Advanced Search

cu privire la examinarea sesizărilor AO „Asociaţia pentru DezvoltareaCulturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „APOLLO” nr. 705 din 23.12.2015 şi nr. 706 din 24.12.2015


Published: 2016-03-18
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/moldova/5966800/cu-privire-la-examinarea-sesizrilor-ao-asociaia-pentru-dezvoltareaculturii-i-proteciei-drepturilor-de-autor-i-conexe-apollo-nr.-705-din-23.12.2015-i-n.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
    I. La data de 23 decembrie 2015, pe adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului a parvenit sesizarea nr. 705  a  AO „Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „APOLLO”, în care se menţionează că în cadrul buletinului informativ din  21 decembrie 2015, postul de televiziune „Publika TV” a realizat şi a difuzat un reportaj „impertinent, manipulator şi tendenţios, şi a informat în mod trunchiat consumatorul de programe despre apelul Excelenţei Sale, domnul James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, lansat în aceeaşi zi, 21 decembrie, în care politicienii sînt  îndemnaţi să se gîndească la cetăţenii Republicii Moldova”.
Potrivit petiţionarului, postul de televiziune „Publika TV” a preluat mesajul „postat cu cîteva ore înainte de anunţul făcut de şeful statului” şi „l-a prezentat ca pe o critică adusă preşedintelui Nicolae Timofti, după ce acesta l-a desemnat drept candidat pentru postul de premier pe Ion Sturza”.
La cele expuse mai sus, AO „APOLLO” vine cu precizarea, potrivit căreia, „însăşi instituţia diplomatică consideră că reportajul Publika TV despre comentariul ambasadorului american în ţara noastră, James D. Pettit, este unul eronat şi a cerut televiziunii …să publice o dezminţire”.
Drept urmare, petiţionarul solicită investigarea celor menţionate şi sancţionarea „General Media Group Corp.” S.R.L. pentru derogările de la art. 7 alin. (4) lit. a), b), art. 10 alin. (1) şi alin. (5) din Codul audiovizualului.
II. La data de 24 decembrie 2015, pe adresa Consiliului Coordonator al Audiovizualului a parvenit sesizarea nr. 706  a  AO „Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „APOLLO”, prin care informează că posturile de televiziune „Prime” şi „Publika TV” au admis derogări de la prevederile art. 7 alin. (4) lit. a), b), art. 10 alin. (1) şi alin. (5) din Codul audiovizualului la difuzarea reportajului „Macaroane şi galoşi în loc de salarii şi pensii. Ion STURZA, criticat de consătenii din Porjolteni” (data de difuzare: 22 decembrie 2015).
Potrivit petiţionarului, reportajul „a fost unul manipulator şi tendenţios, întrucît a informat în mod voit trunchiat consumatorul de programe despre poziţia consătenilor referitor la candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru”.
În aceste împrejurări, petiţionarul solicită:
a) examinarea, în decurs de 15 zile din momentul înregistrării, a prezentelor sesizări;
b) constatarea încălcării de către  „General  Media Group Corp.” S.R.L. a prevederilor art. 7 alin. (4) lit. a), b) şi art. 10 alin. (1) şi (5) din Codul audiovizualului;
c) sancţionarea după toate rigorile legii a „General  Media Group Corp.” S.R.L. pentru încălcarea prevederilor legale nominalizate.
În urma examinării sesizărilor nr. 705 din 23.12.2015 şi nr. 706 din 24.12.2015 ale AO „APOLLO” s-a constatat imposibilitatea admiterii acestora, din următoarele motive:
- petiţionarul AO „APOLLO” nu a demonstrat că este afectat în mod direct de cele invocate în sesizare, conform prevederii exprese din art. 37 alin. (3) lit. c) din Codul audiovizualului;
- Consiliul Coordonator al Audiovizualului aplică sancţiunile doar după constatarea încălcării normelor legale de către radiodifuzori.
Ca urmare a celor invocate mai sus, în temeiul prevederilor art. 37 alin. (3) lit. a) din Codul audiovizualului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat pe marginea reportajelor difuzate de către posturile de televiziune „Publika TV” şi „Prime” la 21 şi 22 decembrie 2015. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 38 alin. (7) din Codul audiovizualului, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a solicitat poziţiile posturilor de televiziune „Publika TV” şi „Prime la difuzarea reportajelor „Mesajul ambasadorului american la Chişinău” şi „Macaroane şi golaşi în loc de salarii şi pensii. Ion STURZA, criticat de consătenii din Porjolteni”.
Prin scrisoarea nr. 27/A din 27 ianuarie 2016, compania „General  Media Group Corp.” S.R.L., titulara licenţei pentru postul de televiziune „Publika TV”, a comunicat Consiliului Coordonator al Audiovizualului următoarele:
- „În cadrul buletinului de ştiri al postului de televiziune „Publika TV” din data de 21 decembrie 2015 a fost realizat un reportaj intitulat „Mesajul ambasadorului american la Chişinău”, iar ulterior postul de televiziune a venit cu o precizare la această ştire, din neatenţie, redactorul care a scris ştirea nu a ţinut cont de faptul că mesajul Ambasadorului a fost plasat cu aproximativ o oră pînă la semnarea decretului privind desemnarea premierului. Mai mult, s-a făcut o legătură între decizia şefului statului şi mesajul diplomatului american”;    - „Această greşeală regretabilă a fost corectată imediat pe site-ul www.publika.md, după ce a fost emis comunicatul Ambasadei SUA…”;    - „Luînd în considerare cele expuse mai sus, considerăm că acţiunile noastre se încadrează în prevederile legii, fapt prin care sesizarea înaintată este neîntemeiată”.
     Prin scrisoarea nr. 27/B din 27 ianuarie 2016, compania „General  Media Group Corp.” S.R.L., titulara licenţei pentru postul de televiziune „Publika TV”, a comunicat Consiliului Coordonator al Audiovizualului următoarele:
- „Ştirea la care se face trimitere în sesizare, intitulată „Macaroane şi galoşi în loc de salarii şi pensii”. Ion Sturza, criticat de consăteni din Pоrjolteni”, şi difuzată la posturile de televiziune Publika TV şi Prime, constituie o relatare a unui fapt ce ţine de interesul public al societăţii faţă de evenimente şi probleme care trezesc interesul societăţii, iar faptele invocate în sesizare sînt denaturate, iar circumstanţele sînt prezentate tendenţios, cu scopul ducerii în eroare a membrilor CCA, această situaţie nu poate genera automat limitarea libertăţii de exprimare”;    - „Totodată, ţinem să menţionăm că iniţial ştirea a fost gîndită despre opinia oamenilor de la ţară, inclusiv de la baştina lui Ion Sturza, despre desemnarea candidaturii respective, şi au fost luate voxuri atît din s. Pîrjolteni, respectiv, din satul de baştină al lui Ion Sturza. În final s-a decis să se limiteze ştirea la opinia oamenilor din localitatea unde s-a născut Ion Sturza”;    - „Luînd în considerare cele expuse mai sus, considerăm că acţiunile noastre se încadrează în prevederile legii, fapt prin care sesizarea înaintată este neîntemeiată”.
     Rezultatele  monitorizării au atestat că postul de televiziune „Publika TV” a difuzat, la data de 22 decembrie 2015 (ora: 10:00), subiectul „Mesajul ambasadorului american la Chişinău”. Totodată, este de menţionat că în aceeaşi zi, în cadrul emisiunii „Fabrika”, postul în cauză a dezminţit cele difuzate anterior.
Cu privire la subiectul „Macaroane şi golaşi în loc de salarii şi pensii. Ion STURZA, criticat de consătenii din Pîrjolteni” (difuzat la data de 22 decembrie 2015, ora: 21:00), Direcţia monitorizare TV nu poate să se expună asupra veridicităţii informaţiei difuzate.
În cadrul şedinţei publice, cu referire la difuzarea subiectului „Macaroane şi galoşi în loc de salarii şi pensii. Ion STURZA, criticat de consătenii din Pîrjolteni” de către posturile de televiziune „Publika TV” şi „Prime”, membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au declarat că astfel de derapaje persistă şi la alte posturi de televiziune. Aceasta fiind o problemă care trebuie combătută. În acest sens, membrii CCA au atenţionat radiodifuzorii ca pe viitor, în cadrul emisiunilor informative, în special, să ţină cont de Codul deontologic al jurnalistului, Codul de conduită al radiodifuzorilor şi, nu în ultimul rînd, de prevederile art. 7 alin. (4) din Codul audiovizualului, care stipulează că informaţia care compune ştirea să fie veridică, sensul realităţii să nu fie deformat prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri.
Ca urmare a examinării publice a sesizărilor menţionate, în temeiul Codului audiovizualului nr. 260-XVI din 27.07.2006, a Statutului CCA, aprobat prin Hotărîrea nr. 433-XVI din 28.12.2006 a Parlamentului Republicii Moldova, a Legii contenciosului administrativ, Consiliul Coordonator al Audiovizualului


DECIDE:


1. A respinge sesizarea nr. 705 din 23.12.2015, parvenită de la  AO „Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „APOLLO” şi consumatorii de programe Vasile NĂSTASE şi Vitalie GORELCO, ca inadmisibilă (PRO – (8) – D. CIOCAN, O. BARBĂLATĂ, Iu. COLESNIC, A. COZMA, O. GUŢUŢUI, C. MÎŢU, M. ONCEANU-HADÎRCĂ şi D. VICOL).
2. A lua act de sesizarea nr. 706 din 24.12.2015, parvenită de la  AO „Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţiei Drepturilor de Autor şi Conexe „APOLLO” şi consumatorii de programe Vasile NĂSTASE şi Vitalie GORELCO (PRO – (8) – D. CIOCAN, O. BARBĂLATĂ, Iu. COLESNIC, A. COZMA, O. GUŢUŢUI, C. MÎŢU, M. ONCEANU-HADÎRCĂ şi D. VICOL).
3. Controlul asupra executării prezentei decizii îl exercită Direcţia monitorizare TV.
4. Prezenta decizie va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a CCA.