Advanced Search

Llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social


Published: 2013
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/andorra/9923314/llei-9-2013%252c-del-23-de-maig%252c-de-modificaci-de-les-lleis-25-2011%252c-del-29-de-desembre%252c-i-17-2008%252c-del-3-doctubre%252c-de-la-seguretat-social.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
Llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social
Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 23 de maig del 2013 ha aprovat la següent:

llei 9/2013, del 23 de maig, de modificació de les lleis 25/2011, del 29 de desembre, i 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social

Exposició de motius

El temps transcorregut des de l’entrada en vigor de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social recomana, d’una banda, ajustar la regulació de certs aspectes per tal de facilitar-ne l’aplicació i, d’altra banda, introduir algunes modificacions tant en el text original com en la revisió efectuada per la Llei 25/2011, del 29 de desembre, majoritàriament orientades a evitar situacions especialment dificultoses per als cotitzants.

Entre els ajustos de la regulació destaca la definició de les persones que exerceixen una activitat per compte propi; la de les persones assalariades que per ser propietàries o sòcies de l’empresa per a la qual treballen tenen establerta una base de cotització mínima, i la de la base de cotització dels administradors que són alhora persones assalariades de la mateixa societat.

Les modificacions en el sistema que s’introdueixen en aquesta Llei consisteixen a reconèixer les persones que exerceixen una activitat per compte propi, la possibilitat de reduir la base de cotització en circumstàncies especials d’inici d’activitat, de remuneració reduïda o de simultaneïtat amb la condició d’assalariades o de beneficiàries d’una pensió de jubilació.

Així mateix, la Llei crea el règim especial dels assegurats voluntaris a la branca general i a la branca de jubilació.

Article 1
Es modifica l’article 19 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, que queda redactat com segueix:

“Article 19.

Persones que realitzen una activitat per compte propi

S’inclouen dins del col·lectiu de persones que realitzen una activitat per compte propi de la seguretat social les persones que pertanyen a qualsevol dels grups següents:

a) Les persones que realitzen una activitat econòmica per compte propi al Principat d’Andorra.

S’entén per exercici d’activitat econòmica per compte propi la titularitat:

- D’una autorització de professió liberal, si el seu titular consta d’alta en el registre d’obligats tributaris per l’impost d’activitats econòmiques. No es considera activitat per compte propi l’exercici d’una professió liberal si es realitza exclusivament en règim d’assalariat.

- D’un comerç o indústria amb activitat efectiva, incloent la participació en règim de societat civil o comunitat de béns. Als efectes d’aquest article es considera que tenen activitat efectiva els comerços i les indústries autoritzats administrativament fins al moment que els titulars cessen l’activitat de forma definitiva i inscriuen el cessament definitiu de l’activitat al Registre de Comerç i Indústria.

- D’una explotació agrícola o ramadera de la qual s’extregui producció destinada a la comercialització, incloent la participació en règim de societat civil o comunitat de béns.

b) Els administradors de societats que compleixin acumulativament els requisits següents:

- Que no siguin assalariats de la societat de la qual són administradors.

- Que percebin una remuneració amb caràcter periòdic o no, fixa o variable, per a exercir el càrrec d’administrador, d’acord amb els estatuts o els acords dels òrgans socials de la societat; si els administradors exerceixen el càrrec de forma gratuïta es consideren persones que realitzen una activitat per compte propi quan no cotitzen com assegurats directes en cap altre col·lectiu del règim general de la seguretat social.

- Que siguin residents legalment al Principat d’Andorra, llevat que ho siguin amb una autorització de residència sense activitat lucrativa, de residència per a professionals amb projecció internacional, de residència per raons d’interès científic, cultural i esportiu o en virtut de qualsevol altra modalitat d’autorització de residència prevista a la llei d’immigració que exigeixi disposar d’una cobertura i assegurança per malaltia aliena a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Per reglament es pot desenvolupar el compliment dels requisits establerts en aquest article, la demostració dels quals pertany, en tot cas, a l’interessat, sense perjudici de les facultats d’inspecció i de control de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que pot sol·licitar la documentació societària que sigui necessària per acreditar-los.

c) Els familiars de la persona que realitza una activitat econòmica per compte propi al Principat d’Andorra, si no són assalariats d’aquesta persona física o de l’empresa de la qual és titular, i sempre que exerceixin una activitat efectiva en el comerç, en la indústria o en l’explotació agrícola o ramadera dels esmentats familiars.

Es consideren familiars, a aquest efecte, el cònjuge, els descendents majors d’edat, els ascendents i altres parents per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau inclòs, de la persona que exerceix una activitat per compte propi.

d) Les persones que tenen un contracte de parceria.”

Article 2
Es modifica l’article 98.4 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, que queda redactat com segueix:

“4. La base de cotització dels socis que es troben inclosos dins del col·lectiu de persones assalariades i assimilades, d’acord amb l’article 18, està constituïda pel salari global, qualsevol que sigui la seva forma o denominació que, amb caràcter mensual, tingui dret a percebre, però com a mínim ha de ser igual al salari mínim oficial.”

Article 3
Es modifica l’article 99 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, que queda redactat com segueix:

“Article 99.

Requisit de cotització mínima

1. Per tenir dret a les prestacions de la branca general, la base de cotització global mensual cotitzada per la persona assalariada així com per la persona que realitza una activitat per compte propi, ha de ser igual o superior a l’import del salari mínim mensual oficial.

2. La persona assalariada o la que realitza una activitat per compte propi amb una base de cotització global mensual inferior a l’import del salari mínim mensual oficial, sempre que no quedi inclosa en l’àmbit d’aplicació d’un dels règims especials previstos als articles 223 bis i 224, ha de complementar la cotització amb una quantitat que sumada a la cotització realitzada sigui igual a aquesta base mínima, en les condicions que s’estableixin per reglament.

3. Els complements de cotització satisfets d’acord amb el que disposa l’apartat segon d’aquest article no computen per tenir dret al complement no contributiu de les pensions de jubilació regulat a l’article 203.”

Article 4
Se suprimeix la disposició addicional catorzena de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

Article 5
S’afegeix un article 223 ter que queda redactat com segueix:

“Article 223 ter.

Persones assegurades voluntàries a la branca general i a la branca jubilació

1. Les persones que siguin assegurades indirectes, o les que no ho siguin, que compleixin els requisits restants de l’article 223.1 i, ensems, hagin complert els 50 anys i hagin cotitzat a Andorra un mínim de 180 mensualitats, es poden acollir al règim especial previst en aquest article.

2. Aquestes persones tenen dret a gaudir de les prestacions de jubilació i de reembossament, sempre que compleixin les obligacions formals previstes a l’article 223.2 i 223.3 i l’obligació de cotitzar segons es preveu a l’apartat següent.

3. La base de cotització correspon al salari global mensual mitjà cotitzat pel conjunt de les persones assalariades de l’any natural immediatament anterior. El percentatge de cotització és del 20%.

4. Les persones que estan cotitzant en aquest règim especial i que deixen de cotitzar com a assegurats directes a la Caixa Andorrana de Seguretat Social, no poden tornar a demanar l’alta en aquest règim fins que no hagin transcorregut almenys 24 mesos.”

Article 6
Es modifica la disposició addicional quinzena de la Llei 25/2011, del 29 de desembre, de modificació de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, que queda redactada com segueix:

“Disposició addicional quinzena

1. Les persones que fan una activitat per compte propi, d’acord amb l’article 19 de la Llei, podran gaudir d’una reducció de la cotització si compleixen algun dels requisits següents:

a) Trobar-se en els 24 primers mesos a comptar de la data d’inici de l’activitat que dóna lloc a la inscripció del col·lectiu de persones que fan una activitat per compte propi.

b) Presentar en l’exercici econòmic anterior un resultat inferior als 24.000 euros, així com una xifra de negoci inferior a 150.000 euros per als negocis relacionats amb serveis professionals i empresarials, i a 300.000 euros per a la resta de negocis.

Per determinar aquests imports s’aplica la normativa comptable vigent al Principat, amb els ajustaments positius resultants de considerar totes les retribucions en favor del titular de l’activitat i de les altres persones que treballin i convisquin amb el titular respecte a les activitats que donen lloc a la inscripció en el col·lectiu de les persones que fan una activitat per compte propi.

Es defineixen per reglament les activitats incloses en els negocis relacionats amb serveis professionals i empresarials.

2. No es poden acollir a aquest règim les persones que fan més d’una activitat per compte propi, si alguna de les activitats no compleix el requisit de l’apartat 1.a), o totes les activitats considerades de forma agregada no compleixen els requisits establerts a l’apartat 1.b).

3. En el supòsit que l’activitat econòmica la faci més d’un treballador per compte propi, a efectes d’aquesta disposició addicional, el resultat de l’exercici i la xifra de negoci s’han d’imputar proporcionalment a cada treballador, llevat que s’acrediti una participació diferent en la propietat del negoci. Els límits de l’apartat 1.b) s’entenen per cadascun dels treballadors per compte propi.

4. La base de cotització correspon:

a) al percentatge del 50% de la base prevista pels articles 101 i 104 de la Llei durant dotze mesos per a les persones que compleixen el requisit de l’apartat 1.a);

b) al percentatge del 50% de la base prevista pels articles 101 i 104 de la Llei per a les persones que compleixin el requisit de l’apartat 1.b) i, ensems, el resultat de l’exercici econòmic anterior sigui inferior a 12.000 euros;

c) al percentatge del 25% de la base prevista pels articles 101 i 104 de la Llei quan l’activitat per compte propi que dóna dret a la reducció de la cotització sigui l’exercici del càrrec d’administrador de societats i no s’obtingui una remuneració per aquesta activitat, tal com es defineix aquest requisit a l’article 19, o la remuneració obtinguda sigui inferior al 50% del salari mínim, en còmput anual;

d) al percentatge del 25% de la base prevista pels articles 101 i 104 de la Llei per a les persones que compleixin el requisit de l’apartat 1.b), i ensems l’activitat per compte propi que dóna dret a la reducció de la cotització l’exerceixi una persona assalariada per la qual es cotitza com a mínim el salari mínim, o una persona beneficiària d’una pensió de jubilació;

e) en tots els casos restants d’aquest article, la base de cotització correspon al percentatge del 75% de la base prevista pels articles 101 i 104 de la Llei.

5. Quan, per aplicació de l’apartat anterior, la base de cotització global sigui inferior al salari mínim mensual oficial, la persona assegurada ha de complementar a la branca general la cotització fins a igualar la que correspondria segons aquesta base mínima.

6. Les prestacions econòmiques previstes per l’article 8 de la Llei s’han de calcular d’acord amb la base de càlcul per la qual cotitzen, tal com es defineix en l’article 121 de la Llei, reduïda en la proporció indicada en l’apartat 4 anterior. La cotització prevista en els apartats c) i d) de l’apartat 4 anterior no dóna dret a prestacions econòmiques de la branca general.

7. Les persones que desitgin acollir-se a la reducció han de presentar la documentació acreditativa del compliment dels requisits establerts en els formularis facilitats per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

8. En tot allò que no està regulat en aquesta disposició addicional i en el reglament del Govern que en desenvolupi el contingut, és aplicable de manera supletòria la normativa del col·lectiu de persones que realitzen una activitat per compte propi.

9. Les bases de cotització poden modificar-se per la llei de pressupost.”

Disposició transitòria

Les persones que no estaven obligades a estar afiliades al sistema de seguretat social disposen d’un termini que finalitza el 30 de novembre de 2013 per a regularitzar la seva situació prop de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i adaptar-se al marc legal d’aquesta Llei. Durant aquest termini no es generen recàrrecs ni interessos de demora amb la condició que abans de finalitzar el termini s’hagin liquidat totes les cotitzacions meritades a partir de l’1 de juliol de 2013 en aplicació d’aquesta Llei.

Disposició final

Aquesta Llei entra en vigor el primer dia del mes següent de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Casa de la Vall, 23 de maig del 2013

Vicenç Mateu Zamora

Síndic General

Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

François Hollande

Joan Enric Vives Sicília

President de la

Bisbe d’Urgell

República Francesa

Copríncep d’Andorra

Copríncep d’Andorra