Advanced Search

cu privire la aprobarea modelelor buletinelor de vot pentru alegerile locale noi


Published: 2015-12-25
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/moldova/5967939/cu-privire-la-aprobarea-modelelor-buletinelor-de-vot-pentru-alegerile-locale-noi.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
    În temeiul art. 18, 26 alin. (1) lit. f), n), 48, 49 alin. (2), 130 și 139 din Codul electoral nr.1381-XIII din 21 noiembrie 1997, Comisia Electorală Centrală hotărăște:
1. Se aprobă modelele buletinelor de vot pentru alegerile consiliilor sătești (comunale), orășenești (municipale), raionale și ale primarilor satelor (comunelor), orașelor (municipiilor) în cadrul alegerilor locale noi.
Fiecare buletin de vot va conține în partea de sus pe centru inscripția „BULETIN DE VOT”, sub aceasta se vor înscrie tipul și data desfășurării alegerilor locale noi. La o distanță de 10 mm mai jos de data alegerilor locale noi se aplică două numere: în partea stîngă – numărul de ordine al circumscripției electorale, iar în partea dreaptă – numărul de ordine al secției de votare.
Sub cele două numere, la o distanță de 10 mm, se imprimă patrulatere de 110 mm x 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lățimea fiecărui buletin este de 140 mm, iar lungimea va corespunde numărului de patrulatere care se imprimă la o distanță de 2,5 mm unul față de altul.
În partea stîngă a fiecărui patrulater se imprimă semnul sau simbolul concurentului electoral cu dimensiunile de 15 mm x 15 mm, iar în partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos – un cerc cu diametrul de 15 mm, în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.
În buletinele de vot pentru alegerile consiliilor locale, în centrul fiecărui patrulater se înscriu:
- denumirea completă a partidului, altei organizații social-politice, blocului electoral;
- numele și prenumele candidatului independent, urmate de cuvintele „candidat independent”, anul nașterii, profesia (ocupația), funcția, locul de muncă.
În buletinele de vot pentru alegerile primarilor, în centrul fiecărui patrulater se înscriu:
- numele și prenumele candidatului, urmate de denumirea integrală a partidului/altei organizații social-politice/blocului electoral care a înaintat candidatul respectiv sau de cuvintele „candidat independent”, anul nașterii, profesia (ocupația), funcția, locul de muncă.
2. Buletinele de vot se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare:
- pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului Comrat) – de culoare roz (cod FD6C9E );
- pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – de culoare violet (cod 8806CE );
- pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipal Comrat) – de culoare gri afumat (cod BBD2E1);
- pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – de culoare bej (cod C8AD7F ).
3. Numele și prenumele candidaților, precum și denumirea partidului/altei organizații social-politice/blocului electoral ce se înscriu în interiorul patrulaterelor se tipăresc cu litere majuscule bold, în ordinea stabilită prin tragerea zilnică la sorți de către organul electoral care i-a înregistrat.
4. Consiliile electorale de circumscripție de nivelurile întîi și al doilea vor aproba textele buletinelor de vot. Birourile electorale ale secțiilor de votare, consiliile electorale de circumscripție de nivelurile întîi și al doilea vor adopta hotărîri privind tirajul buletinelor de vot corespunzător numărului de alegători incluși în listele electorale de bază. Hotărîrile cu privire la aprobarea textelor buletinelor de vot (cu anexe) și cele privind tirajul acestora vor fi prezentate Comisiei Electorale Centrale conform termenelor stabilite în Programul calendaristic. Concomitent, vor fi transmise și textele buletinelor de vot, procesate electronic de către consiliul electoral.
5. Buletinele de vot se întocmesc în limba de stat, la solicitare în limba rusă, în baza hotărîrii organului electoral corespunzător.
6. Se abrogă hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 935 din 1 noiembrie 2011 „Cu privire la aprobarea modelului buletinului de vot pentru alegerea primarilor la alegerile locale noi”.
7. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

PREȘEDINTELE COMISIEI
ELECTORALE CENTRALE                                  Iurie CIOCAN

Secretar                                                                    Andrei Volentir