Advanced Search

cu privire la Raportul auditului performanței sistemului administrării veniturilor publice


Published: 2016-01-15
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/moldova/5967692/cu-privire-la-raportul-auditului-performanei-sistemului-administrrii-veniturilor-publice.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
    Curtea de Conturi, în prezența ministrului în exercițiu al justiției dl V. Cebotari, directorului general al Serviciului Vamal dl T. Balițchi, șefului Departamentului venituri și control vamal din cadrul Serviciului Vamal dl C. Trofăilă, șefului adjunct al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat dl Iu. Lichii, directorului adjunct al Camerei de Licențiere dl Ed. Hadei, secretarului de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor dl O. Tofilat, șefului Direcției inspecție tehnică, instruire și activități conexe transportului rutier a Agenției Naționale Transport Auto dl Iu. Gulca, șefului adjunct al Secției înmatricularea vehicule a Direcției înregistrarea transportului și calificarea conducătorilor auto a Î.S. „CRIS „Registru” dl I. Codru, specialistului principal al Secției politica fiscală și bugetul de stat  în cadrul Ministerului Economiei dna M. Apostu, șefului Direcției prognoze și analiza macroeconomică în cadrul Ministerului Finanțelor dna N. Scleruc, precum și a altor persoane cu funcții de răspundere, călăuzindu-se de art.2 alin.(1) și art.4 alin.(1) lit.a) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008, a examinat Raportul auditului performanței sistemului administrării veniturilor publice.
Misiunea de audit s-a desfășurat în temeiul art.28 și art.31 din Legea Curții de Conturi și conform Programului activității de audit a Curții de Conturi pe anul 20151. Auditul a fost efectuat în conformitate cu Standardele de audit și bunele practici în domeniu. Pentru susținerea constatărilor și concluziilor, auditul s-a desfășurat la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal, cu colectarea probelor de audit la Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Justiției, Agenția Națională Transport Auto, Î.S. „CRIS „Registru”, Camera de Licențiere, Departamentul de Administrare Judecătorească, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești.
_______________________________________
1Hotărîrea Curții de Conturi  nr.57 din 08.12.2014 „Privind aprobarea Programului activității de audit a Curții de Conturi pe anul 2015”.

Activitatea de audit a fost orientată spre realizarea obiectivelor de audit: Obiectivul I „Care sînt factorii ce au influențat nivelul de încasare a veniturilor publice?” și Obiectivul II „Administratorii veniturilor publice dispun de procese eficiente în administrarea veniturilor publice?”.
Examinînd rezultatele auditului și audiind Raportul prezentat, precum și explicațiile persoanelor cu funcții de răspundere prezente în ședința publică, Curtea de Conturi


A CONSTATAT:


Evoluția economiei naționale în ultimii ani s-a caracterizat printr-un șir de transformări cu impact direct și indirect asupra finanțelor publice, care reprezintă ansamblul relațiilor economice aferente formării și administrării resurselor componentelor Bugetului Public Național. Colectarea deplină a veniturilor ce revin Bugetului Public Național este în interesul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, fiind principala sursă de finanțare a necesităților statului, context în care rolul de bază revine sistemului de administrare a veniturilor publice.
Principalii indici realizați ai veniturilor Bugetului Public Național au înregistrat o tendință de creștere variabilă cu 13,8% în anul 2012, cu 9,8% în anul 2013 și cu 12,6% în anul 2014, însumînd 38308,8 mil.lei.
Performanța sistemului administrării veniturilor publice este afectată de prezența unora și acelorași probleme majore, care persistă pe parcursul mai multor ani, cu impact negativ asupra îmbunătățirii rezultatelor de asigurare a statului cu resursele necesare pentru exercitarea funcțiilor sale.
În vederea eficientizării administrării veniturilor publice, prin prisma atribuțiilor ce le revin, administratorii de venituri urmează să consolideze activitățile aferente proceselor de administrare a veniturilor în Bugetul Public Național, cu înlăturarea carențelor și problemelor, care afectează semnificativ calitatea fundamentării prognozelor de venituri bugetare, colectarea deplină și în termenele legale a obligațiilor calculate, monitorizarea și controlul facilităților fiscale, urmărirea și aplicarea măsurilor de executare silită etc. Astfel, se evidențiază prezența următoarelor deficiențe și probleme:
• Carențele în procesul de estimare/prognozare a unor venituri publice influențează calitatea indicilor bugetari, cauzînd frecvența modificării acestora în dependență de gradul de colectare a veniturilor în Bugetul Public Național.
• Neasigurarea, în aspectul Inspectoratelor Fiscale de Stat teritoriale și Birourilor vamale, a încasării la nivelul stabilit a impozitelor și taxelor indică  prezența rezervelor în procesul de administrare a veniturilor fiscale/vamale.
• Neevaluarea facilităților fiscale în aspectul costurilor acordate, al impactului așteptat și realizat asupra creșterii economice a statului, precum și nerevizuirea termenului îndelungat de beneficiere de către careva grupuri de facilități fiscale limitează efectul scontat.
•  Administrarea impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător este afectată de modalitatea actuală de achitare și raportare a obligației fiscale pe acest tip de impozit, iar nivelul scăzut de conformare voluntară a unor contribuabili a generat creșterea esențială a restanțelor.
• Lipsa unor reglementări, precum și existența reglementărilor incomplete sau insuficiente privind modalitatea de planificare și organizare a activităților de control fiscal și vamal; clasificarea obligațiilor calculate, dar neplătite; specificarea/nominalizarea categoriilor de bunuri care pot beneficia de regim preferențial pentru introducerea în capitalul social; prioritizarea măsurilor de încasare de către executorii judecătorești a plăților cuvenite Bugetului Public Național; modul de raportare de către alte autorități a obligațiilor calculate și celor neplătite etc. determină apariția riscurilor majore la care se expun procesele de administrare a veniturilor publice.
• Vulnerabilitățile constatate la aplicarea măsurilor de executare și asigurare silită; neconlucrarea organelor abilitate cu dreptul de administrare a veniturilor publice; nefuncționarea unor procese aferente activității de licențiere; administrarea nedeplină de către executorii judecătorești a restanțelor la Bugetul Public Național au determinat semnificativ creșterea volumului arieratelor față de buget.
• Evidența actuală a obiectului impozabil nu reflectă o bază rezonabilă pentru estimarea exactă a veniturilor de la taxa de folosire a drumurilor, iar prezența vulnerabilităților și a problematicilor în administrarea acestei taxe limitează colectarea integrală a ei la buget.
• Executarea unor sarcini nespecifice organelor fiscale, stipulate în cadrul legal, afectează activitatea de bază a acestora, prin imobilizarea resurselor umane, utilizarea timpului aferent activității de bază, implicînd cheltuieli financiare.
Reieşind din cele expuse, în temeiul art.7 alin.(1) lit.a), art.15 alin.(2) şi alin.(4), art.16 lit.c) și art.34 alin.(3) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008, Curtea de Conturi


HOTĂRĂŞTE:


1. Se aprobă Raportul auditului performanței sistemului administrării veniturilor publice, care se anexează la prezenta Hotărîre.
2. Prezenta Hotărîre și Raportul de audit se remit:
2.1. Ministerului Finanțelor, pentru documentare referitor la rezultatele auditului, și se cere:
2.1.1. să examineze rezultatele auditului în cadrul Colegiului și să întreprindă măsurile de rigoare, conform competențelor, în vederea implementării recomandărilor;
2.1.2. să elaboreze propuneri privind reglementarea modului de prioritizare a executării de către instituțiile financiare a ordinelor de incaso înaintate de diferite organe, în vederea încasării primordiale a obligațiilor față de Bugetul Public Național;
2.1.3. să revadă atribuțiile nespecifice activității de bază, executate de organele fiscale, cu înaintarea în modul stabilit a propunerilor de rigoare;
2.2. Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Serviciului Vamal, pentru documentare, și se cere:
2.2.1. să examineze rezultatele auditului la ședințele organelor colegiale de conducere;
2.2.2. să elaboreze și să pună în aplicare măsuri concrete pentru implementarea recomandărilor și înlăturarea deficiențelor constatate;
2.3. Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, pentru documentare și examinarea, după competență, a rezultatelor auditului referitor la taxa de folosire a drumurilor, și se cere,  în comun cu Ministerul Finanțelor, să înainteze propuneri în vederea instituirii procedurii de preavizare a subiecților impunerii cu taxa de folosire a drumurilor;
2.4. Agenției Naționale Transport Auto, pentru documentare și examinarea, după competență, a rezultatelor auditului și elaborarea procedurilor automatizate de control la procesarea datelor aferente încasării taxei de folosire a drumurilor și raportării încasării acestei taxe;
2.5. Întreprinderii de Stat „CRIS „Registru”, pentru documentare și examinarea, după competență, a rezultatelor auditului referitor la taxa de folosire a drumurilor, și se cere, în comun cu Agenția Națională Transport Auto, să întreprindă măsuri în vederea integrării în Registrul de stat al transporturilor a tuturor informațiilor aferente autovehiculelor care formează obiectul impunerii cu taxa de folosire a drumurilor;
2.6. Camerei de Licențiere, pentru documentare și monitorizarea proceselor interne ce țin de evidența, sistematizarea și administrarea datelor privind taxele calculate, ach ecătorești a executării documentelor executorii aferente încasării plăților la Bugetul Public Național și soldului restanțelor neexecutate;
2.9. Guvernului Republicii Moldova, pentru informare și o posibilă examinare a situațiilor în domeniul administrării veniturilor publice, în special la capitolul restanțe și facilități fiscale acordate, și se cere:
2.9.1. să dispună, în condițiile cadrului legal, instituirea Comisiei pentru efectuarea controlului asupra Registrului de stat al transporturilor, în special remedierii tuturor neajunsurilor și problematicilor constatate de audit în evidența obiectului impunerii.
3. Comisiei parlamentare permanente economie, buget și finanțe, pentru documentare.
4. Despre măsurile întreprinse pentru executarea subpunctelor 2.1. - 2.8. din prezenta Hotărîre şi referitor la implementarea recomandărilor auditului se va informa semestrial Curtea de Conturi în termen de 18 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
5. Se exclud din regim de monitorizare Hotărîrile Curții de Conturi menționate la compartimentul respectiv din Raportul de audit, dată fiind reiterarea cerințelor/recomandărilor implementate parțial.
6. Prezenta Hotărîre se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în conformitate cu art.34 alin.(7) din Legea Curţii de Conturi nr.261-XVI din 05.12.2008.