Advanced Search

Asetus yksityishenkilön velkajärjestelystä


Published: 1993-01-25
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/finland/646030/asetus-yksityishenkiln-velkajrjestelyst.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.

Asetus yksityishenkilön velkajärjestelystä

Katso tekijänoikeudellinen huomautus käyttöehdoissa.

Oikeusministerin esittelystä säädetään yksityishenkilön velkajärjestelystä 25 päivänä tammikuuta 1993 annetun lain (57/93) 51 §:n 2 momentin ja 88 §:n nojalla:

1 §
Hakemuslomakkeet

Yleisten alioikeuksien on pidettävä oikeusministeriön vahvistaman kaavan mukaisia lomakkeita velkajärjestelyn hakemista ja maksuohjelmaehdotusta varten maksutta niitä tarvitsevien saatavissa.

2 §
Hakemuksen liitteet

Velallisen hakemukseen velkajärjestelystä tulee liittää:

1) jäljennökset velallisen ja samassa taloudessa asuvien täysi-ikäisten henkilöiden verotustodistuksista kolmelta viimeiseltä vuodelta;

2) velallisen ja hänen aviopuolisonsa työnantajan palkkatodistus, josta ilmenee palkkakertymä edelliseltä ja kuluvalta kalenterivuodelta sekä palkka viimeiseltä palkanmaksukuukaudelta;

3) jäljennös päätöksestä tai muusta asiakirjasta, josta ilmenee velallisen ja hänen aviopuolisonsa eläke, työttömyyspäiväraha tai koulutustuki, sairausvakuutuksen päiväraha, äitiysraha tai muu päiväraha, lasten kotihoidontuki, asumistuki, opintotuki tai muu etuus sekä sellaisen etuuden kesto;

4) vahvistetun kaavan mukaiselle lomakkeelle laadittu elinkeinonharjoittajan tuloselvitys velallisen ja hänen aviopuolisonsa maatalousyrittäjätulosta ja muusta yrittäjätulosta;

5) maksajan antama kirjallinen selvitys tai muu asiakirja, josta ilmenevät velallisen ja hänen aviopuolisonsa muut kuin 2–4 kohdassa tarkoitetut tulot;

6) jäljennös vuokran, vastikkeen ja muiden asumiskulujen määrän osoittavista asiakirjoista;

7) jäljennös tuomioistuimen päätöksestä tai sopimuksesta, joka koskee velallisen lapselle suoritettavaa elatusapua, sekä selvitys elatusavun määrästä;

8) jäljennös tositteesta tai muusta asiakirjasta, josta ilmenee velan jäljellä oleva määrä, ei kuitenkaan alle 340 euron suuruisista veloista, sekä jäljennökset panttausta koskevista sitoumuksista; (22.11.2001/1029)

9) huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden, osuuksien ja asumisoikeuden sekä muun merkittävän varallisuuden osalta jäljennös asiakirjasta, josta ilmenee velallisen omistusosuus;

10) kirjallinen selvitys siitä, mihin velallisen hakemukseen sisältyvät arviot varallisuuden arvoista perustuvat; sekä

11) kirjallinen selvitys sairaudesta, työttömyydestä, työkyvyttömyydestä tai muusta olosuhteiden muutoksesta, jolla on merkitystä hakemuksen kannalta.

Velallisella on oikeus saada 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetut verotustodistukset maksutta velkajärjestelyhakemukseen liittämistä varten. (30.12.2014/1379)

3 § (24.1.1997/64)
Elinkeinotoimintaa koskevat selvitykset

Elinkeinotoimintaa harjoittavan yksityisen elinkeinon- tai ammatinharjoittajan tulee lisäksi liittää hakemukseensa jäljennökset elinkeinotoiminnan aloittamista koskevasta ilmoituksesta ja viimeisistä tilinpäätösasiakirjoista. Avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön henkilökohtaisesti vastuunalaisen yhtiömiehen tulee liittää hakemukseensa jäljennökset yhtiön kaupparekisteriotteesta ja viimeisistä tilinpäätösasiakirjoista sekä tilintarkastajan selvitys yhtiön taloudellisesta tilanteesta. Velallisen, joka harjoittaa elinkeinotoimintaa osakeyhtiön johtoon kuuluvana osakkeenomistajana, tulee liittää hakemukseensa jäljennökset yhtiön kaupparekisteriotteesta ja viimeisistä tilinpäätösasiakirjoista.

Velallisen, joka on harjoittanut elinkeinotoimintaa ja jolla on velkajärjestelyn piiriin kuuluvia elinkeinotoiminnassa syntyneitä velkoja enemmän kuin vähän, tulee liittää hakemukseensa seuraavat selvitykset:

1) kirjallinen selvitys yritysmuodosta, toimialasta ja toiminnan laajuudesta sekä yrityksen omistussuhteista viimeisten kolmen toimintavuoden ajalta;

2) kirjallinen selvitys elinkeinotoiminnan päättymisestä ja siihen johtaneista syistä;

3) toiminnan päättymistä edeltäneiltä kolmelta vuodelta jäljennökset tilinpäätösasiakirjoista, kirjallinen selvitys toiminnan taloudellisesta tuloksesta sekä selvitys yksityisottojen määrästä ja velalliselle ja hänen perheenjäsenilleen maksetusta palkasta tai, jos selvitystä ei joltain osin voida esittää, syy siihen; sekä

4) kirjallinen selvitys siitä, kuinka paljon velallisen vastuulla olevia elinkeinotoimintaan liittyviä velkoja on toiminnan päättymisen jälkeen suoritettu ja minä ajanjaksona suoritukset on tehty.

Elinkeinotoimintaa harjoittavan yksityisen elinkeinon- tai ammatinharjoittajan, joka hakee elinkeinotoimintaan liittyvien velkojensa järjestelyä, tulee 1 momentissa mainittujen selvitysten lisäksi liittää hakemukseensa seuraavat selvitykset tai ilmoittaa syy siihen, miksi selvitystä ei joiltain osin voida esittää:

1) jäljennös tilinpäätösasiakirjoista kahdelta viimeisimmältä tilikaudelta sekä, jos viimeisimmän tilikauden päättymisestä on kulunut yli neljä kuukautta, jäljennös välitilinpäätöksestä, joka ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi;

2) kirjallinen selvitys toiminnan laajuudesta, taloudellisesta tuloksesta ja taloudellisten vaikeuksien keskeisistä syistä sekä selvitys yksityisottojen määrästä ja velalliselle ja hänen perheenjäsenilleen maksetusta palkasta; sekä

3) kauppakamarin hyväksymän tilintarkastajan tai muun luotettavan asiantuntijan antama selvitys 3 a §:ssä tarkoitetuista seikoista.

(30.12.2014/1379)

Jos velallisella ei ole kirjanpitolain (1336/1997) mukaan velvollisuutta laatia tilinpäätöstä, hakemukseen voidaan liittää tilinpäätösasiakirjojen sijasta selvitys toimitetusta verotuksesta tai, siltä osin kuin verotusta ei vielä ole toimitettu, veroilmoituksesta liitteineen. Välitilinpäätöksen sijasta velallinen voi liittää hakemukseen kirjanpitoon perustuvan selvityksen elinkeinotoiminnan tuloista ja menoista toimitetun verotuksen tai veroilmoituksen antamisen jälkeiseltä ajalta. (30.12.2014/1379)

3 a § (30.12.2014/1379)
Asiantuntijan selvitys

Edellä 3 §:n 3 momentin 3 kohdassa tarkoitetun selvityksen tulee sisältää:

1) lausunto hakemukseen liitetystä viimeisimmästä tilinpäätöksestä tai sen korvaavista verotustiedoista sekä välitilinpäätöksestä;

2) lausunto elinkeinotoiminnan jatkamiskelpoisuudesta ja seikoista, jotka on otettava huomioon arvioitaessa velallisen taloudellista asemaa; sekä

3) tarpeellisessa laajuudessa tiedot muista seikoista, joilla saattaa olla merkitystä arvioitaessa yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain (57/1993) 45 ja 45 a §:ssä tarkoitettuja velkajärjestelyn aloittamisen lisäedellytyksiä sekä 46 a §:ssä tarkoitettua maksuohjelman vahvistamisen estettä.

4 §
Kiinteistöä koskevat selvitykset

Tuomioistuimen on hankittava velallisen omistaman kiinteistön osalta rasitustodistus ja lainhuutotodistus tai oikeaksi todistettu jäljennös lainhuutorekisterikortista. Vastaavat tiedot on hankittava toisen kiinteistöön kohdistuvasta velallisen vuokraoikeudesta tai muusta käyttöoikeudesta.

5 §
Hakemuksen liitteiden toimittaminen velkojalle

Velkojan pyynnöstä tuomioistuimen on toimitettava velkojalle jäljennökset velallisen hakemukseen liitetyistä asiakirjoista.

6 §
Ulosottoa koskevat säännökset

Kun maksuohjelma on vahvistettu, ulosottomiehen on ilmoitettava ulosmittauksen raukeamisesta asianomaiselle rekisteriviranomaiselle.

Jos velallinen on yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain (57/93) 41 §:n nojalla määrätty suorittamaan velkojille tulevat maksut kokonaan tai osaksi ulosottomiehelle, ulosottomiehen tulee tilittää maksut velkojille noudattaen soveltuvin osin, mitä ulosottolaissa ja -asetuksessa säädetään. Ulosottomies voi kuitenkin lykätä maksujen tilittämisen velkojille enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Velallisen rahasuorituksista on annettava velalliselle valtion perimiskuitista annetun asetuksen (468/78) 1 §:ssä tarkoitettu velallisen kuitti.

Velallinen ei ole velvollinen suorittamaan ulosottomaksuista annetussa asetuksessa (161/85) tarkoitettua ulosottomaksua ulosottomiehelle tekemistään suorituksista.

Ks. Ulosottokaari 705/2007. A valtion perimiskuitista 468/1978 on kumottu VNa:lla valtion perimiskuitista annetun asetuksen kumoamisesta 1021/2006. A ulosottomaksuista 161/1985 on kumottu A:lla ulosottomaksuista 35/1995.

6 a § (30.12.2014/1379)
Vähäisen jako-osuuden jättäminen huomiotta

Jos velkojia on useampi kuin yksi, maksuohjelmassa voidaan jättää ilman suoritusta velkoja, jolle kertyvä jako-osuus olisi pienempi kuin 50 euroa. Tällainen velkoja voidaan jättää ilman suoritusta myös, kun maksuohjelmaa muutetaan.

6 b § (22.11.2001/1029)
Tavoittamattoman velkojan jättäminen huomiotta

Jos velkajärjestelyn piiriin kuuluu yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 28 a §:ssä tarkoitettu velka elinkeinonharjoittajalle, jota ei ole voitu tavoittaa, velka voidaan jättää maksuohjelmassa huomioon ottamatta, jos velan määrä alittaa 1 700 euroa.

6 c § (30.12.2002/1275)

6 c § on kumottu A:lla 30.12.2002/1275.

7 §
Velkajärjestelyrekisteri ja sen käyttötarkoitus

Oikeusrekisterikeskus ylläpitää velkajärjestelyrekisteriä automaattisen tietojenkäsittelyn avulla velallisen maksuohjelman toteuttamisen turvaamiseksi ja hänen maksukykynsä ylittävän vastaisen velkaantumisen estämiseksi, velkajärjestelyn myöntämisen edellytysten selvittämiseksi sekä tilasto- ja tutkimustoimintaa varten. (24.1.1997/64)

Tuomioistuin tallettaa suorakäyttöisesti rekisteriin tietoja siten kuin oikeusministeriö tarkemmin määrää.

8 §
Velkajärjestelyrekisterin tietosisältö

Asian käsittelevän tuomioistuimen on viivytyksettä merkittävä rekisteriin siten kuin oikeusministeriö tarkemmin määrää:

1) velallisen nimi, henkilötunnus, yhteystiedot ja kotipaikka;

2) tuomioistuin ja sen yhteystiedot sekä asian tunnistetiedot;

3) hakemuksen tekijä ja hänen yhteystietonsa;

4) velkajärjestelyasian käsittelystä:

a) hakemuksen vireilletulopäivä;

b) hakemuksen hylkääminen tai muu ratkaisu, jolla asian käsittely tuomioistuimessa on päättynyt;

c) velkajärjestelyn alkaminen;

d) maksuohjelman vahvistaminen sekä ohjelman alkamis- ja päättymispäivä tarvittaessa erikseen tavallisten velkojen ja vakuusvelkojen osalta;

e) maksuohjelman raukeaminen;

f) maksuohjelman muuttaminen ja ohjelman päättymispäivä;

g) muutoksenhakua koskevat tiedot;

h) selvittäjän nimi ja yhteystiedot; sekä

i) muu asiaan liittyvä tieto sen mukaan kuin oikeusministeriö määrää.

(24.1.1997/64)

Jos maksuohjelma raukeaa yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain 47 §:n nojalla, merkinnän tekee se tuomioistuin, jossa yrityksen saneerausmenettely on vireillä.

9 § (24.1.1997/64)
Tietojen poistaminen rekisteristä

Rekisteristä poistetaan rekisteröityä ja velkajärjestelyä koskevat tiedot sen jälkeen, kun:

1) maksuohjelman kesto on päättynyt;

2) on kulunut enintään kuusi kuukautta siitä, kun velkajärjestelyasian käsittely on muun kuin hakemuksen hylkäämisen vuoksi tuomioistuimessa päättynyt; tai

3) on kulunut kaksi vuotta siitä, kun hakemus on hylätty tai maksuohjelma on määrätty raukeamaan.

Virheen oikaisuun sovelletaan, mitä henkilörekisterilain (471/1987) 15 §:ssä säädetään.

Oikeusrekisterikeskuksen on arkistoitava velkajärjestelyrekisteristä poistetut tiedot.

HenkilörekisteriL 471/1987 on kumottu L:lla 523/1999, ks. HenkilötietoL 523/1999 29 §.

10 § (24.1.1997/64)
Henkilötietojen massaluovutus

Velkajärjestelyrekisterissä olevista merkinnöistä saa luovuttaa henkilötietoja teknisen käyttöyhteyden välityksellä tai muuna henkilörekisterilaissa tarkoitettuna massaluovutuksena. Lupa voidaan antaa tuomioistuimille velkajärjestelyyn liittyviä tehtäviä, ulosotto-, vero-, poliisi- tai muulle viranomaiselle perintä- ja täytäntöönpanotehtäviä sekä luottotietotoiminnan harjoittajille luottotietorekisterin pitämistä varten.

Lupa saada tietoja teknisen käyttöyhteyden avulla voidaan lisäksi antaa sille, joka tarvitsee tietoja luoton myöntämistä ja valvontaa varten.

11 §
Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 8 päivänä helmikuuta 1993.

Muutossäädösten voimaantulo ja soveltaminen:

31.1.1995/115:

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä helmikuuta 1995.

24.1.1997/64:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä helmikuuta 1997.

22.11.2001/1029:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2002.

30.12.2002/1275:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2003.

30.12.2014/1379:

Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2015.