Advanced Search

llei 26/2013, del 19 de desembre, de modificació de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals


Published: 2014
Read law translated into English here: https://www.global-regulation.com/translation/andorra/9923297/llei-26-2013%252c-del-19-de-desembre%252c-de-modificaci-de-la-llei-6-2008%252c-del-15-de-maig%252c-dexercici-de-professions-liberals-i-de-collegis-i-associaci.html

Subscribe to a Global-Regulation Premium Membership Today!

Key Benefits:

Subscribe Now for only USD$40 per month.
Llei 26/2013, del 19 de desembre, de modificació de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals
Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 19 de desembre del 2013 ha aprovat la següent:

Exposició de motius

El Consell General, en la sessió del 15 de maig del 2008, va aprovar la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, tenint en compte que, segons es desprèn de l’exposició de motius de la Llei esmentada, calia una regulació nova i més completa de l’exercici de les professions liberals i, alhora, era necessari adaptar l’ordenament jurídic andorrà al marc europeu en matèria de reconeixement de titulacions. Fins llavors, la norma reguladora en la matèria era el Decret d’exercici de professions lliberals, aprovat pel Consell General l’11 de juliol de 1977, el contingut del qual havia esdevingut parcialment inadaptat o, en qualsevol cas, incomplet, a fi de regular satisfactòriament l’exercici de les professions liberals de conformitat amb la realitat social i econòmica actual del Principat d’Andorra, i atenent el seu vessant associatiu, tant des del punt de vista privat com col·legial.

En aquest sentit, la Llei 6/2008, en els títols I i II, després de definir el concepte de “professió liberal”, estableix les condicions i els requisits per accedir al seu exercici, i enumera els drets i deures que tenen o han de complir els professionals liberals. Seguidament, el títol III de la Llei fa referència detalladament als col·legis professionals i els regula, i el títol IV fa el mateix respecte de les associacions professionals. El títol V crea i determina les normes bàsiques relatives al Registre de Professionals Liberals, Col·legis i Associacions Professionals. Finalment, el títol VI s’encarrega de preveure el règim disciplinari en l’exercici de les professions liberals, d’una banda, i col·legial, d’altra banda.

La Llei 6/2008 ha estat objecte d’una modificació puntual recent, en mèrits de la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra. Concretament, s’ha substituït la necessitat d’acreditar la residència efectiva i ininterrompuda durant vint anys al Principat d’Andorra, com un dels requisits per accedir a l’exercici d’una professió liberal, de tal forma que a hores d’ara és suficient l’acreditació de la residència efectiva i permanent, sense perjudici que hagi de concórrer el tracte de reciprocitat que permeti l’exercici efectiu de la professió liberal als nacionals andorrans en l’estat d’origen del sol·licitant. D’altra banda, també s’ha modificat la possibilitat d’atorgar autoritzacions per a l’exercici de professions liberals, mitjançant habilitació especial per decret, a les persones que no reuneixin els requisits de residència i, actualment, de reciprocitat, eliminant tota referència temporal i introduint la concurrència necessària de criteris d’experiència, qualificació, reputació professional i empresarial o de les necessitats sectorials del país.

En qualsevol cas, la Llei 6/2008, aprovada tan sols fa cinc anys i escaig, i parcialment modificada més recentment, tal com s’ha detallat, ha suposat un pas endavant significatiu en la regulació de l’exercici de les professions liberals i de les entitats jurídiques en les quals els professionals liberals poden col·legiar-se o associar-se, tenint en compte que ofereix un marc jurídic complet i detallat en aquest sentit, endemés d’adequat i adaptat a les circumstàncies econòmiques i socials actuals, en què els professionals liberals segueixen tenint una gran incidència en la producció i la transmissió del coneixement, i un pes molt rellevant en l’activitat econòmica del país. Ara bé, l’aplicació pràctica de la Llei 6/2008 d’ençà que va entrar en vigor, i també des de la nova conjuntura derivada del procés d’obertura econòmica endegat en els últims dos anys, ha posat de manifest algunes discordances o mancances que calia resoldre, per tal d’atorgar una seguretat jurídica més gran als professionals liberals i a les altres persones o a l’Administració pública amb els quals interactuen en la realització de les funcions que els són pròpies.

Així doncs i en primer lloc, s’ha constatat que resultava inadequat qualificar com a professió liberal la que s’exerceix no només per compte propi, sinó també per compte aliè. I tenint en compte que la Llei 6/2008, amb bon criteri, regula ambdós règims d’exercici, ha estat necessari substituir el terme “liberal” pel de “titulat o titulada”. Per tant i amb aquesta finalitat, s’han modificat tant el títol de la mateixa Llei 6/2008, els títols del títol II i del capítol primer del títol VI, el contingut de diversos articles i de la disposició addicional segona, com també el contingut de l’article 3 de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, del 20 de desembre de 1995.

D’altra banda i pel que fa al títol I de la Llei 6/2008, s’ha completat el contingut de l’article 1, incidint en el fet que la Llei regula no només l’exercici, sinó també l’accés a les professions titulades, i s’ha precisat i limitat el concepte de “professió titulada” que es conté en l’article 2. En aquest sentit, s’ha posat en relleu que el que caracteritza la professió titulada és la necessària aplicació de coneixements i tècniques propis d’una ciència o branca del saber en el seu exercici, i que per fer-ho cal estar en possessió d’un títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior.

En relació amb el títol II de la Llei 6/2008, s’ha intentat millorar la redacció de l’article 4, en concret del que s’entén per “exercici professional titulat”, detallant que la prestació que fins ara es deia que es podia dur a terme en l’àmbit públic és en l’àmbit de l’Administració pública. Pel que fa a l’article 5 de la Llei 6/2008, s’ha palesat de forma més clara que l’accés a l’exercici de la professió titulada s’ha de vehicular a través de l’obtenció de l’autorització escaient, i s’ha aprofitat l’ocasió per refondre la modificació introduïda en mèrits de la Llei 10/2012. Igualment i en relació amb les professions sanitàries, s’ha introduït la necessitat que amb caràcter previ s’hagi obtingut la inscripció al Registre de Professionals Sanitaris ja existent. Finalment i sense perjudici d’haver mantingut la subjecció al tracte de reciprocitat per poder autoritzar professionals titulats i residents que no siguin de nacionalitat andorrana, tal com ja preveia la modificació efectuada per la Llei 10/2012, s’han volgut incloure algunes excepcions puntuals per corregir greuges no justificats.

També s’ha afegit un nou article 5 bis mitjançant el qual es crea el Comitè Tècnic de Valoració de l’Exercici de les Professions Titulades, com a òrgan consultiu que emet un informe, preceptiu i no vinculant, sobre la concurrència dels requisits per a l’obtenció de l’exercici de la professió titulada.

L’article 6 de la Llei 6/2008, que fa referència als requisits d’exercici, s’ha modificat en part, en el sentit d’incloure-hi l’obligació d’inscripció al Registre de Professions Titulades, Col·legis i Associacions Professionals, que fins ara es preveia com a requisit d’accés a la professió, i s’ha introduït un nou article 6 bis que, per primera vegada, regula l’exercici de curta durada d’una professió titulada per part d’un professional no resident, a saber, quan no supera els trenta dies per any natural. Pel que fa l’article 8, s’hi ha traslladat les disposicions actualment previstes a l’apartat 2 i al 3 de l’article 6, tenint en compte que les mateixes disposicions es configuren com a deure del professional titulat en l’exercici de la professió, que no com un requisit per poder exercir-la. En relació amb l’article 9 de la Llei 6/2008, s’ha volgut millorar la redacció de l’apartat relatiu al deure d’assegurança per als professionals titulats que treballen per compte d’una Administració pública i s’ha fet extensiu als que treballen per compte d’altri en règim d’assalariats; en ambdós casos es precisa que aquest deure ha de ser assumit per aquell per al qual presten els seus serveis. L’article 11 de la Llei 6/2008, que regula l’intrusisme i les actuacions professionals irregulars, també s’ha modificat, refonent els antics apartats 2 i 3 en un únic apartat per perfeccionar-ne la sistemàtica.

En relació amb els col·legis professionals, la regulació dels quals es troba en el títol III de la Llei 6/2008, s’ha modificat puntualment i en primer lloc l’article 15, en què es precisa que un dels requisits per crear un col·legi és l’existència d’un nombre de professionals en exercici suficientment ampli que ho justifiqui, sense que calgui com fins ara que l’exercici tingui caràcter lliure. Igualment, en concordança amb la modificació introduïda en els articles 2 i 5, s’ha fet constar que només es poden crear col·legis professionals quan es tracti de professions per a l’exercici de les quals es requereix un títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior. També s’ha modificat la redacció de l’article 23 de la Llei 6/2008, relatiu als recursos contra els actes i acords dels col·legis professionals, per reforçar les garanties del recurrent i la seguretat jurídica necessària en aquesta matèria.

La modificació dels termes de “professió” o “professional liberal” pels de “professió titulada” o “professional titulat” comporta igualment el canvi en la denominació del registre que es regula en el títol V de la Llei 6/2008, i al qual també es fa referència en diversos articles de la Llei 6/2008 i de la Llei de la taxa sobre el Registre dels Titulars d’Activitats Econòmiques; per aquest motiu s’han introduït les modificacions oportunes en aquest sentit. Així doncs, aquest registre passa a denominar-se Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals, i és per aquest motiu que es modifica el títol del títol V i l’article 38 de la Llei 6/2008. Al mateix temps i pel que fa a aquest darrer article, s’ha considerat oportú, per motius de seguretat jurídica i de fiabilitat registral, que a la secció primera del registre hi figurin inscrits tots els professionals titulats que hagin obtingut l’autorització d’exercici corresponent. També s’ha decidit adscriure el registre de forma definitiva i unitària al ministeri encarregat de la justícia, competent en matèria d’entitats jurídiques.

Pel que fa al títol VI de la Llei 6/2008, s’ha fet una correcció puntual de l’article 43, a l’efecte d’ampliar la competència del Govern per a l’exercici del règim disciplinari, i s’ha modificat l’article 45 de la Llei 6/2008 per adaptar la infracció molt greu corresponent a l’exercici professional sense titulació habilitant al canvi operat en aquesta matèria. Finalment, s’han modificat els articles 46 i 47, relatius a les infraccions greus i lleus respectivament, per incorporar-ne dos de noves; això ha de permetre sancionar el professional que no compleix les obligacions imposades en l’exercici de curta durada, tot i disposar de la titulació requerida, i sancionar ensems en tots els casos els actes d’intrusisme o les actuacions professionals irregulars.

Així mateix, s’han introduït diversos canvis a la disposició addicional segona de la Llei 6/2008, que regula les autoritzacions d’exercici de professions titulades mitjançant habilitació especial, partint de la modificació que va operar la Llei 10/2012, per permetre més flexibilitat i adaptació als supòsits concrets que fan l’objecte d’aquestes autoritzacions. En efecte, es preveu que aquestes autoritzacions puguin ser limitades en el temps, sense perjudici d’obrir la porta també a la concessió d’autoritzacions permanents, si bé en aquest darrer cas condicionades al compliment del requisit de residència efectiva i permanent i al manteniment d’aquesta residència durant la vigència de l’autorització atorgada.

Finalment, aquesta Llei, en mèrits de la seva disposició addicional primera, modifica tres articles de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, per clarificar, entre altres punts, que només hagin de satisfer la quota corresponent els inscrits al Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals com a professionals exercents per compte propi, i suprimir la moratòria de tres anys en el pagament de la quota per cada professió autoritzada dels subjectes passius inscrits en el Registre esmentat, sense perjudici que s’hagi introduït una disposició transitòria per a tots els professionals autoritzats i inscrits abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei.

Article 1

Modificació del títol

Es modifica el títol de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals.”

Article 2

Modificació de l’article 1

Es modifica l’article 1 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 1.

Objecte de la Llei

La Llei té per objecte regular l’accés i l’exercici de les professions titulades al Principat d’Andorra, així com l’organització i el funcionament dels col·legis i les associacions professionals que hi desenvolupin la seva activitat.”

Article 3

Modificació de l’article 2

Es modifica l’article 2 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 2.

Concepte de professió titulada

Són professions titulades les que es caracteritzen per l’aplicació necessària de coneixements i tècniques propis d’una ciència o una branca del saber, per a l’exercici de les quals, per la pròpia naturalesa o per exigència legal, cal estar en possessió d’un títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior andorrà o reconegut al Principat d’Andorra.”

Article 4

Modificació de l’article 3

Es modifica l’article 3 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 3.

Règim d’exercici

Les professions titulades poden ser col·legiades o no, sense perjudici de l’exercici del dret d’associació. Són professions col·legiades les que, d’acord amb la Llei, queden integrades en una organització col·legial.

Són professions associades les que, d’acord amb la normativa vigent, queden integrades en una associació professional.”

Article 5

Modificació del títol II

Es modifica l’enunciat del títol II de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Títol II. Exercici de les professions titulades”

Article 6

Modificació de l’article 4

Es modifica l’article 4 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 4.

Exercici professional

1. L’exercici professional titulat es defineix, als efectes d’aquesta Llei, com la prestació al públic, normalment remunerada, dels serveis propis d’una activitat o professió. La dita prestació es pot dur a terme per compte propi o per compte aliè, tant en l’àmbit de l’Administració pública com en el sector privat. Als efectes d’aquesta Llei, s’entén l’Administració pública en els termes que indica l’article 13 del Codi de l’Administració, del 29 de març de 1989.

2. L’exercici professional titulat es regeix pel marc general establert per aquesta Llei i per les normes particulars que regulen cada professió.”

Article 7

Modificació de l’article 5

Es modifica l’article 5 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, al seu torn parcialment modificat per la disposició addicional primera, apartat 1, de la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 5.

Accés a l’exercici

1. Per obtenir l’autorització d’exercici d’una professió titulada cal complir els requisits següents:

a) Estar en possessió de la nacionalitat andorrana o acreditar la residència efectiva i permanent al Principat d’Andorra o, en el cas que l’exercici professional titulat es desenvolupi, exclusivament, per compte aliè, acreditar que es disposa d’una autorització d’immigració de treball fronterer vigent.

b) Estar en possessió del títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior andorrà o reconegut al Principat d’Andorra i exigit per a l’exercici de la professió.

c) Complir, si escau, les altres condicions habilitants legalment establertes, com ara l’assoliment d’una formació pràctica prèvia o l’obtenció d’una acreditació de capacitació.

d) En el cas de les professions sanitàries, haver obtingut la inscripció en el Registre de Professionals Sanitaris del ministeri encarregat de la salut.

2. L’obtenció de l’autorització d’exercici d’una professió titulada per part de persones físiques amb residència efectiva i permanent al Principat d’Andorra o que disposen d’una autorització d’immigració de treball fronterer vigent, i que no disposen de nacionalitat andorrana, està subjecta al tracte de reciprocitat que permeti l’exercici efectiu de la professió titulada als nacionals andorrans en l’estat del qual és nacional el sol·licitant.

3. L’obtenció de l’autorització d’exercici d’una professió titulada per part de persones físiques amb residència efectiva i permanent al Principat d’Andorra o que disposen d’una autorització d’immigració de treball fronterer vigent, i que no disposen de nacionalitat andorrana, no està subjecta al tracte de reciprocitat esmentat anteriorment quan es compleix un dels requisits següents:

a) Estar en possessió d’un títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior emès per l’Estat andorrà i exigit per a l’exercici de la professió.

b) Haver residit de forma efectiva i permanent a Andorra durant un període mínim de vint anys a la data de l’entrada en vigor de la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra.

c) Que l’exercici de la professió titulada es realitzi exclusivament per compte aliè.

4. Per a l’exercici professional titulat que es desenvolupi, exclusivament, per compte de l’Administració pública, no és necessària l’obtenció de l’autorització d’exercici referida en aquest article, sense perjudici del que disposa l’article 16, apartat 2.”

Article 8

Addició d’un article 5 bis

S’introdueix un nou article 5 bis a la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 5 bis.

Comitè Tècnic de Valoració de l’Exercici de les Professions Titulades

1. El Comitè Tècnic de Valoració de l’Exercici de les Professions Titulades és un òrgan consultiu la missió del qual és emetre un informe, preceptiu i no vinculant, sobre la concurrència dels requisits per obtenir l’autorització d’exercici de la professió titulada sol·licitada per la persona interessada.

2. La composició, el nomenament i la substitució dels membres, la constitució, la designació i la durada dels càrrecs, la convocatòria, el quòrum i la presa de decisions del Comitè Tècnic de Valoració de l’Exercici de les Professions Titulades es regulen per reglament.”

Article 9

Modificació de l’article 6

Es modifica l’article 6 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 6.

Requisits d’exercici

Poden exercir una activitat professional titulada les persones que, a més de complir les condicions especificades a l’article 5, compleixen els requisits següents:

1. Estar inscrit en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals com a exercent de la professió titulada, sigui per compte propi o per compte aliè.

2. En el cas de les professions col·legiades, haver-se incorporat al col·legi professional del qual es pretengui exercir la professió. Pel que fa als professionals titulats no sotmesos a l’obligació de col·legiació, si bé tenen la possibilitat de constituir-se en associacions professionals, l’exercici de la professió no està condicionat a la incorporació en una associació professional.

3. No trobar-se en situació d’inhabilitació professional.

4. No trobar-se en una de les causes d’incompatibilitat o de prohibició establertes legalment.

5. Haver contractat directament o indirectament una assegurança per cobrir els riscos de responsabilitat en què puguin incórrer a causa de l’exercici de la seva professió, en els termes previstos en l’article 9.”

Article 10

Addició d’un article 6 bis

S’introdueix un nou article 6 bis a la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 6 bis.

Requisits d’exercici de curta durada

1. Pot exercir una activitat professional titulada, durant un període que no pot superar els trenta dies per any natural, qualsevol professional no resident si compleix el requisit previst a l’article 5, apartat 1, lletra b).

2. El professional que vulgui exercir una professió titulada en les circumstàncies previstes a l’apartat anterior ha de comunicar-ho al Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals, amb una antelació mínima de deu dies hàbils a la data prevista per al començament de l’activitat que suposa l’exercici de la professió titulada. Ha d’indicar el tipus i l’abast de l’activitat esmentada, el lloc o els llocs on es desenvoluparà i la durada prevista de l’activitat.

3. En el cas de professions col·legiades, s’ha d’adjuntar a la comunicació referida a l’apartat anterior una certificació acreditativa de la col·legiació efectiva i vigent en el lloc on el professional exerceix habitualment la professió titulada, del compliment de les disposicions aplicables en matèria d’incompatibilitats i de prohibició eventual per a l’exercici de l’activitat, així com de la vigència d’una assegurança que cobreixi la responsabilitat derivada de l’activitat que es pretén exercir a Andorra.

4. En el cas de professions no col·legiades, s’ha d’adjuntar a la comunicació indicada anteriorment una certificació acreditativa que el professional està en possessió del títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior andorrà o reconegut al Principat d’Andorra que sigui adequat per a l’exercici de la professió, endemés de la vigència d’una assegurança que cobreixi la responsabilitat derivada de l’activitat que es pretén exercir a Andorra.

5. En el cas que el professional no compleixi els requisits previstos a l’apartat 1, que no s’hagi efectuat la comunicació esmentada a l’apartat 2 amb l’antelació que s’hi assenyala o que la mateixa comunicació ometi en tot o en part les dades o els documents que s’hi sol·liciten, el ministeri encarregat de la justícia dicta resolució en què denega l’exercici de curta durada de la professió titulada en el termini màxim de cinc dies hàbils, i ho notifica al professional interessat.”.

Article 11

Modificació de l’article 7

Es modifica l’article 7 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 7.

Incompatibilitats

1. L’exercici de les professions titulades queda subjecte al règim d’incompatibilitats que en cada cas s’estableixi legalment.

2. Els col·legis professionals han d’incloure en la pròpia normativa les regles que siguin necessàries per assegurar, en l’àmbit de cada professió, que els seus col·legiats compleixin les disposicions aplicables en matèria d’incompatibilitats, i especialment el deure d’abstenció en els casos de conflictes d’interessos amb els destinataris dels seus serveis.

3. A instància dels professionals col·legiats, els col·legis professionals poden declarar la inexistència de conflicte d’interessos en un supòsit concret, a l’efecte exclusiu d’alliberar la persona afectada de responsabilitat per infracció de la normativa sobre incompatibilitats.

4. Els col·legis professionals han de comunicar al Govern les actuacions, de les quals tinguin coneixement, que considerin contràries a la legislació vigent, en matèria d’incompatibilitats, dels professionals vinculats a l’Administració pública, mitjançant una relació administrativa, laboral o de prestació de serveis.”

Article 12

Modificació de l’article 8

Es modifica l’article 8 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 8.

Drets i deures

1. Els professionals titulats tenen el dret i el deure d’actuar segons les regles i les tècniques pròpies del saber de la professió corresponent, prenent en consideració les experiències pròpies del sector, així com el dret i el deure de formació professional continuada.

2. Els professionals titulats exerceixen la seva activitat amb llibertat i independència, servint l’interès del destinatari i de la societat, d’acord amb la capacitat i l’habilitat que determina la bona pràctica professional i complint les regles deontològiques corresponents, independentment dels drets i els deures propis de la relació jurídica en virtut de la qual s’exerceix la professió.

3. Les universitats poden col·laborar en la formació continuada dels professionals col·legiats i els col·legis hi han de col·laborar.”

Article 13

Modificació de l’article 9

Es modifica l’article 9 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 9.

Assegurança

1. Els professionals titulats tenen el deure de cobrir els riscos de responsabilitat en què puguin incórrer a causa de l’exercici de la seva professió mitjançant la contractació directa o indirecta d’una assegurança.

2. Els col·legis professionals han d’adoptar les mesures necessàries per garantir i facilitar el compliment del deure d’assegurança dels seus col·legiats.

3. Els professionals titulats que prestin els seus serveis de forma exclusiva per compte d’una Administració pública o per compte d’altri en règim d’assalariats no han de complir el deure d’assegurança, que ha de ser assumit per aquell per al qual presten els seus serveis.”

Article 14

Modificació de l’article 10

Es modifica l’article 10 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 10.

Secret professional

En l’exercici d’una professió titulada, els professionals tenen el dret i el deure de secret professional en relació amb la informació de la qual tinguin coneixement, d’acord amb la legislació específica aplicable.”

Article 15

Modificació de l’article 11

Es modifica l’article 11 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 11.

Intrusisme i actuacions professionals irregulars

1. Als efectes d’aquesta Llei, es considera “intrusisme” la realització d’actuacions professionals sense complir els requisits establerts legalment per a l’exercici de la professió, i “actuació professional irregular” l’actuació que vulnera les regles deontològiques, que es realitza sense la diligència professional deguda o que incorre en competència deslleial. S’entén per “competència deslleial” tota activitat professional efectuada per qui, contravenint les normes i la bona pràctica que en regulen l’exercici, obté una posició d’avantatge respecte dels professionals que les compleixen.

2. Els actes d’intrusisme i les actuacions professionals irregulars s’han de posar en coneixement del Govern, o, en el cas de professions col·legiades o associades, del col·legi o de l’associació professional que corresponguin, a l’efecte d’adoptar les mesures que, en el marc de les competències que tenen atribuïdes, siguin necessàries per fer cessar i prevenir eventualment en el futur aquestes conductes, sense perjudici de la responsabilitat penal que se’n pugui derivar.”

Article 16

Modificació de l’article 12

Es modifica l’article 12 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 12.

Prestacions professionals obligatòries

1. En l’exercici de la funció social que comporta l’exercici de les professions col·legiades, els professionals corresponents han de realitzar les prestacions que es determinin per llei. Per a aquestes actuacions s’ha d’establir un sistema de retribució o de compensació econòmica, que ha de ser just i proporcionat a les prestacions endegades.

2. En supòsits de risc greu, de catàstrofe o de calamitat pública es pot imposar als professionals col·legiats el deure d’exercici professional, en els termes previstos legalment.”

Article 17

Modificació de l’apartat 1, lletra a) i de l’apartat 5 de l’article 15

Es modifica l’apartat 1, lletra a), i l’apartat 5 de l’article 15 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, els quals queden redactats en els termes següents:

”a) Existeixi un nombre de professionals en exercici suficientment ampli que ho justifiqui.”

“5. Només es poden crear col·legis professionals quan es tracti de professions per a l’exercici de les quals es requereix un títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior, i en les quals concorrin motius d’interès públic que ho justifiquin, així com la constatació d’una especial rellevància social i econòmica de les funcions inherents a la professió. S’entén que concorren motius d’interès públic i una especial rellevància social o econòmica en l’exercici de les professions quan la titulació requerida habilita específicament per a l’exercici d’actes o la realització de prestacions essencials en relació amb la salut, el patrimoni, els béns o els serveis col·lectius, o quan els actes o les prestacions esmentats afecten directament els drets fonamentals i les llibertats públiques.”

Article 18

Modificació de l’article 16

Es modifica l’article 16 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 16.

Règim de col·legiació

1. La persona que reuneixi les condicions establertes en aquesta Llei per accedir a l’exercici d’una professió col·legiada i les establertes estatutàriament, té dret a ser admesa en el col·legi professional que correspongui.

2. El requisit de col·legiació és opcional quan l’exercici de la professió col·legiada es desenvolupa exclusivament per compte de l’Administració pública, llevat que la llei de creació del col·legi corresponent disposi altrament en el cas que s’exerceixin tasques pròpies de la professió col·legiada.”

Article 19

Modificació de l’article 23

Es modifica l’article 23 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 23.

Recursos contra actes i acords

Els actes i acords dels col·legis professionals poden ser, per part dels interessats, objecte de recurs davant de l’òrgan que els ha dictat, en el termini de tretze dies hàbils des de l’endemà del dia de la seva notificació o, en cas contrari, des de l’endemà de la data en què en van tenir coneixement. L’òrgan esmentat disposa d’un termini de tretze dies hàbils per resoldre el recurs formulat. Exhaurida aquesta via, es pot interposar recurs jurisdiccional en el termini de tretze dies hàbils a comptar de l’endemà del dia la notificació de l’acte o acord que resol el recurs o, en cas contrari, des de l’endemà de la data de la finalització del termini establert per resoldre el recurs.”

Article 20

Modificació de l’article 28, apartat 3

Es modifica l’article 28, apartat 3 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“3. Els estatuts aprovats i les seves modificacions s’han de trametre al Govern perquè en qualifiqui l’adequació a la legalitat, en disposi la inscripció en la secció corresponent del Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals, i n’ordeni la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.”

Article 21

Modificació de l’article 34, apartat 4

Es modifica l’article 34, apartat 4 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“4. Un cop finalitzat el procediment de liquidació, el Govern, mitjançant decret, ha de cancel·lar la inscripció del col·legi del Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals.”

Article 22

Modificació del títol V

Es modifica l’enunciat del el títol V de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Títol V. Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals”

Article 23

Modificació de l’article 38

Es modifica l’article 38 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 38. Creació i règim jurídic

1. Es crea el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals.

El Registre consta de tres seccions:

a) Dels professionals titulats que hagin obtingut l’autorització d’exercici de la professió titulada.

b) Dels col·legis professionals.

c) De les associacions professionals.

2. El Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals queda adscrit al ministeri encarregat de la justícia, i la seva estructura i el seu funcionament, en el que no estigui previst per aquesta Llei, es determinen reglamentàriament.

3. La inscripció a la secció corresponent del Registre és obligatòria, llevat que aquesta Llei disposi altrament.”

Article 24

Modificació de l’article 39

Es modifica l’article 39 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 39.

Objecte del Registre

S’han d’inscriure en el Registre els actes que es determinin reglamentàriament.”

Article 25

Modificació de l’article 42, apartat 2

Es modifica l’article 42, apartat 2 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“2. A l’efecte d’identificació, el professional titulat, el col·legiat o l’associat ha de fer constar, en l’exercici de la seva activitat professional, el seu número registral.”

Article 26

Modificació del capítol primer del títol VI

Es modifica l’enunciat del capítol primer del títol VI de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Capítol primer. Règim disciplinari de l’exercici de les professions titulades”

Article 27

Modificació de l’article 43, apartat 2

Es modifica l’article 43, apartat 2 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“2. El règim disciplinari de les professions titulades no col·legiades i de les professions col·legiades respecte de les quals no existeix col·legi és exercit pel Govern. També ho és en el cas de professionals que, tot i existir col·legi i tenir l’obligació d’estar col·legiats, no la compleixin.”

Article 28

Modificació de l’article 44

Es modifica l’article 44 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 44.

Classificació de les infraccions

Les infraccions en què es pot incórrer en l’exercici de les professions titulades es classifiquen en molt greus, greus i lleus.”

Article 29

Modificació de l’article 45, lletra a)

Es modifica l’article 45, lletra a) de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, la qual queda redactada en els termes següents:

“a) L’exercici d’una professió sense disposar del títol acadèmic oficial d’estudis d’ensenyament superior andorrà o reconegut al Principat d’Andorra i exigit per a l’exercici de la professió.”

Article 30

Modificació de l’article 46, lletra g), i addició d’una nova lletra

Es modifica la lletra g) i s’afegeix una nova lletra h) a l’article 46 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, les quals queden redactades en els termes següents:

“g) L’exercici d’una professió sense complir els requisits establerts en aquesta Llei, sempre que no constitueixi una infracció molt greu.

h) La comissió de dues infraccions lleus en el termini de sis mesos.”

Article 31

Modificació de l’article 47

Es modifica l’article 47 de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, el qual queda redactat en els termes següents:

“Article 47.

Infraccions lleus

Són infraccions lleus:

a) L’incompliment dels deures professionals, quan d’això no en resulti un perjudici per a les persones que hagin contractat el servei professional.

b) La vulneració de qualsevol disposició que reguli l’activitat professional, sempre que no constitueixi una infracció greu o molt greu.”

Article 32

Modificació de la disposició addicional segona

Es modifica la disposició addicional segona de la Llei d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, al seu torn modificada per la disposició addicional primera, apartat 2, de la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, la qual queda redactada en els termes següents:

“Segona. Autoritzacions d’exercici de professions titulades mitjançant habilitació especial

1. El Govern, mitjançant habilitació especial per decret, pot atorgar autoritzacions per a l’exercici de les professions titulades a persones estrangeres que no compleixin el requisit de residència efectiva i permanent o de disposar d’una autorització d’immigració de treball fronterer vigent, o bé el principi de reciprocitat, establerts a l’article 5, apartats 1 i 2, atenent criteris d’experiència, de qualificació, i/o de reputació professional i empresarial dels professionals titulats concernits, i/o també d’acord amb les necessitats sectorials del Principat d’Andorra, per períodes eventualment successius d’entre 1 i 10 anys, o amb caràcter permanent, sempre que en aquest darrer cas la persona compleixi el requisit de residència efectiva i permanent o de disposar d’una autorització d’immigració de treball fronterer i alhora les mantingui durant la vigència de l’autorització atorgada.

2. El decret d’autorització pot establir determinades condicions i/o limitacions a les quals hagi de restar sotmès l’exercici de la professió titulada, d’acord amb l’interès general o les necessitats sectorials del país.”

Disposició addicional primera

1. Es modifica l’article 2, apartat 1 de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, del 20 de desembre de 1995, el qual queda redactat en els termes següents:

“1. Es crea el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, que està constituït pel Registre de Societats Mercantils, el Registre de Comerç i Indústria i el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals.”

2. Es modifica l’article 3, apartat 3 de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, del 20 de desembre de 1995, el qual queda redactat en els termes següents:

“3. És obligatòria la inscripció en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals de totes les persones autoritzades a exercir una professió titulada, en els termes que preveu la Llei 6/2008, del 15 maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, i les seves modificacions posteriors.

El ministeri encarregat de la justícia tramet d’ofici al ministeri que gestiona el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques l’alta i la baixa de les persones inscrites en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals com a exercents de la professió titulada per compte propi, als efectes de la inscripció i la permanència d’aquestes persones en el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques.”

3. Es modifica l’article 5, apartat 3 de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, del 20 de desembre de 1995, el qual queda redactat en els termes següents:

“3. Els subjectes passius inscrits en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals han de satisfer una quota de 401,70 euros per cada professió titulada autoritzada.

Les persones físiques inscrites en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals que també estan inscrites en el Registre de Comerç i Indústria només han de satisfer la quota indicada en l’apartat 1 d’aquest article, sempre que la inscripció en ambdós registres sigui per la mateixa activitat.”

Disposició addicional segona

A partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, s’ha d’entendre que els termes de “professió liberal”, “professional liberal” i “Registre de Professionals Liberals, Col·legis i Associacions Professionals” que figurin en la normativa vigent fan referència, respectivament, a “professió titulada”, “professional titulat” i “Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals”.

Disposició transitòria

La modificació de l’article 5, apartat 3, de la Llei de la taxa sobre el Registre de Titulars d’Activitats Econòmiques, que efectua la disposició addicional primera d’aquesta Llei, en mèrits de la qual se suprimeix el període de tres anys d’inscripció a l’efecte que s’iniciï l’obligació de satisfer la quota corresponent per cada professió titulada autoritzada dels subjectes passius inscrits en el Registre de Professionals Titulats, Col·legis i Associacions Professionals, només és aplicable a les professions titulades autoritzades dels subjectes passius esmentats a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei.

Disposició final primera

El Govern ha de modificar i aprovar els reglaments de desenvolupament que corresponguin en el termini màxim de tres mesos, des de l’entrada en vigor de la Llei.

Disposició final segona

S’encomana al Govern que, en el termini màxim d’un mes des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei, publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra el text de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions liberals i de col·legis i associacions professionals, que inclogui les modificacions introduïdes en la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera al Principat d’Andorra, i en aquesta Llei.

Disposició final tercera

Aquesta Llei entra en vigor al cap de quinze dies de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Casa de la Vall, 19 de desembre del 2013

Vicenç Mateu Zamora

Síndic General

Nosaltres els coprínceps la sancionem i promulguem i n’ordenem la publicació en el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

François Hollande

Joan Enric Vives Sicília

President de la

Bisbe d’Urgell

República Francesa

Copríncep d’Andorra

Copríncep d’Andorra