Advanced Search

Bekendtgørelse om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v.


Published: 2008-06-23
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/denmark/609346/bekendtgrelse-om-partikelfiltre%252c-kontrol-og-mrkning-af-lastbiler-og-busser-i-kommunalt-fastlagte-miljzoner-m.v.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
Oversigt (indholdsfortegnelse)

   

Bilag 1

Bekendtgørelse om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1)

I medfør af § 15 b, stk. 3, 5 og 6, § 15 c, stk. 2, § 15 d, stk. 1 og 3, § 80, stk. 2, og § 110, stk. 3 og 4, i lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 1757 af 22. december 2006, fastsættes:

Definitioner

§ 1. I denne bekendtgørelse forstås ved:

1) Køretøj: Lastbil eller bus, der er drevet af en motor med kompressionstænding, og som er registreret med en tilladt totalvægt på mere end 3.500 kg.

2) Bruger af et køretøj: En person, som har varig rådighed over et køretøj.

3) Miljøzone: Et område omfattet af lovens § 15 a, stk. 1.

4) Færdselsstyrelsens principgodkendelsesordning: Den i bilag 1 beskrevne principgodkendelsesordning.

5) Dansk veterankøretøj: Dansk registreret lastbil eller bus, der er registreret til veterankørsel, er drevet af en motor med kompressionstænding og er registreret med en tilladt totalvægt på mere end 3.500 kg.

6) Udenlandsk veterankøretøj: Udenlandsk registreret lastbil eller bus, der er drevet af en motor med kompressionstænding, er registreret med en tilladt totalvægt på mere end 3.500 kg og er registreret første gang mindst 30 år før det tidspunkt, hvor køretøjet anvendes i en miljøzone.

Effektivt partikelfilter

§ 2. Kravet om montering af et effektivt partikelfilter, jf. lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 eller 2, anses for køretøjer, der er registreret her i landet, og som har fået monteret partikelfilter den 1. juli 2007 eller senere, for overholdt, når

1) et monteret partikelfilter er godkendt af Færdselsstyrelsen eller af en af Færdselsstyrelsen bemyndiget organisation i overensstemmelse med Færdselsstyrelsens principgodkendelsesordning for partikelfiltre, jf. § 4, stk. 3, og

2) røggastætheden efter filteret målt ved fri acceleration ikke overstiger en K-værdi på 0,2 m-1, jf. § 4, stk. 2.

Stk. 2. Kravet om montering af et effektivt partikelfilter, jf. lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 eller 2, anses for køretøjer, der er registreret her i landet, og som har fået monteret partikelfilter før den 1. juli 2007, for overholdt, når filteret opfylder følgende krav:

1) Partikelfilteret maksimalt yder et modtryk på 20 kPa ved motorens maksimale effekt, jf. § 4, stk. 4.

2) Partikelfilteret reducerer mindst 80 % af partikelemissionen målt ifølge anerkendte EU-metoder, jf. § 4, stk. 4.

3) Røggastætheden efter filteret målt ved fri acceleration overstiger ikke en K-værdi på 0,2 m-1, jf. § 4, stk. 2.

Stk. 3. Kravet om montering af et effektivt partikelfilter, jf. lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 eller 2, anses for køretøjer, der er registreret i udlandet, for overholdt, jf. § 8, når filteret opfylder enten kravene nævnt i stk. 1, nr. 1 og 2, eller følgende krav:

1) Partikelfilteret maksimalt yder et modtryk på 20 kPa ved motorens maksimale effekt.

2) Partikelfilteret reducerer mindst 80 % af partikelemissionen målt ifølge anerkendte EU-metoder.

3) Partikelfilteret skal ved løbende drift sikre, at røggastætheden efter filteret målt ved fri acceleration ikke overstiger en K-værdi på 0,2 m-1.

Stk. 4. Det forudsættes i stk. 2, nr. 1–3, og stk. 3, nr. 1–3, at der anvendes brændstof med et svovlindhold på maksimalt 50 ppm. Såfremt et filtersystem kræver tilsætning af særlige hjælpestoffer i brændstoffet, skal disse tilsættes automatisk under køretøjets normale drift. Dette gælder dog ikke for køretøjer, som er omfattet af en vognpark, hvor brændstofpåfyldning alene sker fra eget tankanlæg.

Miljøzonekontrol og mærkeadministration for danske køretøjer

§ 3. De opgaver vedrørende miljøzonekontrol og miljø­zonemærkeadministration, som er fastlagt for en synsvirksomhed i §§ 4–7 i denne bekendtgørelse, udføres af synsvirksomheder, der har tilladelse til at foretage syn af køretøjer i kategori 2 eller 4, jf. § 1, stk. 4, i bekendtgørelse om virksomheder, der foretager syn af køretøjer.

Stk. 2. En synsvirksomhed, jf. stk. 1, modtager fra Miljøstyrelsen efter anmodning i fornødent omfang og vederlagsfrit de miljøzonemærker, som skal udstedes efter § 4, stk. 2, nr. 2, og § 6, stk. 1, i denne bekendtgørelse.

§ 4. En synsvirksomhed skal i forbindelse med syn af et køretøj efter anmodning fra fremstilleren, jf. § 30 i bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer, gennemføre en miljøzonekontrol.

Stk. 2. Ved en miljøzonekontrol skal synsvirksomheden

1) kontrollere, om et køretøj opfylder de i lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 eller 2, nævnte krav, herunder om der er monteret et effektivt partikelfilter, jf. § 2, stk. 1 eller stk. 2, i denne bekendtgørelse, og

2) såfremt synsvirksomheden kan konstatere, at et køretøj opfylder disse krav, udstede et miljøzonemærke til køretøjet.

Stk. 3. Fremstilleren skal ved en miljøzonekontrol, jf. stk. 2, dokumentere opfyldelsen af § 2, stk. 1, nr. 1, i denne bekendtgørelse ved fremlæggelse af en af filterproducenten eller dennes repræsentant underskrevet erklæring om, at der er monteret et af Færdselsstyrelsen eller en af Færdselsstyrelsen bemyndiget organisation principgodkendt partikelfilter.

Stk. 4. Fremstilleren skal ved en miljøzonekontrol, jf. stk. 2, dokumentere opfyldelsen af § 2, stk. 2, nr. 1 og 2, i denne bekendtgørelse ved fremlæggelse af

1) en af filterproducenten eller dennes repræsentant underskrevet erklæring om, at der før 1. juli 2007 er monteret et af Færdselsstyrelsen eller en af Færdselsstyrelsen bemyndiget organisation principgodkendt partikelfilter, eller

2) kvittering eller lignende, der godtgør, at det filter, der er monteret på køretøjet, er monteret før den 1. juli 2007.

Stk. 5. Synsvirksomheden skal anbringe mærket indvendigt nederst i forrudens venstre side.

§ 5. Ved ethvert syn af et køretøj med partikelfilter, der har et miljøzonemærke, skal synsvirksomheden af egen drift kontrollere, at røggastætheden efter filteret målt ved fri acceleration ikke overstiger en K-værdi på 0,2 m-1, med mindre fremstilleren af køretøjet anmoder synsvirksomheden om at fjerne mærket.

Stk. 2. Hvis synsvirksomheden ved en kontrol i medfør af stk. 1 konstaterer, at røggastætheden efter filteret målt ved fri acceleration overstiger en K-værdi på 0,2 m-1, skal synsvirksomheden fjerne miljøzonemærket fra køretøjet eller give synsresultatet ”Kan godkendes efter omsyn”, jf. § 37 i bekendtgørelse om godkendelse og syn af køretøjer.

Stk. 3. Stk. 1 og 2 gælder dog ikke for køretøjer med miljøzonemærker, der er udstedt i medfør af § 10, stk. 1.

Stk. 4. Ejeren eller brugeren af et køretøj, der har et miljøzonemærke med tidsbegrænsning skal aftage miljøzonemærket, når dette ikke længere er gældende. Miljøzonemærker med tidsbegrænsning omfatter

1) mærker, der er udstedt til køretøjer omfattet af lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 (Euro 3), og som alle gælder indtil 1. juli 2010, samt

2) mærker, der er udstedt til køretøjer omfattet af dispensation, og som indeholder en tidsbegrænsning i medfør af § 9, stk. 3, nr. 3, i denne bekendtgørelse.

§ 6. En synsvirksomhed skal uden syn udstede et miljøzonemærke til et køretøj, såfremt fremstilleren

1) kan dokumentere, herunder ved fremlæggelse af synsrapport, at der tidligere er udstedt et miljøzonemærke til køretøjet,

2) afleverer det tidligere udstedte miljøzonemærke, og

3) det tidligere udstedte miljøzonemærke ikke er væsentligt beskadiget, jf. § 7.

Stk. 2. Synsvirksomheden skal anbringe mærket indvendigt nederst i forrudens venstre side.

Stk. 3. Stk. 1 og 2 gælder dog ikke for køretøjer med miljøzonemærker, der er udstedt i medfør af § 10, stk. 1.

Defekte miljøzonemærker

§ 7. Ejeren eller brugeren af et køretøj, der har et miljøzonemærke, som er væsentligt beskadiget, skal snarest fjerne mærket. Dette kan ske ved at ejeren eller brugeren enten selv fjerner mærket eller anmoder en synsvirksomhed om at fjerne mærket fra køretøjet.

Stk. 2. Såfremt fremstilleren af et køretøj, der har et væsentligt beskadiget miljøzonemærke, i forbindelse med et syn af køretøjet ikke anmoder om udstedelse af et nyt miljøzonemærke eller om fjernelse af mærket, så skal synsvirksomheden af egen drift fjerne mærket fra køretøjet.

Miljøzonekontrol og dokumentation for udenlandske køretøjer

§ 8. Føreren af et køretøj, som ikke er indregistreret i Danmark, skal ved anvendelse af køretøjet i en miljøzone kunne fremvise

1) enten en erklæring fra en sagkyndig virksomhed eller myndighed om, at der på køretøjet er monteret et partikelfilter, der opfylder kravene i § 2, stk. 3, i denne bekendtgørelse,

2) eller en erklæring fra en sagkyndig virksomhed om, at køretøjet opfylder de udstødningsnormer, der er nævnt i lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 eller 2.

Stk. 2. Den i stk. 1, nr. 1 nævnte erklæring

1) skal være udstedt mindre end 18 måneder før køretøjets anvendelse i en miljøzone, og

2) skal kunne fremvises på enten dansk, svensk, engelsk, tysk eller fransk.

Dispensationer

§ 9. Miljøstyrelsen kan efter ansøgning fra ejeren eller brugeren af et køretøj meddele dispensation fra de i lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte krav i følgende situationer:

1) Såfremt montering af et partikelfilter på et køretøj vil være sikkerhedsmæssigt uforsvarligt.

2) Såfremt der foreligger særlige omstændigheder og en dispensation vil være af miljø- og sundhedsmæssig underordnet betydning.

Stk. 2. Miljøstyrelsen skal efter ansøgning fra ejeren eller brugeren af et køretøj meddele dispensation fra de i lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 og 2, nævnte krav, såfremt kravet om montering af partikelfilter ved kørsel i en miljøzone rammer en virksomhed på en sådan måde, at kravet får karakter af et ekspropriativt indgreb.

Stk. 3. Dispensation efter stk. 1 og stk. 2, jf. lovens § 15 b, stk. 1, nr. 1 og 2, kan indeholde et eller flere vilkår, herunder om at dispensationen kun giver adgang til kørsel

1) i en eller flere af de etablerede miljøzoner,

2) i bestemte tidsrum,

3) i en afgrænset periode,

4) i geografisk afgrænsede områder,

5) på bestemte ruter,

6) med et eller flere af virksomhedens køretøjer eller

7) dispensationen skal medbringes, når køretøjet anvendes indenfor en miljøzone.

Stk. 4. En ansøgning om dispensation skal indeholde den fornødne dokumentation, herunder eksempelvis oplysninger om:

1) begrundelse for ansøgningen

2) køretøjets udstødningsnorm,

3) køretøjets alder og tekniske indretning,

4) oplysninger om en virksomheds eventuelle øvrige køretøjer, og

5) såfremt der søges dispensation under henvisning til stk. 2 oplysninger om omkostninger forbundet med partikelfiltermontering, årsregnskab for de foregående fem år samt beskrivelse af forretningsområde, herunder om primære kørselsområde og art.

§ 10. Såfremt der meddeles dispensation efter § 9, stk. 1 eller 2, udsteder Miljøstyrelsen et miljøzonemærke til det køretøj, der er omfattet af dispensationen.

Stk. 2. Den, der modtager et miljøzonemærke i tilknytning til en dispensation, jf. stk. 1, skal anbringe mærket indvendigt nederst i forrudens venstre side.

Stk. 3. Såfremt et miljøzonemærke, der er udstedt efter stk. 1, bliver væsentligt beskadiget og fjernes i medfør af § 7, så kan Miljøstyrelsen efter ansøgning fra ejeren eller brugeren af køretøjet udstede et nyt miljøzonemærke.

Danske og udenlandske veteranbiler

§ 11. Føreren af et dansk veterankøretøj skal ved anvendelse af køretøjet i en miljøzone kunne fremvise dokumentation for, at køretøjet opfylder § 1, nr. 5.

Stk. 2. Føreren af et udenlandsk veterankøretøj skal ved anvendelse af køretøjet i en miljøzone kunne fremvise dokumentation for, at køretøjet opfylder § 1, nr. 6.

Stk. 3. De i stk. 2 nævnte dokumenter skal kunne forevises på enten dansk, svensk, engelsk, tysk eller fransk.

Tilsyn

§ 12. Kommunalbestyrelsen fører tilsyn med overholdelsen af § 2, § 5, stk. 5, § 7, stk. 1, § 8, § 10, stk. 2, § 11, samt overholdelsen af vilkår fastsat i medfør af § 9, stk. 3. Tilsynet omfatter alle køretøjer, der befinder sig eller på et tidspunkt har befundet sig indenfor en miljøzone, dog bortset fra de tilfælde, der er omfattet af stk. 2.

Stk. 2. Miljøcentrene, jf. lovens § 66, stk. 2, fører tilsyn med overholdelsen af § 2, § 5, stk. 4, § 7, stk. 1, § 8, § 10, stk. 2, § 11 samt med overholdelsen af vilkår, der er fastsat i medfør af § 9, stk. 3, i forhold til

1) køretøjer, der ejes eller bruges af listevirksomheder, der er beliggende indenfor en miljøzone og som er mærket med (s) på listen i bilag 1 til godkendelsesbekendtgørelsen, samt

2) køretøjer, der ejes eller bruges af kommunalt ejet eller drevne anlæg, der er beliggende indenfor en miljøzone og som er omfattet af særreglen i godkendelsesbekendtgørelsens § 6.

Miljøcentrenes tilsyn omfatter alene de under nr. 1 og 2 nævnte køretøjer når disse anvendes på de respektive virksomheder.

Klage

§ 13. Beføjelsen til at træffe afgørelse i klager, der er omfattet af lovens § 15 d, stk. 3, delegeres til Færdselsstyrelsen.

Stk. 2. Færdselsstyrelsens afgørelser, jf. stk. 1, kan ikke påklages til miljøministeren.

Straf

§ 14. Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder bestemmelserne i § 2, stk. 1, 2 eller 3, § 5, stk. 4, § 7, stk. 1, § 8, § 10, stk. 2, § 11 og den, der tilsidesætter vilkår fastsat i medfør af § 9, stk. 3.

Stk. 2. Straffen kan stige til fængsel i indtil 2 år, hvis overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed, og hvis der ved overtrædelsen er

1) voldt skade på miljøet eller fremkaldt fare herfor, eller

2) opnået eller tilsigtet en økonomisk fordel for den pågældende selv eller andre, herunder ved besparelser.

Stk. 3. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Overgangs- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 15. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2008.

Stk. 2. Bekendtgørelse nr. 478 af 15. maj 2007 om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. ophæves.

§ 16. Miljøzonemærker, der er udstedt af en synsvirksomhed i medfør af bekendtgørelse nr. 478 af 15. maj 2007 om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v., bevarer deres gyldighed, medmindre synsvirksomheden træffer afgørelse i medfør af § 5, stk. 2 og forudsat § 7, stk. 1, er overholdt.

Stk. 2. Dispensationer, som Miljøstyrelsen har meddelt i medfør af bekendtgørelse nr. 478 af 15. maj 2007 om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v., bevarer deres gyldighed. Miljøzonemærker, der er udstedt af Miljøstyrelsen i medfør af bekendtgørelse nr. 478 af 15. maj 2007 om partikelfiltre, kontrol og mærkning af lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v., bevarer deres gyldighed.

Miljøministeriet, den 23. juni 2008Troels Lund Poulsen/ Anne-Marie Rasmussen

Bilag 1

Færdselsstyrelsens principgodkendelsesordning:

Kravspecifikation
 
Her kan du se kravene som principgodkendte filtre overholder:
 
Partikelfilteret skal erstatte den eksisterende lyddæmper og skal yde mindst samme støjdæmpning.
 
Kravet anses for overholdt såfremt test af kørselsstøj på motor med for filteret maksimal tilladelig effekt giver støjmåling på mindre end den i Detailforskrifter for Køretøjer krævede værdi udfra motorstørrelsen. Målingen skal ske på det største filter der søges godkendelse for.
 
Filteret må maksimalt yde et modtryk på 20 kPa ved motorens maksimale effekt.
 
Kravet anses for overholdt ved fremlæggelse af dokumentation for modtryksmåling på motor med for filteret maksimal tilladelig effekt.
 
Filteret skal være konstrueret og monteret, således at der ikke under drift og regenerering opstår fare for antændelse af omgivelser.
 
Teknologisk Institut vurderer filterets konstruktion og monteringsvejledning.
 
Filteret skal reducere mindst 80% af partikelemissionen, målt i fortyndingstunnel ifølge EØF 88/77 (stationær 13-mode test) på en Euro 1 motor (direktiv 88/77 ændret ved 91/542 niveau A). Der anvendes referencebrændstof med et maksimalt svovlindhold på 50 ppm. De målte emissioner skal være repræsentative for emissionerne ved praktisk anvendelse.
 
En reduktion på 80% svarer til størrelsesordenen for skærpelsen fra Euro 3 til Euro 4. Prøvningen skal dog ske på en Euro1 motor for samtidig at sikre at filteret fungerer ved høje emissioner. Der kan accepteres måling på anden motor, hvis resultatet forventes tilsvarende efter Teknologisk Instituts vurdering.
Der skal tillige vedlægges måleresultater for CO, HC, NOx og NO2.
 
Filterfabrikanten fastsætter en maksimal grænseværdi for røgtætheden målt ved fri acceleration, hvor filteret vil være funktionsdygtigt. Filteret skal være forsynet med måleudtag før filteret, således at motorens vedligeholdelsestilstand kan overvåges.
 
Fabrikanten kan angive flere krav til røgtæthed, såfremt den varierer med eks. filter- eller motorstørrelse.
 
Ved løbende drift må røgtætheden efter filteret, målt ved fri acceleration som nærmere beskrevet for det periodiske syn, ikke overstige en K-værdi på 0,2 m-1.
 
Fabrikanten indsender erklæring.
 
Filterets tilstand skal løbende overvåges. Dette skal ske i form af en kontrollampe ved førerpladsen, der advarer mod for stort modtryk.
 
Fabrikanten indsender relevant materiale.
 
Såfremt filtersystemets funktion medfører forøgede emissioner under drift eller regenerering, skal disse forhold være belyst.
 
Fabrikanten indsender relevant materiale.
 
Filteret skal være konstrueret med henblik på at være funktionsdygtig i bilens normale levetid, når såvel filter som motor serviceres efter fabrikantens almindelige serviceforskrifter.
 
Fabrikanten indsender erklæring.
 
Der skal være udarbejdet en detaljeret servicevejledning, der også indeholder en arbejdsmiljøbeskrivelse, der lever op til Arbejdstilsynets anbefalinger. Der skal desuden foreligge en vejledning i forbindelse med bortskaffelse.
 
Arbejdsmiljøet ved servicering af partikelfiltre er meget vigtigt. Det kræves derfor at fabrikanten udarbejder en detaljeret vejledning under hensyntagen til Arbejdstilsynets anbefalinger.
 
Det forudsættes, at der anvendes brændstof med et svovlindhold på maksimalt 50 ppm. Kræver et filtersystem tilsætning af særlige hjælpestoffer i brændstoffet, skal disse tilsættes automatisk under bilens normale drift. Undtaget fra dette krav er køretøjer i en vognpark, hvor brændstofpåfyldning alene sker fra eget tankanlæg.
Såfremt der anvendes additiver foretager Teknologisk Institut en vurdering af tilsætningssystemet med henblik for sikkerhed for tilsætning af korrekt dosering med additiv.
Officielle noter

1) Bekendtgørelsen har som udkast været notificeret i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF (informationsproceduredirektivet), som ændret ved direktiv 98/48/EF.