerin borçlarýndan, 506 sayýlý Kanunun mülga 80 inci ve bu Kanunun 88 inci maddesi çerçevesinde müþterek ve müteselsil sorumluluðu bulunanlardan þirket yönetim organlarýnda görev almayan ve sermaye sahibi olmayan kanuni temsilciler ve üst düzey yönetici veya yetkilileri hakkýnda Kurum alacaklarýndan dolayý Kurumca 6183 sayýlý Kanun hükümlerine göre icra takibi baþlatýlmýþ olsun veya olmasýn ilgili mevzuata iliþkin müþterek ve müteselsil sorumluluklarý sona erer, yapýlan takipler sonlandýrýlýr ve bu kiþiler hakkýnda uygulanan hacizler kaldýrýlýr. Haklarýnda icra takibi baþlatýlmýþ olanlardan, bu iþlemlere karþý dava açmýþ olanlarýn bu madde hükmünden yararlanabilmeleri için bu davalarýndan feragat etmeleri þarttýr. Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce ilgililerin þahsi mal varlýklarýndan tahsil edilmiþ olan tutarlar ret ve iade edilmez.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 55- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 62- Bu maddenin yayýmý tarihinden önce, ayakta tedavide hekim ve diþ hekimi muayenesi katýlým paylarýnýn eczanelerce usulüne uygun tahsil edilmemesi nedeniyle, eczacýlar hakkýnda öngörülen cezai þart, her fatura dönemi için brüt asgari ücretin beþ katý tutarýný geçemez. Bu madde kapsamýna giren fiiller için bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten önce tahsil edilen tutarlar iade ve mahsup edilmez.”

MADDE 56- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 63- Kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþanlarla tarýmda kendi adýna ve hesabýna baðýmsýz çalýþanlardan, Kuruma kayýt ve tescilleri yapýldýðý hâlde, bu maddenin yayýmlandýðý ayýn sonu itibarýyla 12 ay ve daha fazla süreye iliþkin prim borcu bulunanlarýn, bu sürelere iliþkin prim borçlarýný, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden ay baþýndan itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunlarý uyarýnca yapýlandýrmamalarý hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalýlarýn daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karþýladýðý ayýn sonu itibarýyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalýlarýn ise tescil tarihi itibarýyla sigortalýlýðý durdurulur. Durdurulan süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilmez ve bu sürelere iliþkin Kurum alacaklarý takip edilmeyerek bunlara Kurum alacaklarý arasýnda yer verilmez. Sigortalýlýklarý durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi kapsamýnda çalýþmaya devam edenlerin sigortalýlýklarý bu maddenin yayým tarihini takip eden ay baþý itibarýyla yeniden baþlatýlýr.

Ancak, daha sonra sigortalý ya da hak sahipleri tarafýndan talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalýlýk sürelerinin tamamý, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fýkrasýna göre belirlenecek prime esas kazanç tutarý üzerinden borç tutarý hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarýnýn tamamýný, borcun teblið tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilir. Teblið edilen borç tutarýnýn bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalýlýk süresi olarak deðerlendirilmez ve bu madde kapsamýnda ödenmiþ olan tutarlar ilgilinin prim ve prime iliþkin borcunun bulunmamasý kaydýyla faizsiz olarak iade edilir. Ýhya edilerek kazanýlan hizmet süreleri borcun ödendiði tarihten itibaren geçerli sayýlýr.

Birinci fýkraya göre sigortalýlýklarý durdurulanlar ile bunlarýn bakmakla yükümlü olduðu kiþiler hakkýnda 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel saðlýk sigortasý hükümleri uygulanmaz.

Sigortalýlýklarý önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fýkrasý hükmü uygulanýr.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Kurum tarafýndan belirlenir.”

MADDE 57- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 64-  Ýþverenlerin ve/veya üçüncü þahýslarýn, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bu Kanunun 14 üncü, 21 inci, 23 üncü, 39 uncu ve 76 ncý maddeleri, 506 sayýlý Kanunun mülga 10 uncu, 26 ncý, 27 nci, 28 inci ve 39 uncu maddeleri, 1479 sayýlý Kanunun mülga 63 üncü maddesi ve 5434 sayýlý Kanunun mülga 129 uncu maddesi gereðince iþ kazasý ve meslek hastalýðý, hastalýk, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile sigortalýya, genel saðlýk sigortalýsýna veya bunlarýn bakmakla yükümlü olduðu kiþilere yönelik fiiller nedeniyle, kesinleþmiþ mahkeme kararý sonucu ödemekle yükümlü bulunduklarý her türlü borçlarýna, kanuni faiz uygulanan sürenin baþlangýcýndan bu maddenin yayýmlandýðý tarihe kadar geçen süre için YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý esas alýnarak hesaplanacak tutarýn, bu maddede belirtilen þekilde ve süre içinde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilir.

Söz konusu mahkeme kararlarýna iliþkin yargýlama giderleri ile vekâlet ücreti, peþin ödeme hâlinde peþin ödeme tarihi, taksitle ödeme hâlinde son taksit tarihine kadar geçen süre için YÝ-ÜFE aylýk deðiþim oranlarý esas alýnýp hesaplanarak son taksit tutarýyla birlikte defaten yatýrýlýr.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlularýn bu maddenin yayýmlandýðý tarihi izleyen ay baþýndan itibaren üç ay içinde Kuruma baþvuruda bulunmalarý, ilk taksiti bu maddenin yayýmlandýðý tarihi izleyen ay baþýndan itibaren dört ay içinde, diðer taksitlerini ise ikiþer aylýk dönemler hâlinde azami on sekiz eþit taksitte ödemeleri gerekir.

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarýn ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutar için bu maddenin yayýmlandýðý tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz alýnmaz.

Bu maddeye göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yýlýnda iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarýnýn son taksiti izleyen ayýn sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayýlý Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine Ýliþkin Kanuna göre hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi þartýyla bu madde hükümlerinden yararlanýlýr. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen þekilde de ödenmemesi veya bir takvim yýlýnda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakký kaybedilir. Bu hüküm, alacaklarý tahsil daireleri açýsýndan taksitlendirilen alacaklar için ayrý ayrý uygulanýr.

Geçici 60 ýncý maddenin dördüncü fýkrasýnýn (b) ve (c) bentleri, yedinci, sekizinci, onuncu, on beþinci ve on sekizinci fýkralarý bu maddeden yararlanmak için baþvuranlar hakkýnda da uygulanýr.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 58- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 65- 4 üncü maddenin birinci fýkrasýnýn (a) ve (b) bentleri kapsamýndaki sigortalý ve hak sahiplerine;

a) 2015 yýlýndan önce baðlanmýþ ve 2015 yýlý Ocak ödeme döneminde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fýkrasýna göre artýrýlmýþ gelir ve aylýk tutarlarý, 2015 yýlý Temmuz ödeme döneminden itibaren Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fýkrasýna göre artýrýlýr. Artýrýlan gelir ve aylýk tutarlarý dosya bazýnda ödenmesi gereken miktar esas alýnmak kaydýyla; 2015 yýlý Temmuz ödeme döneminde 1.000 TL (dâhil) ve altýnda olanlar 100 TL tutarýnda, 1.000 TL’nin üstünde olanlar da 1.100 TL’yi geçmeyecek tutarda ayrýca artýrýlýr.

b) 2015 yýlýnda baðlanacak malullük, yaþlýlýk veya ölüm aylýklarýnýn 27 nci, 29 uncu, 33 üncü ve geçici 2 nci maddelere göre 2015 yýlý Ocak ayý itibarýyla hesaplanan aylýk tutarlarý, (a) bendinde belirtilen þekilde artýrýlarak ödenir.

c) Ýþ kazalarý ile meslek hastalýklarý sigortasýndan hak kazanýlan gelirlere esas günlük kazanç hesabýna giren;

1) Son takvim ayý 2015 yýlýnýn birinci yarýsýna ait olanlara baðlanacak gelirler 2015 yýlý Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fýkrasýna ve birinci fýkranýn (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

2) Son takvim ayý 2015 yýlýnýn ikinci yarýsýna ait olanlara baðlanacak gelirler ise 2015 yýlý Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddenin ikinci fýkrasýna ve birinci fýkranýn (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

artýrýlarak ödenir.

d) Birinci fýkranýn (a) bendinin ikinci cümlesine göre yapýlacak artýþ tutarý;

1) Ýþ kazalarý ve meslek hastalýklarý sigortasýndan sürekli iþ göremezlik geliri almakta olanlara, gelir baðlanmasýna esas olan sürekli iþ göremezlik derecesi oranýnda,

2) Ölüm dosyalarýnda hak sahiplerinin hisseleri oranýnda,

3) Yabancý ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleþmeleri uyarýnca kýsmi gelir veya aylýk alanlara, ülkemiz mevzuatýna tabi olarak geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn, sosyal güvenlik sözleþmesine göre nazara alýnan toplam prim ödeme gün sayýsýna olan oranýna göre,

uygulanýr.

e) Birinci fýkranýn (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen þekilde artýrýlan gelir ve aylýklar, 2015 yýlý Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddeye göre ayrýca artýrýlmaz.”

MADDE 59- 5510 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 66- 10/6/2003 (dâhil) tarihi ile 13/5/2014 tarihi arasýnda kömür ve linyit madenlerinin yer altý iþlerinde meydana gelen iþ kazasý sonucunda ölen sigortalýnýn; genel saðlýk sigortasý primi dâhil kendi sigortalýlýðý nedeniyle prim ve prime iliþkin her türlü borçlarý terkin edilir ve ölüm tarihinde sigortalýya iliþkin þartlar aranmaksýzýn hak sahiplerine aylýk baðlanýr. Bu þekilde baðlanan aylýklara iliþkin primlerin eksik olan kýsmý Maliye Bakanlýðýnca Kuruma ödenir.

Gelir ve aylýklarýn hesaplanmasý ile hak sahiplerine paylaþtýrýlmasýnda sigortalýnýn ölüm tarihinde yürürlükte olan Kanun hükümleri esas alýnýr.

Birinci fýkra kapsamýnda olan ve 2008 Ekim ayý baþýndan önce ölen sigortalýnýn hak sahibi eþ ve çocuklarýndan artan hisse bulunmasý hâlinde ana ve babaya 506 sayýlý Kanunun mülga maddelerindeki, bu tarihten sonra ölen sigortalýnýn ana ve babasýna ise Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde belirtilen her türlü kazanç ve irattan elde etmiþ olduðu gelirinin asgari ücretin net tutarýndan daha az olmasý ve diðer çocuklarýndan hak kazanýlan gelir ve aylýklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylýk baðlanmamýþ olmasý þartlarý aranmaksýzýn gelir ve aylýk baðlanýr.

Bu madde kapsamýnda yazýlý istekte bulunan hak sahiplerinin gelir ve aylýklarý, bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihi takip eden ay baþýndan baþlatýlýr ve baðlanan gelir ve aylýklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapýlmaz.

Bu maddenin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý, Maliye Bakanlýðý ve Hazine Müsteþarlýðýnca müþtereken tespit edilir.”

MADDE 60- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayýlý Karayollarý Trafik Kanununun 98 inci maddesinin birinci fýkrasýna “kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn” ibaresinden sonra gelmek üzere “genel saðlýk sigortalýsý sayýlanlar için belirlenen saðlýk hizmeti geri ödeme usul ve esaslarý çerçevesinde” ibaresi ve aþaðýdaki cümle eklenmiþtir.

“Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kapsama girenler yönünden genel saðlýk sigortalýsý sayýlanlar için belirlenen saðlýk hizmetlerine ilave saðlýk hizmetlerini belirler, protez ve ortezler için farklý birim fiyatý tespit eder. Bu saðlýk hizmetleri saðlýk uygulama tebliðindeki istisnai saðlýk hizmetleri kapsamýna dâhil edilmez.”

MADDE 61- 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayýlý Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“c) Meslek standartlarýný ve yeterlilikleri onaylamak.”

MADDE 62- 5544 sayýlý Kanunun 11 inci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

“ç) Denetim Dairesi Baþkanlýðý.

 d) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baþkanlýðý.”

MADDE 63- 5544 sayýlý Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a),  (b) ve (c) bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“a) Bireylerin ölçme, deðerlendirme ve belgelendirilmesine iliþkin faaliyetleri gerçekleþtirmek.

b) Sýnav ve belgelendirme kuruluþlarý ile eðitim akreditasyon kurumlarýnýn yetkilendirilmesini saðlamak ve bu kuruluþlara yönelik rehberlik faaliyetlerini gerçekleþtirmek.

c) Ulusal meslekî yeterlilikler alanýndaki eðitim ve öðretim kurumlarýnýn akreditasyonuna ve yabancýlarýn sahip olduklarý meslekî yeterlilik sertifikalarýnýn doðrulanmasýna iliþkin faaliyetleri gerçekleþtirmek.”

MADDE 64- 5544 sayýlý Kanuna 13/A maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

“Denetim Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 13/B- (1) Denetim Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Yetkilendirilmiþ kurum ve eðitim akreditasyon kurumu olma baþvurularýný Kurum mevzuatý dâhilinde incelemek ve deðerlendirmede bulunmak.

b) Yetkilendirilmiþ kurumlar ile eðitim akreditasyon kurumlarýnýn Kurumla ilgili faaliyetlerini izlemek, denetlemek ve deðerlendirmek.

c) Denetim standartlarýný ve akreditasyon ilkelerini esas alarak Kurum faaliyetlerinde kalite güvencesini saðlamak amacýyla araþtýrma ve inceleme yapmak.

ç) Ýzleme, deðerlendirme ve denetimlere iliþkin standart ve ilkelerin oluþturulmasýný saðlamak, denetim rehberleri hazýrlamak, denetimlerin etkililiðini ve verimliliðini arttýrýcý görüþ ve önerilerde bulunmak.

d) Baþkan tarafýndan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.

(2) Bu madde kapsamýnda denetim veya inceleme amacýyla görevlendirilen uzman ve uzman yardýmcýlarý hakkýnda 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayýlý Harcýrah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fýkrasý hükmü uygulanýr.”

MADDE 65- 5544 sayýlý Kanuna 13/A maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

“Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 13/C- (1) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin oluþturulmasýna, geliþtirilmesine, güncelliðinin saðlanmasýna ve yürütülmesine iliþkin çalýþmalarý yapmak ve ilgili kurum ve kuruluþlar ile koordinasyonu saðlamak.

b) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen kurul ve yapýlarýn oluþturulmasýna, iþletilmesine ve sürdürülmesine iliþkin çalýþmalarý yürütmek.

c) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ve diðer bölgesel yeterlilik çerçeveleriyle referanslanmasý çalýþmalarýný ve diðer ülkelerin ulusal yeterlilik çerçeveleriyle karþýlýklý tanýma çalýþmalarýný yürütmek.

ç) Çalýþma konularýyla ilgili araþtýrma yapmak, yayýn hazýrlamak, uygulamalar sonucu elde edilen veriler çerçevesinde sistemde yapýlmasý gereken deðiþiklikleri tespit etmek.

d) Baþkan tarafýndan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.”

MADDE 66- 5544 sayýlý Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendi madde metninden çýkarýlmýþ ve fýkraya aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

“c) Strateji Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý.

ç) Ýnsan Kaynaklarý ve Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý.”

MADDE 67- 5544 sayýlý Kanuna 15 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki madde eklenmiþtir.

“Strateji Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 15/A- (1) Strateji Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

 a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayýlý Kanunun 15 inci maddesi ve diðer mevzuatla strateji geliþtirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yürütmek.”

MADDE 68- 5544 sayýlý Kanunun 16 ncý maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Ýnsan Kaynaklarý ve Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý

MADDE 16- (1) Ýnsan Kaynaklarý ve Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðýnýn görevleri þunlardýr:

a) Kurum personelinin iþe alýmý ve özlük haklarýna iliþkin iþ ve iþlemleri yürütmek, performans ölçütleri ile insan kaynaklarý politikasýný hazýrlamak.

b) Kurum hizmetleri için gerekli olan biliþim altyapýsýný oluþturmak, teknolojik geliþmeleri takip etmek, bilgi güvenliði ve güvenilirliði konusunda gereken önlemleri almak, belirlenmiþ politikalarý ve ilkeleri uygulamak.

c) Kurumun evrak, arþiv, dokümantasyon ve taþýnýr hizmetlerini yürütmek ve koordine etmek.

ç) Kurumun ihale, satýn alma ve lojistik iþlemlerini yürütmek.

d) Baþkan tarafýndan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.”

MADDE 69- 5544 sayýlý Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“(3) Yürürlükte olan meslek standartlarý en geç beþ yýlda bir yeniden deðerlendirilir. Ulusal meslek standartlarýnýn ve ulusal yeterliliklerin güncellenmesi ve iptaline iliþkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Deðiþikliklerin kabulü ve yayýmlanmasý ikinci fýkrada belirtilen usule tabidir.”

“(4) Meslekî ve teknik eðitim ve öðretime iliþkin orta ve yükseköðretim programlarý, Millî Eðitim Bakanlýðý ve üniversiteler tarafýndan bir yýl içinde ilgili ulusal meslek standartlarýyla uyumlu hâle getirilir, eðitim ve öðretimin bu programlara göre verilmesi saðlanýr.”

MADDE 70- 5544 sayýlý Kanunun 23/A maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“(2) Kalite güvencesi saðlanmýþ tüm yeterlilikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine dâhil edilir. Yeterliliklerin kalite güvencesinin saðlanmasýna iliþkin ölçütler Kurum tarafýndan belirlenir. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin oluþumu ve yürütülmesi için Millî Eðitim Bakanlýðý, Yükseköðretim Kurulu, Kurum ve ilgili taraflarýn temsilcilerinden oluþan kurul, komisyon ve çalýþma gruplarý gibi danýþma, karar ve uygulama birimleri oluþturulabilir. Bu birimlerin oluþturulmasýna, iþletilmesine, kalite güvence ölçütlerine, kalite güvencesini belirleyecek kurum ve kuruluþlarýn belirlenmesine ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan yönetmelikle belirlenir.”  

MADDE 71- 5544 sayýlý Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnýn üçüncü cümlesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, beþinci fýkrasýnda yer alan “iktisadî ve idarî bilimler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “fen ve edebiyat,” ibaresi eklenmiþ, yedinci ve sekizinci fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

“Personel sayýsýnýn mevcut pozisyon sayýlarýnýn yarýsýný aþmamak kaydýyla artýrýlmasýna ve unvanlarda deðiþiklik yapýlmasýna Yönetim Kurulunun kararý ve ilgili Bakanýn teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca karar verilir.”

“(7) Kurum personeli, emeklilik ve sosyal güvenlik yönünden 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayýlý Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a) bendine tabidir. Ancak, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayýlý Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamýnda görev yapmakta iken Yönetim Kurulu Baþkaný seçilen Kurum Baþkaný, emeklilik ve sosyal güvenlik yönünden Bakanlýk genel müdürünün sahip olduðu gösterge, ek gösterge, makam, temsil ve diðer tazminatlarý aynen uygulanarak 5510 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (c) bendi ile iliþkilendirilir ve Kurumda geçmiþ olan hizmeti bu esasa göre deðerlendirilir.

(8) Kamu görevlisi iken Yönetim Kurulu Baþkaný seçilen kiþinin önceki kurumu ile olan iliþkisi sona erer. Kamu görevine dönmesini engelleyecek þekilde olanlar hariç olmak üzere Kurumdaki görevi herhangi bir nedenle sona eren Yönetim Kurulu Baþkaný, temsilcisi olduðu bakanlýkta durumuna uygun bir kadroya en geç bir ay içinde atanýr. Durumuna uygun kadroya atanýncaya kadar Yönetim Kurulu Baþkaný gibi Kurum bütçesinden ücreti ödenmeye devam olunur. Bu fýkra uyarýnca göreve baþlayan Baþkanýn Kurumda geçen hizmetleri, kazanýlmýþ hak aylýk derece ve kademelerinde deðerlendirilir. Akademik unvanlarýn kazanýlmasýna iliþkin hükümler saklýdýr.”

MADDE 72- 5544 sayýlý Kanunun 26 ncý maddesinin birinci fýkrasýna (d) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bent eklenmiþ ve diðer bentler buna göre teselsül ettirilmiþtir.

“e) Ulusal meslekî yeterlilikler alanýnda eðitim ve öðretim kurumlarýnýn akreditasyonundan elde edilen gelirler.”

MADDE 73- 5544 sayýlý Kanunun 27 nci maddesinin birinci fýkrasýna (c) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bent eklenmiþ ve diðer bentler buna göre teselsül ettirilmiþtir.

“ç) Ulusal meslekî yeterlilikler alanýnda eðitim ve öðretim kurumlarýnýn akreditasyonuna iliþkin giderler.”

MADDE 74- 5544 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 1- (1) Tehlikeli ve çok tehlikeli iþlerden olup, Kurumca standardý yayýmlanan ve Bakanlýkça çýkarýlacak tebliðlerde belirtilen mesleklerde, tebliðin yayým tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kiþiler çalýþtýrýlamaz. 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayýlý Mesleki Eðitim Kanununa göre ustalýk belgesi almýþ olanlar ile Millî Eðitim Bakanlýðýna baðlý meslekî ve teknik eðitim okullarýndan ve üniversitelerin meslekî ve teknik eðitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarýnda veya ustalýk belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalýþtýrýlanlar için meslekî yeterlilik belgesi þartý aranmaz.

(2) Bakanlýklar ile kamu kurum ve kuruluþlarýnýn görev alanlarýný ilgilendiren mevzuatta bu maddede belirtilen hususlara iliþkin gerekli düzenlemeler bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren on iki ay içinde yapýlýr.

(3) Birinci fýkraya iliþkin denetimler iþ müfettiþlerince yapýlýr. Birinci fýkrada belirtilen hükümlere aykýrý davranan iþveren veya iþveren vekillerine Çalýþma ve Ýþ Kurumu il müdürü tarafýndan her bir çalýþan için beþ yüz Türk lirasý idari para cezasý verilir. Bu Kanuna göre verilen idari para cezalarý tebliðinden itibaren bir ay içinde ödenir.”

MADDE 75- 5544 sayýlý Kanunun “Ýhdas Edilen Pozisyonlar Cetveli” aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

 

“POZÝSYON CETVELÝ

 

POZÝSYON UNVANI                                                              SAYISI

Kurum Baþkaný                                                                                   1

Baþkan Yardýmcýsý                                                                              2

Meslek Standartlarý Dairesi Baþkaný                                                   1

Sýnav ve Belgelendirme Dairesi Baþkaný                                            1

Uluslararasý Ýliþkiler ve Avrupa Birliði Dairesi Baþkaný                     1

Denetim Dairesi Baþkaný                                                                    1

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baþkaný                                 1

1. Hukuk Müþaviri                                                                              1

Strateji Geliþtirme Dairesi Baþkaný                                                     1

Ýnsan Kaynaklarý ve Destek Hizmetleri Dairesi Baþkaný                    1

Uzman                                                                                                90

Uzman Yardýmcýsý                                                                              45

Avukat                                                                                                2

Mütercim/Tercüman                                                                            1

Ýstatistikçi                                                                                               7                                               

Mühendis                                                                                            4

Bilgisayar Programcýsý                                                                        1

Çözümleyici                                                                                        1

Mali Hizmetler Uzmaný                                                                      2

Mali Hizmetler Uzman Yardýmcýsý                                                     2

Muhasebeci                                                                                         1

Bilgisayar Ýþletmeni                                                                            4

Sekreter                                                                                               6

Büro Görevlisi                                                                                    20

TOPLAM                                                                                           197”

MADDE 76- 5544 sayýlý Kanunun 1 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “ulusal yeterlilik çerçevesiyle” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesiyle”, 2 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinde yer alan “Ulusal yeterlilik çerçevesi” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”, 21 inci maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan “Ulusal Yeterlilik Çerçevesi” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”, 23/A maddesinin madde baþlýðý “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” ve maddenin birinci fýkrasýnda yer alan “Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin” þeklinde deðiþtirilmiþtir.

MADDE 77- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 27 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

“ý) Türkiye Ýþ Kurumu tarafýndan yürütülen aktif iþgücü hizmetleri kapsamýnda kurs ve programlar,”

MADDE 78- 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayýlý Ýþyeri Açma ve Çalýþma Ruhsatlarýna Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Deðiþtirilerek Kabulüne Dair Kanunun 2 nci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

“ý) 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayýlý Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði Kanunu uyarýnca mühendis ve mimar meslek mensuplarýnca açýlan bürolara,

i) 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayýlý Tababet ve Þuabatý San’atlarýnýn Tarzý Ýcrasýna Dair Kanuna göre açýlan muayenehane ve müþterek muayenehanelere,”

MADDE 79- 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayýlý Kamuda Geçici Ýþ Pozisyonlarýnda Çalýþanlarýn Sürekli Ýþçi Kadrolarýna veya Sözleþmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici Ýþçi Çalýþtýrýlmasý ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“EK MADDE 2- (1) Kamu kurum ve kuruluþlarýnda sürekli iþçi kadrosunda görev yapan ve ilgili mevzuatýna göre alýnan saðlýk kurulu raporunda en az yüzde kýrk oranýnda engelli olduðu belirtilen iþçiler ile aðýr engelli raporlu eþi veya bakmakla yükümlü olduðu birinci derece kan hýsýmlarý bulunan iþçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalý olarak kurum içinde yer deðiþtirme talebinde bulunabilir.

(2) Bu kapsamdaki talepler kamu kurum ve kuruluþlarýnýn kadro imkânlarý ve teþkilat yapýlarý dikkate alýnarak karþýlanýr.

(3) Ýþçinin kendisinin veya birlikte yaþadýðý eþi ve bakmakla yükümlü olduðu çocuklarýnýn engellilik durumunun tedavisi sebebiyle kurum içinde yer deðiþikliði talep etmesi hâlinde, yer deðiþtirme suretiyle atama yapýlacak yerin, iþçinin ve bu fýkra kapsamýndaki yakýnlarýnýn engellilik durumuna uygun olmasý esastýr.

(4) Engellilik durumu devam ettiði sürece kurum ve kuruluþlarca isteði dýþýnda iþçinin görev yeri deðiþtirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan iþçiler hakkýnda genel hükümler çerçevesinde iþlem yapýlýr.”

MADDE 80- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayýlý Harcýrah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fýkrasýna aþaðýdaki paragraf eklenmiþtir.

“Bu fýkra kapsamýnda kurumlarýna ait teftiþ, denetim, inceleme veya soruþturma amacýyla memuriyet mahalli dýþýna görevlendirilenlere, bu mahaller içindeki görevlerine iliþkin kurumlarýnca taþýt saðlanamamasý hâlinde yol masrafý; acil ve zorunlu hâllerde taksi, diðer durumlarda ise mutat taþýt üzerinden ödenir. Ancak bu amaçla verilecek yol masrafý her gün için, müstahak olduklarý gündelik tutarýný aþamaz. Memuriyet mahalli dýþýnda, takip edilmesi gereken yolun dýþýnda bir yoldan veya kullanýlmasý gereken taþýt aracýndan baþka bir araçla yolculuk yapýlmasýnýn iþin aciliyetine veya gereðine göre zorunlu olmasý hâlinde ise bu yol ve taþýt aracýna iliþkin yol masrafý gerçek masraf üzerinden verilir.”

MADDE 81- 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayýlý Sendikalar ve Toplu Ýþ Sözleþmesi Kanununun geçici 6 ncý maddesinin ikinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, üçüncü fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

“(2) Mülga 2822 sayýlý Kanunun 12 nci maddesine göre Bakanlýkça yayýmlanan 2009 Temmuz  istatistiðinde  kurulu bulunduðu  iþkolunda çalýþan iþçilerin en az yüzde onunu üyesi bulunduran iþçi sendikalarý ile 2009 Temmuz istatistiði sonrasýnda 15/9/2012 tarihine kadar kurulmuþ iþçi sendikalarýnýn, bu maddenin yürürlüðünden önce imzaladýklarý toplu iþ sözleþmelerinden bir sonraki toplu iþ sözleþmesiyle sýnýrlý olmak üzere yapacaklarý yetki tespit baþvurularý ile kurulu bulunduklarý iþkolundaki diðer iþyeri ve iþletmelerde bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içinde yapacaklarý yetki tespit baþvurularý 41 inci maddede yer alan iþyeri veya iþletme çoðunluðu þartlarýna göre sonuçlandýrýlýr.”

MADDE 82- 23/6/1965 tarihli ve 634 sayýlý Kat Mülkiyeti Kanununun 35 inci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“l) Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir þekilde iþletilmesinin saðlanmasý amacýyla aylýk bakýmlarý ile yýllýk kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun þekilde yaptýrýlmasý ve bu iþlemlere iliþkin ücretlerin ödenmesi.”

“Bu Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen þartlarý taþýmasýna raðmen yönetici atamasý yapýlmayan anagayrimenkulde, birinci fýkrada sayýlan iþlerin yaptýrýlmasýndan kat malikleri müþtereken sorumludur.”

MADDE 83- 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayýlý Ýl Özel Ýdaresi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent ve maddeye aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“h) Belediye sýnýrlarý dýþýnda, yapý ruhsatý veya yapý kullanma izni hangi idare tarafýndan verilmiþ olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yýllýk periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiþ muayene kuruluþlarý aracýlýðýyla yaptýrmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dýþý býrakmak. Bu bent uyarýnca asansörlerin yýllýk periyodik kontrolünü yapabilecek il özel idareleri ile yetkilendirilmiþ muayene kuruluþlarýnýn sahip olmasý gereken koþullar, yýllýk periyodik kontrol esaslarý ile yýllýk periyodik kontrol ücretleri Vilayetler Hizmet Birliði, Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði ve Türk Standardlarý Enstitüsü temsilcilerinin de yer alacaðý bir komisyon tarafýndan belirlenir. Konuya iliþkin düzenlemeler, komisyon kararlarý doðrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan yapýlýr.”

“Birinci fýkranýn (h) bendinde düzenlenen yetkinin usulüne uygun kullanýlmamasý sonucu oluþacak yaralanma ve ölüm olaylarýndan dolayý, ilgili il özel idaresi yetkilileri 5237 sayýlý Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumludur.”

MADDE 84- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayýlý Belediye Kanununun 15 inci maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bent ve maddeye birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

“s) Belediye sýnýrlarý içerisinde, yapý ruhsatý veya yapý kullanma izni hangi idare tarafýndan verilmiþ olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yýllýk periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmiþ muayene kuruluþlarý aracýlýðýyla yaptýrmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dýþý býrakmak.”

“(s) bendi uyarýnca asansörlerin yýllýk periyodik kontrolünü yapacak belediyeler ile yetkilendirilmiþ muayene kuruluþlarýnýn sahip olmasý gereken þartlar, yýllýk periyodik kontrol esaslarý ile yýllýk periyodik kontrol ücretleri Türkiye Belediyeler Birliði, Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði ve Türk Standardlarý Enstitüsü temsilcilerinin de yer alacaðý bir komisyon tarafýndan belirlenir. Konuya iliþkin düzenlemeler, komisyon kararlarý doðrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðý tarafýndan yapýlýr.”

MADDE 85- 5393 sayýlý Kanuna aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

“Asansör yýllýk kontrol faaliyetlerine iliþkin sorumluluk

EK MADDE 1- Bu Kanunun 15 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (s) bendinde düzenlenen yetkinin usulüne uygun kullanýlmamasý sonucu oluþacak yaralanma ve ölüm olaylarýndan dolayý, ilgili belediye yetkilileri 5237 sayýlý Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumludur.”

MADDE 86- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayýlý Maliye Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 26 ncý maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

MADDE 87- 178 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnameye aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

“GEÇÝCÝ MADDE 15- Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkaný ve Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkan Yardýmcýsý kadrolarýnda bulunanlarýn görevi bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte sona erer. Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte, 190 sayýlý Genel Kadro ve Usulü Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayýlý cetvelin Maliye Bakanlýðýna ait bölümünde yer alan; Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkaný ile Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkan Yardýmcýsý kadrolarý, Bakanlýk Müþaviri kadrolarý olarak deðiþtirilmiþ sayýlýr. Bu maddenin yürürlüðe girdiði tarihte; Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkaný ile Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkan Yardýmcýlarý Bakanlýk Müþaviri kadrolarýna herhangi bir iþleme gerek kalmaksýzýn atanmýþ sayýlýr. Bu madde uyarýnca atanmýþ sayýlanlara, yeni kadrolarýna atanmýþ sayýldýklarý tarih itibarýyla eski kadrolarýna iliþkin olarak en son ayda aldýklarý ek ders ücreti hariç olmak üzere ücret ve tazminat toplam net tutarýnýn (bu tutar sabit bir deðer olarak esas alýnýr); yeni atandýklarý kadrolara iliþkin olarak yapýlan, ek ders ücreti hariç olmak üzere aylýk, ek gösterge, ücret ve her türlü tazminat ve benzeri ödemelerin toplam net tutarýndan fazla olmasý hâlinde aradaki fark tutarý, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksýzýn fark kapanýncaya kadar ayrýca tazminat olarak ödenir. Atanmýþ sayýldýklarý kadro unvanlarýnda isteðe baðlý olarak herhangi bir deðiþiklik olanlarla kendi istekleriyle baþka kurumlara atananlara fark tazminatý ödenmesine son verilir. Bu maddeyle deðiþtirilen Bakanlýk Müþaviri kadrolarý, boþalmalarý hâlinde herhangi bir iþleme gerek kalmaksýzýn iptal edilmiþ sayýlýr.

Kaldýrýlan Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkanlýðýna tahsis edilen kadrolar ile birinci fýkra dýþýnda kalan diðer personel ve Baþkanlýkta kullanýlan her türlü taþýnýr, dosya, yazýlý ve elektronik ortamdaki her türlü kayýt ve diðer dokümanlar herhangi bir iþleme gerek kalmaksýzýn Personel Genel Müdürlüðüne devredilmiþ sayýlýr.

Diðer mevzuatta Maliye Yüksek Eðitim Merkezi Baþkanlýðýna yapýlan atýflar Maliye Bakanlýðý Personel Genel Müdürlüðüne yapýlmýþ sayýlýr.”

GEÇÝCÝ MADDE 1- (1) 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayýlý Ýþ Kanunu ile Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasý ile Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasýna Dair Kanunun 11 inci maddesiyle 4734 sayýlý Kanuna eklenen ek 8 inci maddenin üçüncü fýkrasý 31/12/2015 tarihine kadar uygulanmaz.

(2) Van ilinde 2011 yýlýnda meydana gelen depremlerden dolayý hasar gören ve 7269 sayýlý Kanuna   göre   orta   hasarlý   veya   aðýr  hasarlý  olarak  tespit edilen yapýlar 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayýlý Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun kapsamýnda riskli yapý olarak kabul edilir ve bu yapýlar hakkýnda bu Kanun uyarýnca iþlem yapýlýr.

GEÇÝCÝ MADDE 2- (1) 22/12/2014 tarihli ve 6583 sayýlý 2015 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) Cetvelinin “IV. Diðer Ödemeler” baþlýklý bölümünün 8 inci maddesinde yer alan 2022 sayýlý 65 Yaþýný Doldurmuþ Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaþlarýna Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanunun 1 inci maddesine göre baðlanmýþ veya baðlanacak olan aylýklar için öngörülen “1.751” gösterge rakamý, 1/7/2015-31/12/2015 tarihleri arasýnda “2.332” olarak uygulanýr.

MADDE 88- Bu Kanunun;

a) 46 ncý maddesi 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,

b) 8 inci maddesi, bu Kanunun yayýmý tarihini izleyen ay baþýndan itibaren,

c) 41 inci maddesi, 7/1/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,

ç) 53 üncü maddesi, 13/5/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,

d) Geçici 1 inci maddesinin birinci fýkrasý 11/1/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde,

e) Diðer hükümleri yayýmý tarihinde,

yürürlüðe girer.

MADDE 89- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

(1) SAYILI LÝSTE

KURUMU     : ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI

TEÞKÝLATI : MERKEZ

 

ÝPTAL EDÝLEN KADROLARIN

SINIFI

UNVANI

DERECESÝ

SERBEST KADRO ADEDÝ

TOPLAMI

GÝH

Avrupa Birliði Koordinasyon Dairesi Baþkaný

1

1

1

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Uzman Yardýmcýsý

8

50

50

TOPLAM

51

51

 

 

(2) SAYILI LÝSTE

KURUMU     : ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI

TEÞKÝLATI : TAÞRA

 

ÝPTAL EDÝLEN KADROLARIN

SINIFI

UNVANI

DERECESÝ

SERBEST KADRO ADEDÝ

TOPLAMI

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü Müdürü

1

1

1

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Enstitüsü Müdür Yardýmcýsý

1

3

3

TOPLAM

4

4

 

 

(3) SAYILI LÝSTE

KURUMU     : ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI

TEÞKÝLATI : MERKEZ

 

ÝHDAS EDÝLEN KADROLARIN

SINIFI

UNVANI

DERECESÝ

SERBEST KADRO ADEDÝ

TOPLAMI

GÝH

Avrupa Birliði ve Mali Yardýmlar Dairesi Baþkaný

1

1

1

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Uzmaný

1

25

25

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Uzmaný

4

35

35

TOPLAM

61

61

 

 

(4) SAYILI LÝSTE

KURUMU     : ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI

TEÞKÝLATI : DÖNER SERMAYE

 

ÝHDAS EDÝLEN KADROLARIN

SINIFI

UNVANI

DERECESÝ

SERBEST KADRO ADEDÝ

TOPLAMI

GÝH

Ýþletme Müdür Yardýmcýsý

1

1

1

GÝH

Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni

6

5

5

GÝH

Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni

7

5

5

TH

Ýstatistikçi

7

1

1

TOPLAM

12

12

 

 

(5) SAYILI LÝSTE

KURUMU     : ÇALIÞMA VE SOSYAL GÜVENLÝK BAKANLIÐI

TEÞKÝLATI : TAÞRA

 

ÝHDAS EDÝLEN KADROLARIN

SINIFI

UNVANI

DERECESÝ

SERBEST KADRO ADEDÝ

TOPLAMI

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkaný

1

1

1

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkan Yardýmcýsý

1

2

2

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkan Yardýmcýsý

2

1

1

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý Bölge Laboratuvar Müdürü

1

4

4

GÝH

Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði Araþtýrma ve Geliþtirme Enstitüsü Baþkanlýðý Bölge Laboratuvar Müdürü

3

4

4

GÝH

Þube Müdürü

1

2

2

GÝH

Þube Müdürü

2

2

2

GÝH

Þube Müdürü

3

1

1

SH

Uzman Tabip

2

2

2

SH

Uzman Tabip

1

2

2

TOPLAM

21

21