Advanced Search

pentru modificarea și completarea Regulamentului privind procedura de examinare a sesizărilor depuse la Curtea Constituțională


Published: 2016-03-18
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/moldova/5966778/pentru-modificarea-i-completarea-regulamentului-privind-procedura-de-examinare-a-sesizrilor-depuse-la-curtea-constituional.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
    Dl Alexandru TĂNASE, preşedinte,
Dl Aurel BĂIEŞU,
Dl Igor DOLEA,
Dl Victor POPA, judecători,
cu participarea dnei Ludmila Chihai, grefier,
În conformitate cu prevederile Legii nr. 317-XIII din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și Codului jurisdicției constituționale nr. 502-XIII din 16 iunie 1995, Curtea Constituțională


DECIDE:


1. Regulamentul privind procedura de examinare a sesizărilor depuse la Curtea Constituțională, aprobat prin Decizia Curții Constituționale nr. AG-3 din 3 iunie 2014, se modifică și se completează după cum urmează:
1) La punctul 4, după cuvântul „drept”, se completează cu textul:
„inclusiv judecătorii/completele de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, curților de apel și judecătoriilor – în cazul prezentării excepției de neconstituționalitate,”
2) După punctul 19, se completează cu punctele 191-192 cu următorul cuprins:
„191. Sesizările privind excepțiile de neconstituționalitate se prezintă direct Curţii Constituţionale de către judecătorii/completele de judecată din cadrul Curții Supreme de Justiție, curților de apel și judecătoriilor, pe rolul cărora se află cauza, iar admisibilitatea acestora se examinează în regim prioritar, în termen care nu depășește 15 zile. Pentru examinarea amplă a tuturor circumstanțelor, sesizarea privind excepția de neconstituționalitate se prezintă Curții împreună cu dosarul cauzei, în cadrul căreia a fost ridicată excepția.
192. În sesizarea privind excepția de neconstituționalitate judecătorul/completul de judecată care a sesizat Curtea indică dacă:
a) obiectul excepției intră în categoria actelor cuprinse la articolul 135 alin. (1) lit. a) din Constituție;
b) excepția este ridicată de către părțile litigiului sau reprezentantul acestora sau este ridicată de instanța de judecată din oficiu;
c) prevederile contestate urmează a fi aplicate la soluționarea litigiului;
d) nu există o hotărâre anterioară a Curții având ca obiect prevederile contestate.”
3) Punctul 23 se completează cu o nouă propoziție cu următorul cuprins:
„La ședință participă de asemenea judecătorul-asistent, secretarul general și asistentul judiciar (referentul) care a asistat judecătorul-raportor.”
4) Punctul 24 va avea următorul cuprins:
„24. Admisibilitatea sesizării se examinează în ședință închisă, fără participarea părților.”
5) Punctul 28 va avea următorul cuprins:
„28. Sesizarea urmează a fi declarată inadmisibilă în cazul în care:
a) soluționarea sesizării nu intră în competența Curții;
b) există o hotărâre/decizie/aviz al Curții având ca obiect prevederile contestate;
c) normele contestate au fost modificate sau abrogate;
d) sesizarea este vădit nefondată;
e) la ridicarea excepției de neconstituționalitate nu au fost respectate condițiile menționate la pct. 192.”
6) La punctul 40, litera f) va avea următorul cuprins:
„f) judecătorul care a ridicat excepția de neconstituționalitate la soluționarea unei cauze aflate pe rolul său sau partea litigiului (reprezentantul acesteia) dacă excepția a fost ridicată de către aceasta din urmă. În cazul în care excepția de neconstituționalitate este ridicată de către un complet de judecată, sesizarea va fi susținută la ședința publică a Curții de către un judecător delegat din cadrul completului;”
7) Punctul 511 va avea următorul cuprins:
„511. Sesizările de interpretare a Constituției, precum și cele prin care Curtea Constituțională se pronunță prin aviz se examinează în ședință închisă, fără participarea părților, cu excepția cazului în care Curtea decide altfel.”
8) La punctul 512, prima propoziție va avea următorul cuprins:
„Dispozitivul hotărârilor privind interpretarea Constituției și al avizelor se pronunță public.”
9) Se completează cu un nou capitol cu următorul cuprins:


„VIII. Declarațiile publice pentru mass-media


73. La depunerea sesizărilor, precum și după desfășurarea ședințelor publice ale Curții, declarațiile pentru presă pot fi făcute în incinta Curții doar de reprezentanții Curții. Autorii sesizării și alți participanți la proces pot face declarații în incinta Curții doar cu autorizarea expresă a Curții.”
2. Prezenta decizie este definitivă, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE               Alexandru TĂNASE