Advanced Search

privind Raportul auditului situațiilor financiare consolidate și Raportul auditului conformității gestionării fondurilor publicede către Ministerul Apărării și unele entități din subordine în exercițiul bugetar  2014-2015


Published: 2016-08-12
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/moldova/5967783/privind-raportul-auditului-situaiilor-financiare-consolidate-i-raportul-auditului-conformitii-gestionrii-fondurilor-publicede-ctre-ministerul-aprrii-i.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
privind Raportul auditului situațiilor financiare consolidate
și Raportul auditului conformității gestionării fondurilor publice
de către Ministerul Apărării și unele entități din subordine în
exercițiul bugetar  2014-2015



Publicat : 12.08.2016
în Monitorul Oficial

Nr. 256-264
    art Nr : 24

Curtea de Conturi, în prezența viceministrului apărării dl Alexandru Cimbriciuc, șefului Direcției economico-financiare a Ministerului Apărării dl Vitalie Bucătari, șefului Taberei militare 142, comandantul Batalionului de gardă dl Andrian Balan, comandantului-rector al Academiei Militare a Forțelor Armate ,,Alexandru cel Bun” dl Iurie Brumă, directorului Departamentului Dotări dl Sergiu Voinu, comandantului Regimentului de rachete antiaeriene dl Ion Braniște, ex-administratorului  Î.S. „Aeroportul Internațional Mărculești” dl Sergiu Ciobanu,  șefului adjunct al Direcției finanțele justiției, ordinii publice, apărării și securității în cadrul Ministerului Finanțelor dna Margareta Andrieș,  precum şi a altor persoane responsabile, călăuzindu-se de art.2 alin.(1) şi art.4 alin.(1) lit.a) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.20081, a examinat Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Apărării și ale unor entități subordonate pe exercițiul bugetar 2014-2015 (Anexa nr.1) și Raportul auditului conformității gestionării fondurilor publice de către Ministerul Apărării și unele entități din subordine în exercițiul bugetar 2014-2015 (Anexa nr.2).
________________________________________
1Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008 (cu modificările şi completările ulterioare).

Misiunile de audit s-au desfăşurat în temeiul art.28 şi art.31 din Legea Curţii de Conturi şi conform Programului activităţii de audit a Curții de Conturi pe anul 20152, avînd ca scop atestarea corectitudinii întocmirii şi prezentării sub toate aspectele semnificative a situațiilor financiare consolidate raportate de către minister la situația din 31.12.2014 și situația din 31.12.2015, cu expunerea opiniei de audit, precum și a conformității gestionării fondurilor publice în exercițiul bugetar 2014-2015, cu formularea concluziei de audit asupra conformității.
_________________________________________
2Hotărîrea Curţii de Conturi nr.57 din 08.12.2014 „Privind aprobarea Programului activităţii de audit a Curţii de Conturi pe anul 2015” (cu modificările şi completările ulterioare).

     Auditurile au fost efectuate în conformitate cu Standardele de audit şi bunele practici în domeniu. Pentru susținerea constatărilor, concluziilor și formularea recomandărilor, auditul s-a desfășurat la Ministerul Apărării, cu colectarea probelor la unele entități din subordine, precum și întreprinderi de stat al căror fondator este ministerul.
Examinînd rezultatele auditurilor și audiind rapoartele prezentate, precum și explicațiile persoanelor cu funcții de răspundere prezente în ședința publică, Curtea de Conturi


A CONSTATAT:


Pentru anii 2014 și 2015, Ministerului Apărării i-au fost alocate mijloace bugetare în sumă totală de 619,6 mil.lei și, respectiv, de 682,8 mil.lei.
Deși, în general, sistemul de management financiar şi control intern al Ministerului Apărării și al unor entități din subordine este funcțional, au fost constatate mai multe circumstanţe/probleme/deficienţe, care atestă necesitatea de consolidare și îmbunătățire semnificativă a acestuia.
Astfel, avînd în vedere competențele legale şi responsabilităţile implicate în procesul de administrare, monitorizare şi raportare a situaţiilor financiare şi celor patrimoniale, auditul a relevat că formularea opiniei de audit cu rezerve asupra acestora este condiționată de următoarele: neevaluarea și neînregistrarea în contabilitate şi, respectiv, neprezentarea în situaţiile financiare a valorii terenurilor şi unor imobile; efectuarea înregistrărilor contabile eronate; evidenţa contabilă a execuţiei bugetare a plăţilor efectuate şi a cheltuielilor efective nu în toate cazurile a fost ţinută în strictă corespundere cu structura clasificaţiei bugetare şi a Metodologiilor aprobate; funcţionalitatea tehnologiilor informaţionale aferente evidenţei contabile nu este reglementată și nici abordată uniform; procesul de efectuare a inventarierii nu a cuprins integral patrimoniul entităţilor auditate, de regulă, nefiind supuse inventarierii unele imobilizări corporale în curs de execuţie, creanţele bugetare şi ale furnizorilor etc.
Deficienţele menţionate au fost cauzate de: lipsa unor reglementări interne  la prezentarea situaţiilor financiare; neincluderea, necompletarea şi neactualizarea Politicii de contabilitate cu norme regulamentare noi; lipsa procedurilor de control intern privind raportarea cheltuielilor interdepartamentale; dublarea cheltuielilor efective în cazul procurărilor centralizate și transmiterii gratuite a acestora în cadrul sistemului Ministerului Apărării; efectuarea neregulamentară a inventarierii; neaplicarea pîrghiilor posibile prevăzute de legislaţie la diminuarea datoriilor constatate.
Cele menţionate au influenţat asupra întocmirii rapoartelor instituţiilor subordonate, precum şi a raportului consolidat al Ministerului Apărării, condiționînd denaturarea situațiilor financiare raportate  la 31.12.2014 - cu 8,34 mil.lei, și la 31.12.2015 – cu 4,7 mil.lei, ce se încadrează în pragul de semnificație de 4%, constituind, respectiv - 0,48% și 0,22%3. Situațiile patrimoniale raportate au fost denaturate, la situația din 31.12.2014, cu 5,06 mil.lei, ce se încadrează în pragul de semnificație, constituind 0,43%4, iar la situația din 31.12.2015 – cu 66,06 mil.lei, ce depășește plafonul stabilit, constituind 5,20%5. Totodată, situația financiară la 31.12.2014 a fost afectată de nereflectarea în evidența contabilă a cotei statului în capitalul social al întreprinderilor de stat al căror fondator este Ministerul Apărării în valoare totală de 385,7 mil.lei, ce depășește plafonul de semnificație, constituind 21,9% din totalul activelor din bilanțul consolidat al ministerului. Asupra emiterii opiniei de audit au influențat atît neconformitățile cuantificabile, cît și cele semnificative prin context, precum neluarea la evidență a terenurilor și unor imobile etc.
________________________________________
32014 (8,43 mil.lei/1761,0 mil.lei = 0,48%), 2015 (4,7 mil.lei/2180,4 mil.lei=0,22%).
42014 (5,06 mil.lei/1165,6 mil.lei=0,43%).
52015 (66,06 mil.lei/1270,5 mil.lei=5,20%).

În aspectul conformității proceselor de executare a mijloacelor financiare şi de raportare a situației patrimoniale, se relevă: necesitatea documentării, organizării şi dezvoltării sistemului de management financiar și control; necorelarea actelor interne aferente cadrului de reglementare instituţională; planificarea irelevantă a mijloacelor speciale, cu generarea unui decalaj de proporţii dintre sumele planificate şi cele executate, precum și majorarea exagerată a soldurilor, în special, a fondului centralizat de mijloace speciale; gestionarea neconformă a procesului de achiziţii; mai multe neconformităţi la administrarea patrimoniului public şi la ţinerea evidenţei contabile etc. 
Se menționează că, în contextul multiplelor prevederi legale, Ministerul Apărării nu are elaborate reglementări interne care ar prevedea coerent și exhaustiv aplicarea modului de comercializare a activelor cu destinație militară, modului de excludere a bunurilor din Lista activelor propuse spre comercializare, aprobată de Parlament, precum şi a modului de comercializare a acestora în cazul transmiterii lor la balanţa întreprinderilor de stat al căror fondator este Ministerul Apărării sau al restricţionării transmiterii activelor cu destinaţie militară.
Aceste circumstanțe determină situații de comercializare a activelor cu destinație militară cu aplicarea altor prevederi normative decît cele aprobate de Parlament prin Hotărîrea nr.283-XIV din 17.02.1999, care reglementează expres modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului și altor mijloace tehnice de care dispun Forțele Armate ale Republicii Moldova. În aceste condiții, urmare  comercializării unor astfel de active neutilizate prin intermediul altor subiecți decît Ministerul Apărării, mijloacele obținute în sumă de 2236,0 mii dolari SUA (echivalentul a circa 38,9 milioane lei) au fost transferate integral la contul întreprinderii de stat în care Ministerul Apărării deține calitatea de fondator, care a realizat bunurile.
În baza activităților efectuate, auditul a formulat opinia cu rezerve referitor la situațiile financiare consolidate ale Ministerului Apărării la 31.12.2014 și 31.12.2015, precum și concluzia cu rezerve asupra conformității gestionării fondurilor publice în perioada anilor 2014-2015.
Reieşind din cele expuse, în temeiul art.7 alin.(1) lit.a), art.15 alin.(2) şi alin.(4), art. 16 lit.c) şi art. 34 alin.(3) din Legea nr. 261-XVI din 05.12.2008, Curtea de Conturi


hotărăşte:


1. Se aprobă Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Ministerului Apărării și ale unor entități subordonate pe exercițiul bugetar 2014-2015 (Anexa nr.1) și Raportul auditului conformității gestionării fondurilor publice de către Ministerul Apărării și unele entități din subordine în exercițiul bugetar 2014-2015 (Anexa nr.2).
2. Prezenta Hotărîre şi Rapoartele de audit nominalizate în pct.1 se remit:
2.1. Ministerului Apărării, pentru documentare referitor la rezultatele auditurilor  şi întreprinderea măsurilor de rigoare conform competențelor, în vederea implementării recomandărilor, şi se cere:
2.1.1. să examineze în cadrul Colegiului ministerului rezultatele auditurilor, asigurînd realizarea unor acțiuni concrete pentru lichidarea neregulilor constatate;
2.1.2. să intensifice controlul asupra respectării cadrului normativ din domeniul de activitate şi a reglementărilor privind organizarea şi funcționarea întreprinderilor de stat, în vederea asigurării unei bune guvernări a fondurilor publice;
2.1.3. să examineze şi să soluționeze problemele ce țin de înregistrarea, administrarea şi monitorizarea patrimoniului statului;
2.1.4. în comun cu Ministerul Educaţiei, să stabilească un termen de acreditare a studiilor superioare de licenţă (ciclul I) şi să înainteze propuneri privind stabilirea unui termen legal pentru desfăşurarea în cadrul Ministerului Apărării a studiilor de licenţă la specialităţile duble, precum și să determine modul de calculare și componența  cheltuielilor aferente acestor studii;
2.2. Ministerului Finanțelor, pentru documentare, luare de atitudine conform competențelor, și se propune examinarea oportunității completării:
2.2.1. Raportului privind circulația mijloacelor fixe cu un indicator informativ privind intrările și ieșirile mijloacelor fixe în sistemul interior al instituțiilor publice și în interiorul unei autorități publice centrale;
2.2.2. Catalogului mijloacelor fixe și activelor nemateriale, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 338 din 21.03 2003, cu categorii de mijloace fixe care nu se regăsesc în acesta, urmare regulilor noi de evidență contabilă, aplicate de la 1 ianuarie 2016, în scopul calculării uzurii bunurilor respective, cu înaintarea propunerilor în modul stabilit; 
2.3. Guvernului Republicii Moldova, pentru documentare, şi se propune examinarea oportunității revizuirii/modificării cadrului legislativ şi normativ ce ține de specificul comercializării tehnicii militare care creează posibilitatea aplicării altor norme legale decît cele stabilite prin Regulamentul privind modul de comercializare a tehnicii militare, armamentului şi altor mijloace tehnice militare de care dispun Forţele Armate ale Republicii Moldova, aprobat prin  Hotărîrea Parlamentului nr. 283-XIV din 17.02.1999;
2.4. Preşedintelui Republicii Moldova, Comandantului Suprem al Forţelor Armate, pentru informare, și Consiliului Suprem de Securitate, conform solicitării nr.03/3-08-26 din 26.02.2016;
2.5. Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, pentru informare;
2.6. Președintelui Fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, pentru informare, conform solicitării nr.FPC nr.49 din 04.04.2016;
2.7. Procuraturii Generale, pentru informare, conform competențelor, cu privire la aspectele menționate în subpunctele 3.2. și 3.3. și expuse în subcapitolele 4.6. și 4.7.  din Raportul prezentat în Anexa nr.2.
3. Se ia act că, pe parcursul auditului:
3.1. Ministerul Apărării și unele instituții din subordine au întreprins un șir de măsuri pentru lichidarea neajunsurilor și neregulilor constatate de audit și expuse în Rapoartele de audit anexate; pînă la închiderea rapoartelor financiare pe anul 2015, au fost corectate erori contabile în valoare de 13,3 mil.lei, și în anul 2016, pînă la finalizarea auditului, au fost înlăturate nereguli și ajustată evidența contabilă cu suma de 65,6 mil.lei;
3.2. Departamentul Dotări, la 22.03.2016, a remis Procuraturii Militare, pentru investigare, dosarele cu documentele aferente licitaţiilor publice desfăşurate privind achiziţionarea ţesăturii combinate cu desen camuflat pentru uniforma militară;
3.3. cazurile privind comercializarea activelor militare neutilizate au fost examinate de Secția investigații și infracțiuni în Forțele Armate ale Procuraturii Generale.
4. Despre măsurile întreprinse privind executarea subpunctelor 2.1., 2.2. din prezenta Hotărîre şi implementarea recomandărilor din Rapoartele de audit se va informa Curtea de Conturi în termen de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
5. Prin prezenta Hotărîre, se exclude din regim de monitorizare Hotărîrea Curții de Conturi nr.20 din 11 mai 2012 privind Raportul auditului regularității pe exercițiul bugetar 2011  la Ministerul Apărării, unele unități militare și instituții din subordine, avînd în vedere reiterarea recomandărilor neexecutate și/sau parțial executate în  rapoartele de audit anexate.
6. Prezenta Hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în conformitate cu art.34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008.

PREȘEDINTELE CURȚII DE CONTURI                     Serafim URECHEAN